Livsfarliga grodor, nötter och frukter…

Det finns en hel del konstiga saker som folk äter runt om på jorden. Vi kan förstå att blodpudding kan uppfattas som lite udda, men det är ingenting emot en haj som grävts ned för att jäsa i sina egna kroppsvätskor, DET är konstig mat!

Här nedanför listar vi 7 maträtter och ingredienser som du kanske inte visste var farliga att äta, eller ja, du kanske inte ens visste att de fanns. Oavsett vad så bör du vara lite försiktig om du stöter på någon av dessa 7 saker i framtiden.

Maträtterna eller ingredienserna i den här listan står inte i någon inbördes ordning.

1: Afrikansk oxgroda

farlig mat oxgroda afrika

Oxgrodan är kanske inget du sett på menyn så många gånger, inte ens på film. Men den klassas faktiskt som en delikatess i Centralafrika. Det sjuka är dock att man där äter hela grodan, inte bara benen, utan hela skiten.

Problemet är dock bara att grodan är sprängfylld med diverse gifter som är skadliga för människor, speciellt unga grodor som ännu inte har parat sig. Grodans gift kan leda till njursvikt om den inte tillagas korrekt.

2: San-nakji

världens farligaste mat san-nakji

Här har vi något jag inte är speciellt sugen på att äta. San-nakji är en rätt bestående av rå långarmad bläckfisk och anses som en delikatess i Korea.

En intressant, och sjukt obehaglig fakta, om den här rätten är att bläckfiskens sugkoppar behåller sin sugförmåga även efter att den dött. Tänk dig att tugga på en bläckfiskarm som försöker suga sig fast i kinden på dig!

Ungefär 6 personer dör varje år till följd av förgiftning efter att ha ätit San-nakji.

3: Hâkarl

farlig mat island

Hákarl är en Isländsk och Grönländsk delikatess. Hur tillagas den? Jo man tar en haj och gräver ned den i jorden, sen får den ligga där tills den jäser i sina egna vätskor. Härligt va?
Jäst, eller fermenterad, mat är ju generellt sett inga problem, jag menar vi äter ju surströmming här i Sverige. Problemet är dock att hajen som används inte har något urinrör, alltså inget sätt att göra sig av med sitt urin så diverse farliga substanser lagras istället i köttet, särskillt när hajen är död och dess organ inte jobbar med att rena den.

4: Blåsfisk

världens farligaste mat

Blåsfisk, även kallad Fugu, är känt av många som världens farligaste mat. Det intressanta med blåsfisken är inte hur dödlig den är om den inte tillagas på helt rätt sätt, utan det faktumet att den äts regelbundet. För många av maträtterna eller ingredienserna på den här listan äts väldigt sällan, om ens alls, men blåsfisken står på menyn på en rad ställen världen över.
Hur giftig är den då? Giften som finns i blåsfisken är 1200 gånger mer giftigt än cyanid.

2015 Registrerades 5 dödsfall till följd av att man ätit blåsfisk som varit felaktigt tillagad.

5: Ackee

farlig mat ackee

En frukt som är mycket älskad på Jamaica. Nackdelen med denna vackra frukt är dock att man endast kan äta den när den är fullt mogen. Äter man den lite för tidigt så blir man förgiftat och spyr ”magsäcken ur sig”, vilket har lett till en del dödsfall.

2011 Rapporterades 35 allvarliga fall av Ackee-förgiftning i Karibien.

6: Cassava

farlig mat cassava

Cassava är en rod som äts regelbundet i Afrika och Sydamerika. Den måste dock kokas mycket länge innan den går att äta. Äter man den rå eller inte tillräckligt tillagad så får man i sig enzymer som omvandlas till cyanid i kroppen, ingen höjdare.

7: Råa cashewnötter

farlig mat cashewnötter

Cashewnötter är fruktansvärt gott, men när vi här i Sverige äter dem så är de inte bara direkt tagna från äpplet som de växer på (ja det är sant, de växer på äpplen), utan de har ångats för att neutralisera ett starkt gift som finns i dem.

Sammanfattningsvis

Är du ute och reser så bör du tänka både en och två gånger om någon erbjuder dig en lokal delikatess som känns skum, för riksen är att den inte bara känns skum utan faktiskt är farlig att äta.

Förhoppningsvis så har du fått med dig lite användbar kunskap från den här listan, vem vet, en vacker dag kanske den kan rädda dig från att bli rejält sjuk.

Föregående artikel3 Sporthändelser Du Inte Får Missa I Februari!
Nästa artikel7 Proteinrika Grönsaker Du Borde Äta Mer Av
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.