Låt oss jämföra 5g-täckningen i Sverige…

Alla vill vi ha snabb uppkoppling på mobilen, det är vår primära kontakt med internet och de flesta av oss gör allt på telefonen. Så det här med att välja rätt operatör sett till hur bra 5g-täckning de har blir en relevant fråga för alla.

Det finns en he del olika mobiloperatörer att välja mellan i Sverige, men i praktiken finns det faktiskt bara fyra olika mobilnät du kan vara kopplad till om du har ett mobilabonnemang med 5G. Se listan nedan, i parentes har vi skrivit in respektive operatörs sekundära varumärke, t.ex. så är ju Hallon egentligen inte en egen operatör utan det är ett systerbolag till Tre och allt sker i Tres mobilnät

  1. Telia (Fello)
  2. Tele2 (Comviq)
  3. Tre (Hallon)
  4. Telenor (Vimla)

Med det etablerat så kan vi fortsätta på ämnet, nämligen att jämföra de här fyra olika mobilnäten och deras 5g-täckning.

Vi har tyvärr inte möjligheten att åka runt i hela Sverige och live-testa alla operatörernas nät, utan vi utgår ifrån de täckningskartor de har på sina egna siter. Man får förvänta att de kanske är lite optimistiska i sina kartläggningar, eftersom täckningskartan i huvudsak är ett säljverktyg för att fånga in nya kunder, men alla kommer ju vara lika optimistiska, så jämförelsen håller ju ändå.

5g-täckningskartor för alla operatörer

Här nedan är bilder från respektive operatörs täckningskarta för just 5G-nätet. Du ser alltså vilket nät som är mest utbyggt i det stora hela, och vilket som har bäst täckning där just du bor.

Vi har gått in på respektive operatörs täckningskarta-sida och kryssat ur alla nät förutom 5g, så detta visar alltså bara 5g-täckningen. Sen har vi tagit den bild du ser nedan.

Telia – 5G-täckningskarta – Sverige

telia 5g täckningskarta 2023-05
Utbyggnaden av Telias 5g-nät i Sverige 2023.

Telia – 5g-täckningskarta – Stockholm

telia 5g täckningskarta stockholm 2023-05
Utbyggnaden av Telias 5g-nät i Stockholm

Tele2 – 5G-täckningskarta – Sverige

tele2 5g täckningskarta 2023-05
Utbyggnaden av Tele2s 5g-nät i Sverige 2023.

Tele2 – 5g-täckningskarta – Stockholm

tele2 5g täckningskarta stockholm 2023-05
Utbyggnaden av Tele2s 5g-nät i Stockholm

Tre – 5G-täckningskarta – Sverige

tre 5g täckningskarta 2023-05
Utbyggnaden av Tres 5g-nät i Sverige 2023.

Tre – 5g-täckningskarta – Stockholm

tre 5g täckningskarta stockholm 2023-05
Utbyggnaden av Tres 5g-nät i Stockholm

Telenor – 5G-täckningskarta – Sverige

telenor 5g täckningskarta 2023-05
Utbyggnaden av Telenors 5g-nät i Sverige 2023.

Telenor – 5g-täckningskarta – Stockholm

telenor 5g täckningskarta stockholm 2023-04
Utbyggnaden av Telenors 5g-nät i Stockholm

Vilken operatör har bäst 5g-täckning då?

Tittar vi på hela Sverige så är det uppenbart att Telias 5g-nät är mest utbyggt, det vill säga att det täcker störst del av Sverige. Men sen visar ju inte kartorna exakt vilken hastighet man kan förvänta sig i olika stadsdelar i våra tre storstäder, så där kan det ju så klart skilja sig en del.

Jämförelse av 5g-täckning i Stockholm

Zoomar vi in på Stockholm, där en väldigt stor andel av befolkningen bor, så det dock lite annorlunda ut. Mest intressant tycker jag det är att fokusera på sydvästra Stockholm, där Telia inte har någon täckning alls. Kollar vi runt Vårby och Älvsjö-området, där det bor en väldig massa människor, där har Telia ingen 5g-täckning alls, det är helt blankt. Här dominerar Telenor, tätt följda av Tele2.

Vilken operatör ska man välja?

Vill du ha en bra bredd och stor sannolikhet till snabb uppkoppling var du än är i landet så ser ju Telia onekligen ut att ha det bästa nätet. Men det lönar sig definitivt att zooma in där du bor och titta lite närmare när du ska välja operatör för ditt 5g-abonnemang. Bor du t.ex. i Vårby så är det 4g som gäller om du kör Telia.

Vilken operatör har du?

Vilket mobilnät är du kopplad till?

View Results

Loading ... Loading ...

Sammanfattningsvis om 5g-täckning

5g är fortfarande mest utbyggt i våra tre storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö, vilket makes sense, eftersom då når an ju störst andel av befolkningen. Den geografiska ytan är ju egentligen ganska oviktig, jag menar det är ju inte kritiskt att det finns 5g-täckning i någon gubbes jaktstuga i Värmland.

Men om den här jämförelsen lärt oss något så är det att man behöver zooma in på respektive operatörs täckningskarta och titta hur det ser ut där du bor och där du oftast rör dig för att kunna svara på frågan: ”Vilken operatör har bäst 5g-täckning?”. För även om Telia har bäst täckning totalt sett så är ju deras 5g helt obefintligt i sydvästra Stockholm.

Föregående artikelÖlsorter Och Vad Som Skiljer Dem Åt – Smak, Doft Och Tillverkning
Nästa artikel4 Otippade Saker Du Kan Göra För Att Spara Pengar
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.