När solen skiner och man sitter på en altan eller uteservering, vad passar då bättre än en kanna sangria?

Det finns en mängd olika recept på Sangria, och i den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att blanda en riktigt bra kanna, oavsett om du är sugen på röd sangria, en gjord på bubbel eller varför inte rosévin?!

Vi tar upp en stor mängd olika kombinationer, så oavsett vad du föredrar att ha för vin, sprit, garnering eller virke så funkar alltid grundreceptet, och bland våra många variationer så finns det definitivt något som passar både dig och dina gäster. Börja blanda, och njut av en härlig kanna fräschhet!

Grundläggande recept på sangria

I grund och botten så är sangria en mix av vin, sprit, läsk, frukt och kryddning. Men det finns som sagt en mängd olika ingredienser och preferenser, så svaret på frågan ”Hur gör man sangria?” kan variera väldigt mycket.

Men som sagt så är följande 5 ingredienser utgör grunden i en bra kanna sangria:

  1. Vin – Oftast spanskt rödvin, men oavsett färg så bör du välja ett torrt vin, eftersom du ska blanda det med både frukt och läsk av något slag
  2. Sprit – T.ex. cognac eller rom
  3. Läsk – Sprite, sockerdricka, sodavatten etc.
  4. Frukt – Oftast citron och/eller apelsin
  5. Krydda – Någon form av krydda eller ört, t.ex. kanel, rosmarin eller basilika

Där har du som sagt grunden, men låt oss titta på hur man bäst blandar lite olika typer av sangria!

Oändligt många sorter!

Jag har verkligen inte alltid gillat Sangria, och jag minns hur frustrerande det var ibland när man planerade en grillfest och folk började skrika: “Vi måste ha sangria!”. Jag kunde verkligen inte relatera, tycker de verkligen att den där rödvinstunga, beska och lite mint-smakande drycken är så god? Pratar vi verkligen om samma sak? Och det är det som är grejen med den här drycken, man pratar faktiskt ganska sällan om samma sak, eftersom det finns praktiskt taget ett oändligt antal recept, och det är hela charmen!
Det som är lite frustrerande med det hela är dock att jag missade en si sådär 6 bra sangria-år, eftersom jag prompt bestämt mig för att jag inte gillade det.

Första gången jag drack sangria var på en uteservering i Marbella. Jag var nere och hälsade på mina släktingar, vi hade spenderat dagen på La Concha, det där majestätiska berget som ligger som en kuliss bakom Marbella. Trötta i benen, och törstiga, satte vi oss på en uteservering i Puerto Banous och det beställdes in två stora kannor. Jag var bara 19, så jag var artig och drack, men det var verkligen inte gott. Tungt rödvin, med myntablad som flöt runt, och så några skivor kiwi på det. Mina kusiner som var stammisar på stället var supernöjda och drack glatt. Från den dagen, fram till jag var 25 så var jag fast bestämd att jag inte gillar sangria, och tog en öl till mig själv varje gång det beställdes. Vilket var synd, för om jag bara provat det så hade jag ju snabbt insett att den variant som vi drack där i Puerto Banous, absolut inte var representativ, utan snarare den lokala krögarens specialare, ja då hade jag kunnat dricka så mycket mer sangria, för nu för tiden älskar jag det!

Sex år senare, när vi firade min 25-årsdag en riktigt varm dag i maj så blev jag överraskad av alla mina närmaste vänner och min flickvän. Jag förväntade mig en lugn lunch på en uteservering i Stockholm, men istället väntade 12 pers på mig, och det blev storslagen dagsfest. Grejen var dock den att de redan förbeställt sangria till alla. Jag ville inte vara otrevlig, eftersom de var så fina och ordnat överraskningsfest. Men tur var det, för det var ju så oerhört gott och somrigt! Sangrian var lätt, bubblig, fruktig och med fräscha citronskivor i.
Jag kände mig lite förvirrade och var tvungen att fråga om de verkligen fått rätt beställning, för det här var ju inte sangria som jag kände till den. Bartendern bjöd då på en kort lektion i sangria och förklarade att man kan blanda den på alla tänkbara sätt, vit, röd, bubblig, fruktig, tung, sur, besk osv. Så från den dagen står sangria hög på min dryckes-topplista, och favoriten görs på lätt rödvin, sockerdricka, fräscha frukter och bär och med en touch ingefära, (recepetet hittar du längst ned i guiden).

Det låter ju som en historia med lyckligt slut, men det jag tänker mest på är hur många härliga kannor sangria jag missade under åren mellan 19 och 25, alla de där varma sommardagarna, lite sorgligt faktiskt.

Röd sangria – klassisk spansk

sangra rödvin rött vin

Klassisk röd sangria, mer eller mindre som den druckits i Spanien sen 1700-talet, den typ de flesta av oss känner igen. Den har en bas på rödvin och ofta mörk rom som sprit. Frukten man använder är generellt sett citron, apelsin och lime, ja alla tre. Som sista touch använder man också kanel, vilken ger en riktigt härlig balans till fruktens fräschet.

Ingredienser i röd sangria

  • Vin – rött
  • Sprit – mörk rom
  • Läsk – sodavatten eller sprite
  • Frukt – citron, apelsin och lime
  • Krydda – kanel

Vit sangria

vit sangria vitt vin

Vit sangria ska vara fräsch, lätt och törstsläckande. Därför bör du blanda ditt vin med en lätt sprit-typ, pigg och frisk frukt samt en okomplicerad ört som krydda. Så skippa den mörka spriten och lämna apelsinen i kylen, välj istället ljus rom, lime, jordgubbar och citronmeliss!

Ingredienser i vit sangria

  • Vin – torrt vitt
  • Sprit – ljus rom
  • Läsk – sockerdricka eller sodavatten
  • Frukt – jordgubbar, nektarin och lime
  • Krydda – citronmeliss

Rosé-sangria

rosé med frukt och sockerdricka

Rosévin är så där härligt mitt emellan vitt och rött. Inte lika surt som vitt vin ofta kan vara, men heller inte lika ångande och tungt som rött vin. Samma känsla vill du uppnå när du blandar sangria på rosévin. Persika är den perfekta frukten för att få fram den där härliga balansen mellan tungt och lätt. Spriten som passar rosévin bäst är cognac, och som kryddning bör du välja något lätt, därför rekommenderar vi citronmeliss.

Ingredienser i rosé-sangria

  • Vin – torrt rosévin
  • Sprit – cognac
  • Läsk – sprite
  • Frukt – persika, apelsin och citron
  • Krydda – citronmeliss

Sangria på cava, prosecco eller Champagne

sangria på cava

Självklart kan du även blanda sangria på bubblande vin, som till exempel Champagne, cava eller prosecco. Eftersom moussernade vin är fräscht och sprudlande så bör du vara försiktig med allt för tunga ingredienser, men också allt för söta ingredienser. Ljus rom, jordgubbar och mynta kommer lyfta ditt mousserande vin på ett perfekt sätt, men välj sodavatten framför läsk, annars blir det allt för sliskigt.

Ingredienser i sangria på cava, prosecco eller champagne

  • Vin – mousserande
  • Sprit – ljus rom
  • Läsk – sodavatten
  • Frukt – jordgubbar och persika
  • Krydda – mynta

Läs även vår guide om allt från brut till grand cru, så lär du dig lite mer om mousserande vin!

Sangria på glögg

glögg sangria på glögg

Visst är det härligt med alla klassiska Svenska dryck- och mattraditioner, men visst är man också sugen på något nytt till julfesten, eller Karl Bertil Jonssons Jul? Här är din räddning, sangria på glögg!

Glögg är i grund och botten kryddat och alkohol-förstärkt rödvin, så det gäller att jobba med sangrian i samma smakriktning, för att det inte ska bli konstigt. Apelsin och kanel bör vara de ledande smakerna, välj därför triple sec som sprit, fanta som läsk och apelsin och kanel som frukt respektive kryddning.

Ingredienser i sangria på glögg

  • Vin – glögg
  • Sprit – triple sec
  • Läsk – fanta eller annan apelsinläsk
  • Frukt – apelsin
  • Krydda – ingefära

Obsids favorit-sangria

Det är ingen hemlighet att vi älskar sangria här på redaktionen, så självklart vill vi dela med oss av vårt eget favorit-recept!

Ingredienser i vår favorit-sangria

  • Vin – väldigt lätt rött vin
  • Sprit – ljus rom
  • Läsk – sockerdricka
  • Frukt – citron, lime och jordgubbar
  • Krydda – Ingefära

Hur gör man Sangria? En lathund

Här nedanför är en enkel sangria-lathund i klassisk infograf-stil, för dig som inte orkar läsa.

Hur gör man Sangria?
Hur gör man Sangria egentligen?

Sammanfattningsvis

Sangria är en klassisk, frisk och härlig spansk vin-cocktail. Den görs traditionellt på rött vin men kan så klart även göras på vitt, rosé och bubblande vin, man faktiskt också på glögg, vår härliga Svenska julklassiker!

Här är de 5 grundläggande komponenterna:

  1. Vin – Oftast spanskt rödvin, men oavsett färg så bör du välja ett torrt vin, eftersom du ska blanda det med både frukt och läsk av något slag
  2. Sprit – T.ex. cognac eller rom
  3. Läsk – Sprite, sockerdricka, sodavatten etc.
  4. Frukt – Oftast citron och/eller apelsin
  5. Krydda – Någon form av krydda eller ört, t.ex. kanel, rosmarin eller basilika

Följer du den modellen så kommer du lyckas blanda fantastiskt goda kannor, varje gång!

Föregående artikelVad händer om man har klamydia? Chansa inte, testa dig!
Nästa artikelBusiness Casual – En Komplett Stilguide För Moderna Män
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.