Kan man dö av att dricka för mycket vatten?

Det kan låta som en dum fråga, troligtvis så lär man ju bara kissa ut det, eller i värsta fall, kräkas upp det. Eller?
Nej tyvärr så är det inte riktigt så enkelt. Eftersom vattenförgiftning händer successivt.

På tal om vatten, vätskenivåer och annat kul så bör du även kolla in vår stora guide om vätskeersättning, där får du lära dig göra egen, samt hur man vet om man riskerar att vara uttorkad.

Vattenförgiftning

Vatten innehåller väldigt få elektrolyter, t.ex. salt och kalium. Elektrolyter behövs för att muskler och organ skall fungera korrekt. När man dricker för mycket vatten så blir koncentrationen av elektrolyter febalanserad mellan cellerna och resten av kroppen.
Här kan man tycka att kroppen bara borde kissa ut det överdrivna vattent, för att på så sätt balansera det hela, men tyvärr så kan bara levern hantera överdriven vätska i en viss takt. Så får man i sig alldeles för mycket vatten på kort tid så blir det problem.

Det som händer när levern inte kan göra sig av med det överdrivna vattnet är att att cellerna istället börjar absorbera vattnet för att kompensera för den galna balansen av elektrolyter.

När cellerna börjar absorbera vatten, då börjar det skita sig. När vatten absorberas så sväller cellerna och detta skapar problem för hjärnan, som inte något som helst extra utrymme att röra sig med.

Svullnaden av hjärnan kan leda till allt från huvudvärk till döden, beroende på hur allvarlig vattenförgiftningen är.

Källa: National Center for Biotechnology Information – Fatal water intoxication

Tycker du det där lät komplicerat?

Då är vi två, därför har jag även inkluderat den här videon från AsapSCIENCE som besvarar frågan: ”Vad händer om man dricker för mycket vatten?” på sitt fantastiskt pedagogiska sätt.

8 Glas vatten om dagen, en klassisk myt

Visst du förresten att det bara är ett påhitt att vi bör dricka 8 glas vatten om dagen? Det finns ingen som helst forskning som tyder på att det skulle vara rätt mängd.

Det betyder dock inte att det är fel att dricka 8 glas vatten om dagen, troligtvis så är det en alldeles fenomenal mängd för en massa av oss.

Föregående artikelOm Mc Donalds Gjorde Reklam Som Apple
Nästa artikelSugen På Egen Falafel? Här Är Ett Recept I 5 Enkla Steg
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.