Hatten, utan tvekan den mest kraftfulla accessoaren

Hatten, denna enkla men idag bortglömda accessoar som har burits av män i generationer, århundraden. Men en hatt är inte bara en hatt, det är mycket mer än så, för många en del av ens personlighet, ens jag.

Rätt hatt för din ansiktsform

Men kan då vem som helst sätta på sig vad som helst på huvudet och gå ut för att spatsera på stadens gator som en riktig gentleman? Möjligt att det skulle kunna vara så, men ärligt talat, risken är att det skulle se rätt fånigt ut. En hatt kräver sin karl.

För att förstå hatten och dess inverkan på mannen behöver vi först gå genom hattens olika delar. En hatt består av en krona, ett band och ett brätte. Kronan är förstås det som utgör den största delen av hatten, de flesta typer av hattar har också ett band runt kronan och brättet är det som ofta skyddar mot regn och rusk. Hattens krona kan också vara mer avsmalnande eller rak i sin form.

Nu när vi vet hattens grundläggande anatomi så kan vi gå in på de olika, klassiska, hattyperna.

Fedoran

vilken hatt passar mig fedora
Text

Har du ett ansikte som är runt i formen vilket gör att ansiktet kommer se kort ut vill du ha en hatt som ger ditt ansikte längd för att jämna ut det. Ett bra exempel på det är den klassiska Fedora-hatten. En av de mest klassiska av alla hattar som burits av män i generationer. I filmen och tv-seriernas värld bärs denna hatt av storheter som Don Draper, Humphrey Bogart, Indiana Jones med flera. Fedora hatten passar egentligen de flesta typer av ansikten utom de som har ett fyrkantigt ansikte.

Homburg

Vilken hatt passar mig Homburg hatt
Text

Är ditt ansikte istället mer långsmalt och du önskar något annat än en Fedora så är en Homburg ett alternativ. Där en Fedora-hatts krona är mer inböjd, oftast både ovandelen och framsidorna, har en Homburg bara en stor fördjupning på ovandelen av hatten. Hattens brätte är också något mer uppböjt. Den här typen av hatt är formell i sitt användande och har burits av både kungar och presidenter. Homburg-hatten passar också bra om ditt ansikte har en kraftig hög panna eller är mer fyrkantigt i formen.

Bowlerhatten

vilken hatt passar mig bowlerhatt
Text

För dig som har ett kraftigt fyrkantigt ansikte som vill välja något annat än en Homburg passar en Bowler-hat, eller som den också heter på svenska plommonstop eller kubb. Den här hatten karaktäriseras av sin runda krona och korta brätte vilket passar bra tillsammans med ett fyrkantigt ansikte. Bowler-hatten är väldigt typiskt brittisk och har burits av både börsmäklare, stadstjänstemän och butlers. Charlie Chaplin och Dupondtarna, kända från Tintin böckerna, är några kända karaktärer som burit bowlerhatt.

Pork Pie-hatten

Vilken hatt passar mig Porkpie hat
Text

Pork Pie hatten passar dig med en markerad haka där du vill försöka jämna ut ditt ansikte. Pork pie-hatten påminner om Fedora hatten men har en kortare platt krona och smalare brätte som är något uppvikt. Hatten är mycket populär i jazz-, blues- och skakretsar. Walther White i Breaking Bad bär en Pork Pie hatt.

Panamahatt

vilken hatt passar mig panama hatt
Text

Har du markerade och utstående öron passar Panama hatten dig. Den här typen av hatt påminner något om Fedoran men är gjord av lättare och tunnare material som andas lättare än det tjocka filttyget i Fedoran. Hatten har sitt ursprung i Ecuador och Panama och har burits av både kanalbyggare och lycksökare som kom till Kalifornien för att söka guld.

Vad har vi lärt oss av det här då?

Sammanfattningsvis, vad som är viktigt att tänka på när du väljer din hatt är att gå tillbaka till hattens tre beståndsdelar, krona, band och brätte. För de flesta typer passar en hatt som har en medelhög krona bäst. Har du däremot ett avlångt ansikte eller en markerad utskjutande haka bör du välja en hatt som har en kortare krona. Är dina öron dominerande bör du välja en något högre hatt. Hattens brätte bör också passas in efter ditt ansikte.

Avslutningsvis är kanske det viktigaste när det gäller din hatt att du vågar bära den, hitta en hatt som passar dig och våga bära den, gör den till en del av din personlighet. Var en karl för din hatt.

Föregående artikelVart Tar Fettet Vägen När Man Går Ner I Vikt?
Nästa artikel8 Klockrena löparhacks! – Lösningen på 2 stora problem!
Nyfiken och ständigt hungrig på utmaningar. Bär aldrig kavaj utan näsduk. Tycker att stand-up ska ses live.