Många bävar inför att stå på scen, men ett par enkla tekniker gör det betydligt lättare…

Att tala inför publik är en färdighet som skrämmer de allra flesta. Och det med all rätt, kan man tycka. Du kan vara fantastisk på ditt jobb och brinna för det du gör, men ändå får du fullständig ångest av tanken på att ställa dig framför en grupp med främlingar och tala till dem. Jag förstår. Det är normalt.
Vi känner alla någon som liksom ”bara gör det”. De ställer sig upp och talar med självförtroende … den personen kan vara du.

Förhoppningsvis kommer det inte att kännas lika skrämmande att läsa den här guiden, där vi bryter ner några vanliga bekymmer med att tala inför publik.
Med tiden, och med några tips och tricks i bagaget, kommer du att bli mer självsäker. Det är jag helt säker på.

1. Förberedelser är nyckeln

Det här tipset kommer inte att vara nytt för dig. Vi vet alla att man måste förbereda sig för att bli bra på något. Att tala inför publik är inte annorlunda.

Ett av de bästa sätten att bekämpa ångest inför att tala inför publik är att gå in i det med en tydlig plan och att vara förberedd. Oavsett om du talar om ett specifikt ämne eller med ett särskilt mål är det viktigt att veta ungefär vad du vill säga.

teknik för tala på scen
Du kommer att bli självsäker på nolltid. Unsplash/ Priscilla Du Preez.

Jag rekommenderar inte nödvändigtvis att du förbereder ett helt manus, eftersom det verkar ganska onaturligt när du presenterar. Istället kan det vara bra att ta tag i några viktiga fakta och övergripande teman och ämnen som du vill täcka. Med dessa nedskrivna och lättillgängliga betyder det att när du talar bör du alltid känna att du har en uppmaning som håller dig igång och hjälper dig om du tappar tråden i dina tankar.

Förutom att försöka övervinna nerver är förberedelse det största tipset jag kan ge för någon som vill låta självsäker när de talar. Genom att backa upp dina poänger med tydliga fakta kommer du snart nog att övertyga din publik att tro på det du säger. En tydlig plan gör också alltid leveransen mer effektiv.

2. Tekniker för framförande

Om du kan tala med effektiv röstöverföring kan jag försäkra dig om att ditt tal kommer att vara i toppklass. En effektiv leveransteknik är avgörande för att hålla din publik engagerad och underhållen. Vi kan alla komma på tillfällen då vi har tvingats lyssna på ett tråkigt tal: låt inte det hända dig! Här är några enkla sätt att se till att ditt anförande är engagerande:

  • Ändra volymen på din röst för att göra talet dynamiskt
  • Använd gester och kroppsspråk (mer om det senare)
  • Var inte rädd för att visa känslor och sårbarhet
  • Ha ögonkontakt med publiken
tala inför grupp
Ibland kan det vara bra att använda visuella hjälpmedel. Unsplash/ Kenny Eliason

3. Kroppsspråk

Den här aspekten av att tala inför publik har du kanske inte tänkt så mycket på? Men tro mig, det är avgörande. Du säger mer än du tror med ditt kroppsspråk och ett det kan hjälpa dig förmedla själv självförtroende även om du inte riktigt känner det själv.

En av de största fördelarna med att vara medveten om sitt kroppsspråk är att man kan skapa en kontakt mellan sig själv och sin publik. När du talar inför publik behöver det inte alltid kännas som om det finns en klyfta mellan den som talar och den som blir tilltalad.

Försök att hålla en öppen kroppshållning. Vad jag menar med detta är att du ska vända dig mot publiken och försöka att inte låta dina händer eller ben blockera din kropp. Försök att hålla din hållning upprätt men något avslappnad. Om du kan verka bekväm och självsäker kommer det att smitta av sig på din publik, vilket gör hela atmosfären trevligare och mer underhållande.

Om du verkligen vill få fram en poäng ska du inte vara rädd för att göra stora gester för att markera viktiga budskap. Det kan handla om att peka på något eller att ha tydliga ansiktsuttryck.

4. Intressant innehåll

Förhoppningsvis känner du dig vid det här laget mer säker när det gäller själva framförandet av ditt tal. Nu är det dags att fundera på innehållet. Det finns massor av resurser där ute som kan hjälpa dig: https://www.semantix.com/se/resurser/blogg/stilfigurer.

För att din publik ska känna sig inspirerad och komma ihåg vad du sa är det viktigt att se till att du bara väljer information som är intressant och engagerande. Ett av de bästa sätten att avgöra om ditt tal är intressant är att fråga dig själv vilken ny information det erbjuder, hur det bidrar till ett övergripande ämne och om det ger ett unikt perspektiv? Om ditt innehåll uppfyller minst en av dessa punkter bör du vara nöjd.

5. Övervinna nervositet

Tyvärr är det inte alltid så lätt. Det är en utmaning som alla ställs inför och förmodligen något man bara måste lära sig att hantera. Oroa dig inte, det finns några vanliga strategier som människor använder sig av för att hantera nerverna.

  • Se nerverna som spänning
  • Fokusera på djup och stadig andning
  • Positiv uppmuntran, hylla dig själv inför ditt tal
  • Kom ihåg att det är okej att göra misstag

Många upplever att nervositeten aldrig försvinner helt, och det är okej. Arbeta istället med att hitta de bästa sätten att övervinna den för dig, oavsett om det är mycket övning, djupa andetag eller att prata med en vän.

Föregående artikelBusiness Casual – En Komplett Stilguide För Moderna Män
Nästa artikelArmband För Män – En Komplett Stilguide!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.