Vill du överleva? Då skall du inte gå på de här myterna om överlevnad

En vacker dag kanske jorden lamslås av en Zombie-apokalyps, eller så är du bara ute och vandrar i fjällen och kommer vilse. Oavsett hur dramatisk situationen än är så skall man inte underskatta allvaret i att inte ha allt man behöver för att överleva som vanligt. I skogen finns ingen vattenkran och du har definitivt inte något kylskåp eller en mjuk soffa att värma dig i.

Vill du överleva så behöver du som sagt ta situationen på allvar, men också vara förberedd, och förberedd kan du vara på många olika sätt. Du kan ha rätt verktyg med dig, vilket underlättar enormt mycket. Men du kan också vara påläst nog för att veta vad du skall göra, och framförallt, vad du inte skall göra.
Här är 10 vanliga myter om överlevnad, såna som delvis kommit via filmer, men också några missförstånd som kommit att bli allmän kunskap, trots att den är felaktig.

De 3 viktigaste myterna att ha koll på!

1: Mat

Hamnar du i en överlevnadssituation, t.ex. om går rejält vilse i de norrländska skogarna eller någon gigantisk nationalpark i USA så är det lätt hänt att man börjar fokusera på att samla mat. Man plockar bär, river upp rötter och sätter ut fällor.
Även om det är viktigt med näring så är mat långt ifrån din första prioritet. Det första du skall göra är att hitta eller bygga ett skydd. Efter det skall du försöka göra upp en eld om du är någonstans där det blir minsta lilla kallt. Slutligen bör du försöka hitta en pålitlig vattenkälla.

En bra regel att komma ihåg är ”3-regeln”.
Du kan överleva i….

  • 3 Veckor utan mat
  • 3 Dagar utan vatten
  • 3 Sekunder utan syre

Som du ser så klarar man sig jäkligt bra utan mat, men du dör väldigt fort utan vatten. Och har du inget skydd så kan du frysa ihjäl ännu snabbare.

2: Man skall alltid spela död om man möter en björn

Det här är en sanning med modifikation då det endast gäller territoriella björnar så som Grizzlybjörnen. Stöter du på en sådan så gör du bäst i att spela död och skydda dina vitala organ och andra kritiska punkter så som halspulsådern.

Men träffar du på en vanliga brunbjörn eller en svartbjörn som är väldigt vanliga i många av USAs nordliga delstater, ja då skall du göra precis tvärtom. Ta av dig jackan eller tjocktröjan och vifta den ovanför huvudet, skriv och stampa och försök se så skräckinjagande ut som möjligt. Djur har nämligen inte tillgång till sjukhus och utbildade läkare, därför är de extremt försiktiga och ger sig nästan aldrig på något de inte vet att de kan klara av. En människa som viftar en jacka ovanför huvudet ser väldigt stor ut för en björn som inte vet vad han tittar på.
Målet är alltså att skrämma iväg björnen.

3: Att ha tak över huvudet är prio 1!

Som nämnt i punkt 1 så bör du försöka hitta eller bygga ett skydd det första du gör. Men här gör många misstaget att endast prioritera taket. Problemet är dock att du kommer förlora långt mycket mer värme om ligger på den kalla marken än att du inte har något tak över dig. Så fokusera på att bygga en säng som är upphöjd från marken, smäller du sedan på ett tak över detta så minimerar du mängden värme du förlorar.

Är du i ett varmt land med mycket regn så gäller detta så klart inte. Men i majoriteten av världens länder så gör du bäst i att prioritera att komma bort från den kalla marken.

10 Klassiska myter om överlevnad

Här är en video med 10 klassiska och seglivade myter om överlevnad. De 3 viktigaste av dem har vi redan nämnt ovan.

Föregående artikelEnkla Brownies Med Endast 4 Ingredienser Och Utan Gluten
Nästa artikel5 Skillnader I Hur Män Och Kvinnor Blir Förälskade
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.