Fettet du bränner tar ju vägen någonstans, men vart???

Vart tar fettet vägen när man går ner i vikt egentligen? Alla har vi nog ställt oss den frågan. Svettas man ut det? Kissar man ut det? Eller omvandlas det till muskler?

Förra året satsade jag hårt på att gå ned i vikt. Jag kom från en period av småbarnsår och oregelbundenhet i både kost, sömn och träning. Men när barnen blev stora nog för lite ordning och reda så tog jag tag i mina rutiner och började träna 4-5 gånger i veckan, och kombinerade det med power walks på morgonen. Det gick rätt fort att gå ned de extra kilon jag lagt på mig som småbarnsmamma, och det faktum att det gick så fort fick mig att tänka, vart tar fettet vägen när man går ned i vikt? Man svettas ju inte ut rent fett, så vad händer egentligen? Jag bestämde mig för att läsa på lite.

En studie från 2014 ger svar på frågan

Innan 2014 så var det faktiskt ingen som visste svaret på den här relativt enkla frågan. Många läkare hade antagit att fettet omvandlades till värme. Men så funkar ju inte riktigt världen, massan är alltid konstant. 1kg fett kan alltså inte bara försvinna och bli värme.

Men 2014 så gjordes en Amerikansk studie (här kan du läsa studien, komplett med abstrakt, slutsatser och allt) där forskare bestämde sig för att titta på hela händelseförloppet, atom för atom, för att äntligen kunna svara på frågan: ”vart tar fettet vägen när man går ned i vikt?”.

Du andas ut det mesta

Svaret man fick var att man andas ut ca 80% av massan som koldioxid. De resterande 20 procenten ”förvandlas” till vatten och försvinner som svett och urin.

Så, när man går ner i vikt, försvinner fettet från kroppen genom utandningsluften som koldioxid och genom kroppsvätskor som vatten. Det är viktigt att notera att fettet inte förvandlas till muskler, som är en vanlig myt. Istället minskar mängden fett i kroppen, samtidigt som muskelmassan kan öka eller minska beroende på personens kost och träningsrutiner.

Sammanfattningsvis

Innan 2014 var det ingen som visste svaret på frågan: ”Vart tar fettet vägen när man går ned i vikt?”. Men 2014 genomfördes en Amerikansk studie som gick till botten med det hela. Slutsatsen av studien är att man andas ut ca 80% av massan från fettet som koldioxid, och resterande 20% försvinner som kiss och svett.

Föregående artikelArmband med krok – David Filips specialité!
Nästa artikelVilken hatt passar mig? – En hatt kräver sin karl
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!