Att äta långsamt är bra på många olika sätt…

Generellt sett så brukar man säga att en måltid skall ta minst 20 minuter att äta, förutsatt att du äter en normal måltid så klart. Äter du 2 ägg till frukost så är det bara onödigt att dra ut på det i 20 minuter, men en komplett frukost med hela kostcirkeln bör ta ca 20 minuter att smälla i sig. Tyvärr så går det dock betydligt snabbare än så för de allra flesta.

Varför skall man äta långsamt?

Förutom de enstaka tillfällena när man har riktigt bråttom så finns det inga fördelar med att äta snabbt. Tvärtom så påverkar det din matsmältning negativt, det är stressande för kroppen och du tenderar att bli rätt gasig av att äta för fort.
Att äta långsamt är alltså bra på många olika sätt.

varför äta långsamt

Fördelar med att äta långsamt

Här är 3 välkända men ändå bortglömda fördelar med att äta långsamt.

1: Du minimerar risken att äta för mycket

Äter du långsamt så kommer lättare att kunna känna en mättnadskänsla innan ”det är för sent”, du vet själv hur det blir ibland när man bara häller i sig av någon fantastiskt god maträtt. Matkoman kommer krypande på dig och du sitter där och berättar för alla hur proppmätt du är. Proppmät och lite fetare än innan.

2: Du blir mindre gasig

Ju snabbare du äter desto mer luft sväljer du, och ju mer luft du sväljer, desto mer gasig kommer du att bli. Så ät långsamt och slipp uppsväld och gasig mage.

3: Bättre matsmältning

Ju mer du tuggar maten och ju långsammare du äter desto lättare blir det för magen att smälta den. En väl fungerande matsmältning är väldigt viktig i många avseenden, dels så påverkar den hur väl din kropp tar upp näringsämnen, men också hur väl din mage fungerar (läs: så att du kan bajsa normalt).

fördelar med att äta långsamt

Så äter du långsamt – 6 Tips!

Här är 6 beprövade och väl fungerande tips på hur du kan börja äta långsamare.

1: Drick vatten mellan varje tugga

Ett enkelt sätt att bryta snabbätartrenden är att få in små pauser i ätandet. Att ta en klunk vatten mellan varje tugga är både bra för matsmältningen och tempot.

2: Lägg ned besticken mellan varje tugga

Det här är ett av de mest fundamentala och enkla sätten att äta långsammare på. Efter varje tugga så lägger du ned båda besticken bredvid tallriken, tuggar ordentligt och konverserar lite med ditt matsällskap. När du tuggat klart och svalt så plockar du upp besticken igen och upprepar proceduren. Du kommer bli överraskad över hur effektivt detta fakiskt är.

3: Ta tid på dig själv

Sätt en timer på 20 minuter och stäm av mot den regelbundet under måltiden. Detta är så klart inget du skall göra varje gång du äter, utan passar bättre som en metod under en inlärningsperiod tills du lärt dig känna av hur snabbt du bör äta för att landa på ca 20 minuter.

4: Sitt ned när du äter

Stå inte upp och ät, det finns sällan en vettig anledning till det. Du kommer inte varva ned ordentligt och du kommer garanterat att äta för snabbt.

5: Ät varannan timme

Att äta regelbundet är en gammal sanning som är precis lika relevant nu som när du fick höra det första gången i mellanstadiet. Varvar du riktiga måltidet med mellanmål ungefär varannan timme så kommer du förhoppningsvis aldrig att bli så där vrålhungrig att du känner att du ”bara måste kasta i dig maten”.

6: Ha sällskap när du äter

Sällskap vid matbordet hjälper dig bryta fokuset på själva maten, vilket i sin tur gör att du indirekt kommer att äta långsammare. Plus att livet blir ofantligt mycket trevligare med lite sällskap.

Sammanfattningsvis

Att äta långsamt gynnar dig på många sätt. Bland annat så minimerar du risken för matkoma och fetman som kommer som resultat av att regelbundet äta för mycket. Nyckeln till att äta långsamt är att inte stressa, och att ta pauser i ätandet. Det gör du bäst genom att dricka en klunk vatten mellan varje tugga, och att ha lite trevlig sällskap att prata med.

Föregående artikelVarför Får Man Skäggfinnar? En Guide Från Irritation Till Nice Skägg
Nästa artikelVarför Är Februari Den Kallaste Månaden I Sverige?
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!