Emil i Lönneberga på huvudet men viking i skägget…

Har du tänkt på att det faktiskt är rätt vanligt att färgen på skägget och färgen på håret inte matchar? Det låter lite udda när man säger det så här, men om du går ut på stan och räknar så kommer du se att det är mycket vanligare än man tror.

Men mest intressant när det gäller missmatchande skägg och hår är det här med att vissa har tydligt rött skägg och brunt eller mörkblont hår. Har inte rödhåriga personer rött hår överallt så att säga? Varför får man rött skägg trots att man har mörkt hår? Det skall vi så klart gå till botten med här.

Det handlar så klart om gener

Som vi gick igenom i artikeln: ”Varför får man fräknar?” så bestäms hudfärg och hårfärg av melanin. Melanin är en grupp röda, bruna och svarta färgpigment som finns i allt från växter till människor. Fördelningen av de här olika färgpigmenten avgör vår hudfärg och hårfärg.

När man pratar om hud- och hårfärg så handlar det primärt om melaninen ”Feomelanin” och ”Eumelanin”.

  • Feomelanin ger ljusa och röda toner. Ljushyade har en slags blandning av Feomelanin och Eumelanin medan ”klassiskt rödhåriga” har en väldigt hög grad av Feomelanin.
  • Eumelanin ger mörka toner. Mörkhyade har helt enkelt väldigt mycket mer Eumelanin än ljushyade.

Ofullständig dominans

Jag förstår om den rubriken låter lite väl knepig, och jag förstår också om du känner för att stänga ned den här webbläsarfliken nu. Men häng kvar, för det är inte så komplext som det låter.

De gener som bestämmer din hårfärg är så kallade ofullständigt dominanta ärftliga egenskaper. Det betyder alltså att det inte är en gen som är dominant över alla de andra och helt och hållet bestämmer din hårfärg. Utan istället påverkar de varandra, det blir helt enkelt lite vilda västern i hårfärgen.

Förklaringen bakom varför vissa har mörkt hår men rött skägg är alltså ganska enkel, melaninet inte är jämnt fördelat över hela kroppen. Vilket innebär att du kan ha en färg på huvudet, en annan i armhålan och en tredje på skägget. Vilket också är förklaringen till varför man får fräknar, men handlar det om att melaninet samlas i klumpar, vilket är det vi kallar fräknar.

Varför Får Man Rött Skägg när man Har Mörkt Hår

Men varför skiljer sig just skägg och huvud så ofta?

Det här är något som forskarna faktiskt inte vet så mycket om. Och eftersom man inte kunnat se något samband mellan avvikande skäggfärg och dödliga sjukdomar så ligger det väldigt långt ned på forskarnas priolista.

Kan man göra något åt det?

Tyvärr inte, det är bara att stoltsera med ditt röda och lite vilda skägg, eller så rakar du av det.

Färga då?

Självklart kan du prova att färga skägget, men som vi båda vet så växer det som ogräs, så du kommer behöva färga det alldeles för ofta för att det skall kännas värt det.

Sammanfattningsvis

Svaret på frågan: ”Varför får man rött skägg när man har mörkt hår?” är helt enkelt att generna som avgör hårfärg inte är helt dominanta, utan de påverkar varandra. Det leder till att du kan ha en helt annan hårfärg än dina föräldrar (eftersom generna som avgör hårfärg körs i den genetiska mixern) och även till att du kan ha olika färg på skägget och håret (eftersom färgen på hårstrået bestäms individuellt per hårsäck)

Föregående artikelHur Gör Man Klockarmband? Ett Handgjort Armband Föds
Nästa artikelEnkla Brownies Med Endast 4 Ingredienser Och Utan Gluten
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.