Nej, fräknar är inte änglakyssar…

Det är tyvärr den hårda sanningen. Men vad är fräknar då? och varför får man dem? Här är en smidig sammanställning av allt du behöver veta om fräknar, samt en video för dig som inte orkar läsa en massa text.

Vad är fräknar?

Fräknar är faktiskt bara fläckar med högre nivåer av melanin, det pigment-protein som avgör vår hudfärg, hårfärg och ögonfärg.
Hos vissa produceras alltså melanin jämnt i hela kroppen, och hos andra i klumpar (fräknar).

Melanin är bra grejer

Men oroa dig inte, klumpar av melanin är inte negativt eller skadligt, utan melanin är faktiskt bra grejer, det skyddar huden mot solens farliga UV-strålar.
Det innebär dock inte att folk med fräknar är extra tåliga mot solen. För oftast så innebär de här klumparna av melanin att andra delar av huden innehåller mindre melanin och därför är extra känsliga.

Varför får man fräknar då?

Ja som sagt, fräknar beror på att kroppen producerar melanin i klumpar. ”Produktionen” av fräknarna sker när huden utsätts för solljus, vilket också innebär att fräknarna bleknar om huden utsätts för mindre solljus, som under vintern t.ex.
Det i sin tur innebär att ingen föds med fräknar, utan att det bildas när huden utsätts för solljus.

Forskarna är dock inte helt säkra på varför vissa bilder melanin i klumpar (fräknar) istället för som det är tänkt. Men de har hittat en gen som troligtvis är en gemensam nämnare: MC1R. Men nu börjar det bli överkurs känner jag, så nu räcker det, nog om fräknar.

Men varför har rödhåriga fräknar då?

Ja, det vet man tyvärr inte. Men man vet att det inte bara handlar om genen MC1R (nämnd ovan) utan om samspelet mellan en hel del andra gener. Troligtvis har det att göra med vilka drag som är dominanta och vilka som inte är det.

Orkade du inte läsa?

Kolla på den här videon istället.

Föregående artikelFrån Bagdad Till Kiosken – *Sponsrad Video*
Nästa artikel3 Tips På Hur Du Kan Maximera Din Träning
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.