Det drar ihop sig till Super Bowl, något vi borde bli bättre på att ”fira” här i Sverige. Varför då? För att det är kul att fira så klart!

Super Bowl är i krokarna och många ställer sig självklart frågan: ”Vad fan handlar det här spelet om egentligen?” Jag var länge en av dem som omöjligen kunde förstå något av det som hände på planen. Varför blåser de av hela tiden? Varför springer vissa men inte andra? och vad är egentligen en Blitz?

Eftersom vi inte vill att du skall sitta som ett fån och undra vad som händer så har vi samlat allt det nödvändiga när det gäller reglerna för Amerikansk Fotboll, allt för att du enkelt skall kunna hänga med i årets stora sportfest, Super Bowl!

Reglerna för Amerikansk Fotboll

Här nedan hittar du alla de viktigaste delarna av reglerna för Amerikansk Fotboll. Alla regler som står är de som används vid NFL (National Football League) och kan skilja sig från College Football och Amatörfotboll.

Hur lång är en match?

En Amerikansk Footbollsmatch delas in i 4st Quarters (kvartar). Man kan kalla det kvartslekar eller perioder. Varje Quarter är 15 minuter lång, och en match således 60 minuter. Efter två Quarters (halva matchen) så byter de båda lagen sida, precis som i fotboll.

Vad är målet med spelet?

Målet med Amerikansk fotboll är att vinna Yards (ett absurt ologiskt amerikanskt längdmått) och försöka ta sig till motståndarnas mållinje (End Zone) med bollen.
Det lag som har högst poäng när matchen är slut vinner så klart spelet. Det kan däremot bli oavgjort, eller förlängt i de fall en vinnare måste utses.

Offensiv eller Defensiv?

En lustig fråga kanske, allt känns ganska våldsamt i amerikansk fotboll.
Till skillnad från så gott som alla sporter världen så turas de båda lagen om att ha bollen. Det ena laget (Offense) har bollen och skall ta sig till motståndarnas mållinje (End Zone). Det andra laget (Defence) skall försvara sin mållinje genom att försöka få det andra laget att tappa bollen. De båda lagen turas sedan om att vara Offense och Defence och får 4 Downs var att försöka avancera tillräckligt långt.

Vad är en Down?

En Down är ett försök för det anfallande laget att flytta fram bollen mot motståndarnas mållinje och få poäng. En Down kallas även för ett spel eller en/ett ”play”.
Varje Down börjar med att det offensiva laget bestämmer ett passande spel, detta gör de ofta i en så kallad ”Huddle” (se bild nedan), det är för övrigt därifrån uttrycket ”Huddle up” kommer. Spelarna ställer sedan upp sig enligt det bestämda spelet.
Spelet börjar när Centerspelaren ”snappar” bollen, d.v.s. lyfter den från marken och passar den till Quarter Backen. Så snart spelet börjar försöker det defensiva laget hindra det offensiva laget från att avancera med bollen, och det offensiva laget försöker vinna mark och göra en Touch Down.

En Down varar i snitt i 10 sekunder (det finns ingen regelmässig begränsning men det är sällsynt att den varar längre) och avslutas när något lag lyckas med en Touch Down, när bollbäraren blir tacklad, om bollen åker utanför sidlinjen eller om bollen nuddar marken vid en passning framåt.

Vad händer efter 4 Downs?

För att det offensiva laget skall få fortsätta vara offensiva så måste de lyckas vinna minst 10 yards inom sina 4 Downs. Om de inte lyckas med detta så byter de båda lagen roller. Om de lyckas så får de ytterligare 4 Downs, detta kallas ”getting a first down”.
Om det offensiva laget lyckas med en Touch Down eller ett Field Goal så går turen över till det andra laget och de får då 4 Downs på sig att lyckas med en Touch Down eller ett Field Goal.

amerikansk-fotboll-regler-huddle
En så kallad ”Huddle” där spelarna bestämmer sitt nästa spel.

Springa, Sparka eller Passa?

Inför varje Down så väljer det anfallande laget ett spel (en strategi), det finns mer eller mindre oändligt många spelvariationer men man delar in dem i tre kategorier, Springa, Passa och Sparka.

Springa – Det offensiva laget passar bollen till en Running Back som försöker springa mot mållinjen för att göra en Touch Down

Sparka – En spelare försöker antingen sparka (punta) bollen för att motståndarlaget skall få en så dålig start som möjligt på sin första Down. Detta görs främst när det offensiva laget håller på att misslyckas med att nå den punkt de behöver för att få 4 nya Downs. Alternativt så försöker det offensiva laget göra ett Field Goal om de känner att de är tillräckligt nära motståndarnas mål.

Passa – Ett passningsspel går ofta till så att Quarter Backen kastar bollen mot en Reciever som springer enligt en förutbestämd rutt så att Quarter Backen alltid vet var han är. Spelaren som fångar bollen försöker sedan göra en Touch Down.

Hur stor är planen?

Planen är 100 yards eller 91.44m (logiskt va?) lång och har en målzon på varje kortsida. Målet med spelet är att få bollen över motståndarlagets mållinje, alltså in i målzonen, alternativ att sparka bollen genom det Y-formade målet för att göra ett Field Goal. Målet används alltså inte när de båda lagen försöker göra en Touch Down, utan endast när de försöker göra ett Field Goal.

Hur tar man poäng?

Det finns ett antal olika sätt att ta poäng på. De grundläggande är Touch Down och Field Goal (se nedan) men man får även poäng för Saftey, Two Point Conversion och One Point Conversion.

  • Touchdown – En spelare tar sig över motståndarnas mållinje med bollen – En Touch Down ger 6 poäng
  • Field Goal – Bollen sparkas genom målstolparna i början av ett spel, alltså inte detsamma som en One eller Two Point Conversion – Ett Field Goal ger 3 poäng
  • Saftey – En Saftey kan vara lite olika saker, vanligast är dock när det defensiva laget tacklar en offensiv spelare i det offensiva lagets End Zone. En Saftey kan dock betyda en hel del andra saker också, men dessa situationer är inte lika vanliga – En Saftey ger 2 poäng
  • One Point Conversion – Efter en Touch Down får det offensiva laget möjlighet att prova att sparka bollen genom målstolparna från Two Yard Line – En One Point Conversion ger 1 poäng
  • Two Point Conversion – Efter en Touch Down får det offensiva laget en möjlighet att prova att göra ytterligare en ”Touch Down” från Two Yard Line – Ett Two Point Conversion ger 2 poäng

Vad är skillnaden mellan Field Goal och Touch Down

Det är enkelt att hålla isär Touch Down och Field Goal med den här reglen: Ett Field Goal måste göras från planen (plan=field), medan en Touch Down uppnås så snart en spelare tar sig över mållinjen (alltså utanför planens kortsida) med bollen.
Oavsett om det offensiva laget lyckas med en Touch Down eller ett Field Goal så går turen över till det andra laget och de får sina 4 Downs.

reglerna-för-amerikansk-fotboll
Amerikansk Fotboll ser oerhört kaotiskt ut om man inte känner till reglerna. Men kan du bara grunderna så blir allt mycket tydligare.

De olika positionerna

Det finns ett antal olika positioner i ett Amerikanskt Fotbollslag, men här är de 3 som nämns mest och är viktigast att känna till.

Quarter Back – Personen som kastar bollen till en Reciever. En QB styr till stor del själva anfallet eftersom han väljer hur han vill passa bollen.

Reciever – Personen som tar emot bollen från Quarter Backen.

Running Back – En person som får bollen vid början av ett spel och sedan försöker springa med bollen mot motståndarnas mållinje (End Zone).

Vanliga termer inom Amerikansk Fotboll

Blitz – Alla defensiva spelare springer mot det anfallande laget oavsett hur det anfallande laget verkar lägga upp sitt spel. Detta görs primärt för att försöka komma åt det anfallande lagets Quarter Back

Down – Ett försök för det offensiva laget att vinna mark, göra en Touch Down, ett Field Goal eller en Punt.

End Zone – Målzonenerna vid planens kortsidor.

Field Goal – När det offensiva laget försöker sparka bollen genom motståndarnas mål. Efter ett Field Goal så går turen över till det andra laget som får 4 Downs på sig att lyckas med ett Field Goal eller en Touch Down.

Fumble – När en spelare tappar bollen, den är då fri för vem som helst att ta upp för att fortsätta spelet.

Interception – När motståndarlaget bryter en passning genom att själva fånga bollen.

Line of Scrimmage – Linjen där bollen ligger i början av ett spel.

Punt – När det offensiva laget sparkar bollen så långt de kan i slutet av sin fjärde Down, detta för att motståndarna skall få en så dålig start som möjligt på sin första Down.

Quarter – En kvartslek av matchen.

Touch Down – När en spelare passerar motståndarnas mållinje med bollen. Efter en Touch Down så går turen över till det andra laget som får 4 Downs på sig att lyckas med en Touch Down eller ett Field Goal

Var det här jobbigt att läsa?

Om du inte orkar läsa allt detta, så har vi även inkluderat en förenklad video här nedan.

Föregående artikelAdidas Stan Smith gör comeback! – En ikon bland sneakers
Nästa artikelPest eller Kolera? Vad är grejen med det talesättet egentligen?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.