En rejäl storstädning och några billiga tavlor – så gör du om din ungkarlslya till en lyxlya…

Det finns något mytomspunnet och nästan charmigt med en riktig ungkarlslya. Kläder slängda över halva lägenheten. Gamla nudlar och ölburkar utspridda lite här och var. Ett storpack kondomer på nattduksbordet. Och så givetvis det obligatoriska spritskåpet (som inte sällan består av ful-vodka och billig whiskey).
Men även om den dekadenta ungkarlslyan kan vara charmig så kommer en dag då de där gamla ölburkarna som stått kvar sedan förra förfesten och papperstallrikarna (som används för att slippa diska) inte känns så lockande längre. Kanske du vill imponera på en tjej du träffat. Eller så har du bara växt upp.
Oavsett vilket så behöver en uppfräschning av lägenheten inte kosta skjortan. Vi ger 5 enkla tips på hur du kan förvandla din sunkiga 1-rummare till en riktig lyxlya!

1: Städa, städa, städa!ungkarlslya städning

Även en 10-miljonerslägenhet kan känns sliten om den inte är ren. Om du verkligen vill fräscha upp din lägenhet är en ordentlig storstädning det första du bör göra. Och nej, att dra dammsugaren över de största ytorna räknas inte.
Hela lägenheten ska skina – alltifrån köksfläkten till badrumsgolvet. Glöm heller inte bort att tvätta fönster och dörrar. Om du är riktigt lat så finns det städföretag som kan göra jobbet åt dig. Priset brukar ligga på mellan 1 500 – 2 500 kr beroende på lägenhetens storlek.

2: Fixa inredningen

ungkarlslya inreda

De flesta ungkarlarna har ingen större baktanke vid sina inredningsköp. En snabb sväng inom Ikea och plocka det billigaste. Få det överstökat så snabbt som möjligt.
Faktum är dock att inredningen kan göra enormt stor skillnad för hur din lägenhet uppfattas (surprise, surprise!).
Det finns mängder med inredningstips på nätet om vad du bör göra och köpa för att få till den perfekte lägenheten. Men låt oss vara realistiska: du är ingen inredningsdesigner och chanserna är stora för att du inte är jättesugen på att betala flera tusen kronor för att anlita en heller.
Så här är det bästa tipset du någonsin kan få: keep it simple. Bestäm dig för ett par neutrala färger och håll dig till dem. Exempelvis vitt och grått. Köp ett vitt bord och vita stolar och matcha med en grå soffa.
Och som sagt: det behöver inte kosta dig en förmögenhet att uppgradera din ungkarlslya till ett riktigt hem. Kolla in det billigare utbudet hos något av de större inredningsvaruhusen eller kika runt efter begagnat på nätet.

3: Piffa upp med snygga tavlor

ungkarlslya tavlor

Få saker kan ge liv till en dyster lägenhet som ett par färgglada tavlor. Gör bara inte misstaget att gå till Ikea och plocka första bästa. Det finns mängder med sajter där du kan köpa handmålade tavlor utan att bli ruinerad. Ett exempel är Mynewart.se som säljer billiga tavlor med massvis av olika motiv från runt 800 kr och uppåt.

4: Gör dig av med onödiga prylar

ungkarlslya inredning

Det är lätt att samla på sig prylar som man egentligen inte behöver. Som den där Burger King-kronan du fick på en galen efterfest förra sommaren. Eller de gamla Xbox-spelen som du inte rört under de senaste tre åren.
Gå igenom, rum för rum, och sortera ut alla prylar som inte ger dig något värde längre. En tumregel är att du bör göra dig av med allt som du inte har använt under de senaste sex månaderna, och inte planerar att använda under de kommande sex månaderna.
Förutom att ditt hem blir stilrenare så kan du dessutom tjäna en hacka genom att sälja dina prylar på Blocket eller Tradera (och använda pengarna till att köpa ny inredning till lägenheten).

5: Glöm inte belysningen!

ungkarlslya belysning

Ett vanligt misstag är att bli förblindad av att fixa snygg inredning och helt glömma bort vikten av bra belysning. En lägenhet med dålig belysning kan lätt uppfattas som kall och dyster, medan för stark belysning kan bidra till att det känns sterilt.
Om du har möjlighet att installera dimmers så är det oftast det bästa alternativet, då du kan justera ljusstyrkan själv. Ifall du känner dig osäker på hur du fixar belysningen så finns det ett flertal guider på nätet som du kan använda (här är en från Ikea).

Sammanfattningsvis

Förr eller senare är det dags att uppgradera din ungkarlslya till något mer vuxet, när den dagen kommer så har du de här 5 enkla knepen i bakfickan!

  1. Städa – Även på de där ställena du gärna skippat tidigare, t.ex. dörrarna, bakom spisen osv.
  2. Byt inredning – Satsa på neutrala färger som vitt och grått och keep it simple, det är  tidlöst snyggt
  3. Köp tavlor – Symptomatiskt för ungkarlslyor är att de oftast saknar tavlor, vilket gör det extra effektfullt att inreda med lite snygga tavlor
  4. Rensa bland onödiga prylar – Har du inte använt något på 6 månader, och inte planerar att använda det de kommande 6 månaderna så kan du troligtvis göra dig av med vad det nu är
  5. Tänk till när det gäller belysningen – Belysning gör större skillnad än man tror – så tänk till lite när du inreder, för det är ett enkelt sätt att göra stor skillnad

Där har du det, våra 5 bästa tips på hur du uppgraderar din ungkarlslya till ett riktigt hem!

Föregående artikelBila Till Fjällen – Här Är 7 Vägkrogar Värda Ett Stopp
Nästa artikelBurger King Belönar Vägens Hjältar På ”The Good Samaritan Day” – *Reklam*
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!