Överraska inte med köttet, gör det med salladsskålen…

Sommar och grillfester går hand i hand. Det är något magiskt med att samlas kring grillen, njuta av god mat och dryck och umgås med vänner och familj. Och gillar du som jag att alltid komma med något annorlunda, något extra som gör middagen ännu mer minnesvärd? Toppen, för då kommer du gilla kulturarvsväxter. Ok jag fattar, det låter skittrist, men ha lite tålamod så ska jag förklara.

Det handlar om bortglömda grönsaker

Kulturarvsväxter är växter som funnits länge men som i stort har ersatts av moderna alternativ som är lättare att odla i stor skala och kanske ger större skörd. Men det coola är att dessa bortglömda grönsaker fortfarande går att odla och de är riktigt coola!

Det enda du behöver är fröerna, och sen så klart en trädgård att odla dem i, men i det stora hela är det inte mycket besvär för att sen kunna bjuda på något som ser ut som en sallad från en annan planet, ja för annorlunda är faktiskt de här grönsakerna. Scrolla ned lite så listar jag mina fyra favoriter, de är alla goda, vackra och riktigt coola!

Men var får man tag på dessa om de inte redan växter i trädgården?

Ja det är en bra fråga, mitt tips är att kolla på nätet. Fröer är extremt tåliga, och passar därför förvånansvärt bra för att skickas med posten. Det var inte riktigt min första tanke när jag började intressera mig för roliga växter, jag tänkte att ”växter är ömtåliga, det går ju inte att skicka” men jag tänkte inte riktgt på att man inte behöver skicka hela växter, det räcker ju med fröerna 😄.

Kolla t.ex. in Impecta, de har alla möjliga kulturarvsväxter, bland annat min fyra favoriter som jag nämner här nedanför.

4 Riktigt coola kulturarvsväxter

Här är mina fyra personliga favoriter. De är relativt enkla att oda, ser sjukt coola ut och smakar väldigt bra. Med en eller två av dessa på salladsfatet så har du både adderat ett samtalsämne och nya goda smaker till grillfesten, klockrent!

Äppelgurka

äppelgurka

Som namnet antyder, så smakar den som en blandning av äpple och gurka, men ser snarare ut som en blandning av ett äpple, en honungsmelon och en citron. Den är krispig och saftig med en mild sötma. Äppelgurka passar perfekt som en salladsbas eller som en svalkande sida till grillat kött.

Mangomelon

mangomelon kulturarvsväxt

En underbar korsning mellan en mango och en melon. Den har en söt, tropisk smak och en mjuk textur som smälter i munnen. Skär upp den i skivor och servera den som en fräsch efterrätt eller som ett tillbehör till grillat kött.

Palmkål

palmkål kulturarvsväxt

Den här grönsaken ser ut som en stor bladväxt och har en mild smak som påminner om spenat. Palmkål är full av näringsämnen och passar perfekt som en hälsosam side till grillade grönsaker eller kött.

Pärontomat

pärontomat kulturarvsväxt

En annan spännande grönsak med en unik smak. Den ser ut som en liten päronformad tomat och smakar som en blandning av tomat och päron. Pärontomater är mjuka och saftiga, vilket gör dem perfekta som en fräsch salladsingrediens eller som ett tillbehör till grillade grönsaker.

Avslutningsvis

Visst är det härligt att det fortfarande finns saker som kan överraska och addera något kul?!

Kulturarvsväxter är ett relativt enkelt och kul sätt att sätta pricken över ”i:et” på grillfesten och samtidigt som du smyger in ett samtalsämne som du kan briljera i så skyddar du också den biologiska mångfalden och bevarar ett viktigt kulturarv! Många flugor i en smäll helt enkelt.

Föregående artikelVill Du Få Bättre Självförtroende? Gör Så Här!
Nästa artikelFå Professionell Hjälp Från Ett Erfaret Måleri I Stockholm
Namnet är Joel. Dagtid spenderas med studier, arbete, träning och vänner. Nätterna spenderas med fantasier om äventyr.