Skogshuggarlooken börjar ta sig, men sen kommer skäggfinnarna och förstör allt…

Du har äntligen bestämt dig för att spara ut skägget, kanske för att hålla huden varm när det blåser kalla vindar, eller bara för att du vill se lite mer klassiskt skogshuggarsktig ut. Oavsett vad din ambition är så blir du minst sagt frustrerad när du helt plötsligt ser att du börjar få betydligt mycket mer finnar än när du var renrakad. Vad beror det på? Vad är det här för irriterande skäggfinnar?

Först, vad är finnar egentligen?

Innan vi går in på skäggfinnar i detalj så kan det vara bra att förstå grunderna när det gäller finnar.

Det vi kallar finnar är en infektion i en hårsäck. Talg från hårsäcken blockeras av smuts och döda hudceller. Detta drar till sig bakterier och vips så har du en liten, varfylld infektion.

Du kan läsa mer om finnar i vår artikel: ”Varför får man finnar?.

Good old fashioned klassisk Svensk hygien

Något många män glömmer bort är att skägget är hår precis som ovanpå huvudet. De flesta tvättar håret minst 2 gånger i veckan men bland Svenska män är det är tyvärr rätt sällsynt att tvätta skägget. Det är precis det här som är problemet med skäggfinnar, skägget blir precis som huvudhåret både fett, smutsigt och rätt äckligt. Så varför skulle man inte tvätta det minst lika ofta som huvudhåret?

Resultatet av ett smutsigt skägg att är att taglet från hårsäckarna blockeras, vilket i sin tur drar till sig bakterier och tjof, så har du finnar i skägget. Det funkar alltså precis som i resten av ansiktet. Men hur blir man av med dem då?

varför får man skäggfinnar
Skäggfinnar beror på helt vanlig bristande hygien. Du behöver ju så klart ta hand om ditt skägg på samma sätt som håret på huvudet

Hur blir man av med skäggfinnar?

Tack och lov så är det rätt lätt att bli av med skäggfinnar, det handlar helt enkelt bara om god hygien. Tvätta skägget minst en gång om dagen med något rengörande (här finns det specifika skäggrengöringsprodukter du kan testa), och fortsätt använda din ansiktsskrubb även när skägget börjar växa ut och täcka huden. Huden under skägget är ju densamma som innan, så om det kändes rimligt med ansiktsskrubb när du var renrakad så är det precis lika rimligt när du har skägg.

Sammanfattningsvis

Du får skäggfinnar för att skägget samlar på sig smuts och fett, som i sin tur gör huden oren. Oren hud leder till finnar. För att bli av med skäggfinnar så behöver du bara hålla skägget rent och huden regelbundet skrubbad.

Föregående artikelVita Tänder – En Komplett Guide Till Hur Du Slipper Missfärgade Tänder!
Nästa artikelDärför Bör Du Äta Långsamt, Och Så Gör Du – 6 Effektiva Knep
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.