Tsunamis är mäktiga och hemska naturfenomen, genom historien har de ödelagt oerhört mycket. Men hur uppstår en tsunami egentligen?

Oftast så uppstår en tsunami till följd av någon form av naturkraft som skickar ut en stor mängd energi i vattnet, t.ex. en vulkan, en jordbävning eller en meteorit. Energin rör sig genom vattnet och knuffar det framför sig, vilket skapar en enorm våg.

Här är en kort förklaring i 3 steg om hur en tsunami uppstår.

1: Jordbävning

Den vanligaste orsaken till tsunamis är jordbävningar på havsbotten. Jordbävningen skickar ut en stöt av energi rakt upp i vattnet, det är energin som sedan skapar vågen.

2: Gravitation

När energin från jordbävningen pressat vattnet uppåt i vad som kan liknas vid en undervattensfontän, så är det sedan dags för gravitationen att göra sitt jobb. Gravitationen drar ned vattnet med massiv kraft, vilket skapar en klyfta i vattnet som skickar iväg det åt sidorna, vilket skapar enorma vågor.

3: En enorm höjning

När tsunamin kommer närmare kusten så reser den sig och kan bli upp till 30m hög. Detta eftersom det blir grundare och vattnet som tsunamin pressat framför sig måste ta vägen någonstans.

Vad betyder Tsunami?

Tsunami betyder ”Hamnvåg” på Japanska, troligtvis eftersom Tsunamis nästan alltid upptäcks först när de närmare sig land.

Video

Här är en TED-video som enkelt svarar på frågan ”hur uppstår en Tsunami? och varför är den så farlig”.

Hur uppstår en Tsunami och varför är den så farlig?

Föregående artikelIngress till iOS – Virtuell verklighet i din ficka
Nästa artikel6 Sätt att knyta en scarf! Kravatt-stilen eller slips-stilen?
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.