Sangria! Så Blandar Du Denna Fantastiska Dryck, Kanna Efter Kanna!

22786
Hur gör man Sangria

Gratis Nyhetsbrev!

Signa upp dig på vårt gratis nyhetsbrev så får du det bästa från veckan som gått, rätt i din inkorg varje fredag!

När solen skiner och man sitter på en altan eller uteservering, vad passar då bättre än en kanna sangria?

Det finns en mängd olika recept på Sangria, här är en komplett guide till hur blandar en riktigt bra kanna, oavsett om du är sugen på sangria gjord på rött, vit eller rosé-vin!

Den här guiden visar en stor mängd olika kombinationer, så oavsett vad du föredrar att ha för vin, sprit, garnering eller virke så bör det här receptet passa just dig. Börja blanda, och njut av en härlig kanna fräschhet!

Grundläggande recept på sangria

I grund och botten så är sangria en mix av vin, sprit, läsk, frukt och kryddning. Men det finns som sagt en mängd olika ingredienser och preferenser, så svaret på frågan ”Hur gör man sangria?” kan variera väldigt mycket.

Men som sagt så är följande 5 ingredienser utgör grunden i en bra kanna sangria:

  1. Vin – Oftast spanskt rödvin, men oavsett färg så bör du välja ett torrt vin, eftersom du ska blanda det med både frukt och läsk av något slag
  2. Sprit – T.ex. cognac eller rom
  3. Läsk – Sprite, sockerdricka, sodavatten etc.
  4. Frukt – Oftast citron och/eller apelsin
  5. Krydda – Någon form av krydda eller ört, t.ex. kanel, rosmarin eller basilika

Där har du som sagt grunden till sangria, men låt oss titta på hur man bäst blandar lite olika typer av sangria!

Röd sangria – klassisk spansk

sangra rödvin rött vin

Klassisk sangria, den typ de flesta av oss känner igen, är röd. Den har en bas på rödvin och ofta mörk rom som sprit. Frukten man använder är generellt sett citron, apelsin och lime, ja alla tre. Som sista touch använder man också kanel, vilken ger en riktigt härlig balans till fruktens fräschet.

Ingredienser i röd sangria

  • Vin – rött
  • Sprit – mörk rom
  • Läsk – sodavatten eller sprite
  • Frukt – citron, apelsin och lime
  • Krydda – kanel

Vit sangria

vit sangria vitt vin

Vit sangria ska vara fräsch, lätt och törstsläckande. Därför bör du blanda ditt vin med en lätt sprit-typ, pigg och frisk frukt samt en okomplicerad ört som krydda. Så skippa den mörka spriten och lämna apelsinen i kylen, välj istället ljus rom, lime, jordgubbar och citronmeliss!

Ingredienser i vit sangria

  • Vin – torrt vitt
  • Sprit – ljus rom
  • Läsk – sockerdricka eller sodavatten
  • Frukt – jordgubbar, nektarin och lime
  • Krydda – citronmeliss

Rosé-sangria

rosé sangria rosévin

Rosévin är så där härligt mitt emellan vitt och rött. Inte lika surt som vitt vin ofta kan vara, men heller inte lika ångande och tungt som rött vin. Samma känsla vill du uppnå när du blandar sangria på rosévin. Persika är den perfekta frukten för att få fram den där härliga balansen mellan tungt och lätt. Spriten som passar rosévin bäst är cognac, och som kryddning bör du välja något lätt, därför rekommenderar vi citronmeliss.

Ingredienser i rosé-sangria

  • Vin – torrt rosévin
  • Sprit – cognac
  • Läsk – sprite
  • Frukt – persika, apelsin och citron
  • Krydda – citronmeliss

Sangria på cava, prosecco eller Champagne

sangria på cava

Självklart kan du även blanda sangria på bubblande vin, som till exempel Champagne, cava eller prosecco. Eftersom moussernade vin är fräscht och sprudlande så bör du vara försiktig med allt för tunga ingredienser, men också allt för söta ingredienser. Ljus rom, jordgubbar och mynta kommer lyfta ditt mousserande vin på ett perfekt sätt, men välj sodavatten framför läsk, annars blir det allt för sliskigt.

Ingredienser i sangria på cava, prosecco eller champagne

  • Vin – mousserande
  • Sprit – ljus rom
  • Läsk – sodavatten
  • Frukt – jordgubbar och persika
  • Krydda – mynta

Läs även vår guide om allt från brut till grand cru, så lär du dig lite mer om mousserande vin!

Sangria på glögg

glögg sangria på glögg

Visst är det härligt med alla klassiska Svenska dryck- och mattraditioner, men visst är man också sugen på något nytt till julfesten, eller Karl Bertil Jonssons Jul? Här är din räddning, sangria på glögg!

Glögg är i grund och botten kryddat och alkohol-förstärkt rödvin, så det gäller att jobba med sangrian i samma smakriktning, för att det inte ska bli konstigt. Apelsin och kanel bör vara de ledande smakerna, välj därför triple sec som sprit, fanta som läsk och apelsin och kanel som frukt respektive kryddning.

Ingredienser i sangria på glögg

  • Vin – glögg
  • Sprit – triple sec
  • Läsk – fanta eller annan apelsinläsk
  • Frukt – apelsin
  • Krydda – ingefära

Obsids favorit-sangria

Det är ingen hemlighet att vi älskar sangria här på redaktionen, så självklart vill vi dela med oss av vårt eget favorit-recept!

Ingredienser i vår favorit-sangria

  • Vin – rött
  • Sprit – mörk rom
  • Läsk – sockerdricka
  • Frukt – citron, lime och jordgubbar
  • Krydda – kanel

Hur gör man Sangria? En lathund

Här nedanför är en enkel sangria-lathund i klassisk infograf-stil, för dig som inte orkar läsa.

Hur gör man Sangria?
Hur gör man Sangria egentligen?

Sammanfattningsvis

Sangria är en klassisk, frisk och härlig spansk vin-cocktail. Den görs traditionellt på rött vin men kan så klart även göras på vitt, rosé och bubblande vin, man faktiskt också på glögg, vår härliga Svenska julklassiker!

Här är de 5 grundläggande komponenterna i en skön kanna sangria:

  1. Vin – Oftast spanskt rödvin, men oavsett färg så bör du välja ett torrt vin, eftersom du ska blanda det med både frukt och läsk av något slag
  2. Sprit – T.ex. cognac eller rom
  3. Läsk – Sprite, sockerdricka, sodavatten etc.
  4. Frukt – Oftast citron och/eller apelsin
  5. Krydda – Någon form av krydda eller ört, t.ex. kanel, rosmarin eller basilika

Följer du den modellen så kommer du lyckas blanda fantastiskt god sangria, varje gång!