I vinter släpps Tile på marknaden, det enormt lyckade Kickstarterprojektet som gör GPS-spårning till något för privatpersoner

Tile är ännu ett framgångsrikt Kickstarterprojekt, med ca 50.000 ”backers” drog de in långt över sitt mål och kommer i vinter att börja leverera sina GPS-brickor, eller Tiles.

Konceptet bakom Tile är att kunna spåra så gott som vad som helst, allt från plånböcker till bilar. En Tile är så pass liten att den kan fästas på det mesta och med hjälp av den officiella Tile-appen så kan du sedan spåra föremålet och se vart det befinner sig någonstans.

GPA tracker
En Tile kan sättas på så gott som vad som helst och låter dig spåra den med hjälp av din iPhone

Tile påminner väldigt mycket om ”Find my iPhone/iPad/Mac”, appen som låter dig hitta din Appleprodukt. Precis som med Find my Phone så kan du be din Tile skicka ut en ljudsignal så att du lättare kan hitta den, t.ex. när den ramlat ned bakom kuddarna i soffan eller ligger gömd i någon ficka.

Den stora skillnaden är dock att Tiles spåras med hjälp av Bluetooth 4.0 ( iPhone 5, iPhone 4S, iPad Mini, iPad 3e och 4e generationen samt iPod Touch 5e generationen) vilket gör att du endast kan spåra Tiles upp till 30 meter bort. Detta är självklart en enorm begränsning, och chansen att hitta sin bil eller cykel känns väldigt liten. Dock så kan du be andra Tile-användare om hjälp med att spåra ett föremål som är utanför din räckvidd genom att markera din Tile som försvunnen. Så fort en Tile-användare kommer inom räckvidd från en försvunnen TIle så skickas en signal till din telefon med en position, utan att personen som var i närheten av din Tile vet om det. Nyckeln här är att det byggs upp ett tillräckligt stort Tile-community för att det skall finnas en rimlig chans att hitta sina föremål.

Spåra saker med GPS
Med hjälp av iPhone-appen kan du enkelt spåra dina Tiles

Jag ser personligen fram emot Tile, dock inte primärt för att kunna använda tjänsten, utan för att jag tror att Tile kan skapa en våg av intresse för GPS-spårning för privatpersoner, detta i sin tur kan driva på utvecklingen så att vi till slut kan få bättre spårning. 30 meter är inte mycket, det begränsar användningsområdet enormt mycket och det känns inte riktigt som att det är värt det. Men om några år kan vi mycket väl ha en riktigt bra tjänst för GPS-spårning som låter oss hitta föremål var som helst i världen. Till dess får man kanske nöja sig med Tile.

Här nedan kan du se Tiles presentationsfilm.

Tiles officiella Hemsida

Föregående artikelBeige kostym – Ett somrigt stiltips
Nästa artikel7 Klockrena Datingtips För Kvinnor! Från 1930-talet
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.