När du läste det här tänkte du säkert ”Men åhh, klart jag vet vad gluten är!”…

Men vet du verkligen det? På riktigt?

Nu blir du osäker va?

Gluten är proteiner

Gluten är en sammansättning av proteiner, de skiljer sig något beroende på vilket sädesslag det handlar om: Vete = Gliadin. Korn = Hordein. Råg = Sekalin.

Gluten finns i alla mjölsorter som baseras på något av sädesslagen och glutenintolerans är en allvarlig sjukdom som kan leda till stora skador på kroppen.

Vad finns det gluten i?

Här är några exempel på livsmedel som innehåller gluten. Dessa är relativt ”råa livsmedel”, alltså såna som inte är en blandning av en massa olika saker. Det innebär alltså att du inte är safe bara för att du inte håller i ett paket mjöl. Utan mängder med färdigrätter, godis och annat man trycker i sig kan innehålla gluten.

 • Fullkornsmjöl
 • Havrekli
 • Malt
 • Durumvete
 • Risoni
 • Mannagryn
 • Vetemjöl
 • Quorn
 • Pasta
 • Cous Cous
 • Bulgur
 • Nudlar
vad är gluten
Gluten

Blir man tjock av gluten?

Gluten i sig gör dig inte tjock. Som nämnt ovan så består gluten av proteiner, något som inte gör dig tjock. Däremot så kan gluten störa kroppens balans och matsmältning vilket kan leda till alla möjliga typer av problem i hela kroppen.

Vad innebär glutenintolerans?

Celiaki, eller glutenintolerans som man oftast säger, innebär att slemhinnan i tarmen tar skada av gluten. Skadan gör sedan så att du inte kan tillgodogöra dig mat ordentligt. Det innebär i sin tur att du kan få problem med att ta upp vissa näringsämnen.

Man skulle alltså kunna säga att glutenintolerans kan leda till att man svälter kroppen på viktiga näringsämnen.

Gluten och stress

Det finns två sidor av stressmyntet när det gäller gluten.

1: Stress kan få dig att utveckla Glutenintolerans

Stress är som bekant något som kan skapa stora problem i kroppen. Man kan bära på Glutenintolerans som inte riktigt märks av. Här kan stress dock förvärra situationen och förvärra tillståndet. I praktiken innebär det att stress indirekt har utlöst en grövre glutenintolerans.

2: Gluten kan orsaka stressad mage

Även om du inte är dokumenterat glutenintolerant så är gluten ett främmande protein som kroppen inte riktigt vill bryta ned. Det kan leda till en orolig mage som kan skapa en mängd olika problem i hela kroppen, t.ex. illamående, trötthet, huvudvärk och stress.

Så där ja

Nu vet du lite mer om gluten. Om du redan visste allt detta så förtjänar du en liten applåd!

Det intressanta däremot är kanske vad du skall göra med den här informationen, och där har jag inget riktigt svar. Eftersom det inte finns något officiellt avrådande från livsmedelsverket gällande gluten så får man ju anta att det inte är någon fara så länge man inte lider av Celiaki. Men samtidigt så är livsmedelsverket bara en grupp folk, så om du känner att du mår sämre om du äter gluten så tycker jag du skall lita mer på dig själv än på lite random människor på livsmedelsverket.

Föregående artikelTaggad på Microsoft HoloLens – Glöm inte Kinect!
Nästa artikel5 Sarkastiska bilder som får dig att se annorlunda på samhället
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!