Man kan ju tycka att bristen på solljus borde göra större skillnad…

Det känns ju rimligt att December skulle vara årets kallaste månad eftersom årets kortaste dag infaller då, för visst borde väl medeltemperaturen vara lägre på natten än på dagen?

Ja det här med solljus verkar ju inte vara orsaken till att Februari är årets kallaste månad, eller? Jo, det är faktiskt en viktig faktor, men inte på det sätt man först tror. Att Februari är årets kallaste månad beror på följande 2 saker.

1: Snön reflekterar solen

Temperaturen på jorden beror till stor del på hur mycket värme som absorberas och hur mycket som försvinner ut i rymden. Så här blir det plötsligt intressant att diskutera lite grundläggande färgkunskap.

Som vi alla vet så är vit och svart inte färger, vit är effekten av att allt ljus reflekteras av en yta, och svart effekten av att allt ljus absorberas av en yta.

När vintern kommer och temperaturen sjunker så börjar det sakta men säkert snöa. Efter några veckor så ligger det generellt sett ett någorlunda täckande lager snö. När snön täcker marken så blir den ljusare och reflekterar därför mer ljus, vilket gör att en större andel av värmen från solen studsar tillbaka ut i rymden. Men droppet i temperatur sker inte över en natt utan tar ett tag, vilket gör att kylan dröjer lite, trots att årets mörkaste månad är i full gång.

Det här med reflekterat ljus i kombination med orsak nummer 2 gör som sagt att det tar ett tag för vintern att nå sin maxkyla.

Februari kallaste månaden

2: Haven fungerar som kylklampar

Utöver mängden värme som studsar tillbaka ut i rymden så har även haven stor påverkan på varför Februari är årets kallaste månad.
När haven väl värmts upp så tar det ett bra tag innan de kyls ned. Detta leder till att vi har en längre sommar än vi skulle haft utan dem, eftersom de fortsätter alstra värme även fast dagarna och nätterna börjat bli kallare. Men det innebär också att när de väl kylts ned så tar det väldigt lång tid för dem att komma upp i temperatur igen, vilket gör vintern extra lång och Januari och Februari extra kalla, eftersom haven då har nått sin lägsta temperatur.

Sammanfattningsvis

Snö som reflekterar solljus och hav som fungerar som kylklampar är de huvudsakliga anledningarna till att Februari är årets kallaste månad.

Föregående artikelDärför Bör Du Äta Långsamt, Och Så Gör Du – 6 Effektiva Knep
Nästa artikelHurricane – En Partystartare Från 40-Talets New Orleans
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.