Du har troligtvis druckit ditt kaffe i fel läge hela tiden

Kortisol (även kallat vårt stresshormon) är det hormon som får oss att piggna till. Det kallas även vårt stresshormon eftersom det skjuter i höjden när vår ”Fight or flight”-reflex kopplas in, t.ex. när vi upplever fara eller blir extremt nervösa. Kortisol tillsammans med adrenalin gör oss starkare, snabbare och mer alerta, för att vi skall kunna ta oss ur en farlig situation.

Men vad har det med frågan: ”När ska man dricka kaffe?” att göra? Ja, allt handlar faktiskt om kortisol.

Drick kaffe när ditt kortisol är lågt

Om vi tar en genomsnittssvensk så är våra kortisol-nivåer som allra högst mellan 08:00 och 09:00, timmarna närmast då vi vaknat helt enkelt. Ironiskt nog så är det just då som de allra flesta tar sin första kopp kaffe.

Men varför är det ett så dåligt läge att dricka kaffe? Jo, för att kortisolet gör dig mer resistent mot koffeinet, vilket får två effekter:

  1. Koffeinet får sämre effekt
  2. Du ökar risken för att bli beroende av koffeinet (vilket minimerar effekten av det)

Att dricka kaffe under den här tiden är alltså en jäkligt dålig idé eftersom det varken funkar speciellt bra, men också för att du minskar din favoriteffekt och tar ett steg närmare att inte få ut något alls av kaffet.

Men när skall man dricka kaffe egentligen då?

När Ska Man Dricka Kaffe
Undvik kaffe på morgonen, lunchen och direkt när du kommit hem

Dessa tider skall du INTE dricka kaffe

-08:00 – 09:00

-12:00 – 13:00

-17:30 – 18:30

Det är nämligen under dessa timmar som dina kortisolnivåer är som allra högst. Så för att maximera effekten av kaffet och minimera ”riskerna” med det så bör skippa kaffet på morgonen, på lunchen och när du kommer hem.

När Ska Man Dricka Kaffe – asapSCIENCE förklarar

För mycket att läsa? Ingen fara, kolla bara på den här videon istället så får du alla svar du behöver.

Är det nyttigt då?

Nu när vi vet exakt när man skall dricka kaffe så kanske du tänker, ”Ok, nice, men är det verkligen bra med kaffe?” Ja, du är inte ensam om du undrar det, men oroa dig inte, vi har svar på det också. Kolla in vår artikel: ”Är kaffe nyttigt?” och lär dig lite mer när du ändå håller på.

Föregående artikelHerrmode Sommar 2015 – Hacket, Zara Och Scotch & Soda
Nästa artikelGumball 3000 – Dolphan Racear På Flygfält – *Sponsrad video*
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!