Alla vill vi ha fräscha vita tänder…

Ett reklamvitt leende, visst vore det fantastiskt? Men hur får man vita tänder egentligen? Kan man lösa det genom att borsta dem noga? Finns det lifehacks som funkar, du kanske har hört något om att gnugga tänderna med bananskal, går det?

I den här guiden svarar vi på alla frågor om hur man kan få vitare tänder, vi kollar även på de vanligaste orsakerna till missfärgade tänder och hur man kan förebygga gula tänder.
Allt du behöver helt enkelt!

I den här guiden:
 1. Varför får man missfärgade tänder?
  1. Kaffe, Svart te och läsk
  2. Tobak
  3. Dålig hygien
  4. Inget jobb inom Amerikansk showbiz
 2. Undvik missfärgade tänder
 3. Så kan du få vita tänder igen!
  1. Tandblekning med skena
  2. Tandblekning med laser
  3. Tandblekningstejp
 4. Sammanfattningsvis
varför får man gula tänder orsak
Du kan borsta tänderna 5 gånger om dagen med ”ultra-mega-super-duper-whitening-tandkräm” men de kommer ändå aldrig att bli vita, tyvärr

1: Varför får man missfärgade tänder?

Det finns en rad olika anledningar till att man får missfärgade tänder, allt börjar så klart med en god hygien, men vad man äter och dricker är självklart också en viktig faktor.

Här är de 4 vanligaste orsakerna till missfärgade tänder, utan något inbördes ordning.

1.1: Kaffe, Svart te och Läsk

De här dryckerna är verkligen inte bra för din emalj. I måtta så är de flesta saker helt ofarliga, men i Sverige dricker vi inte riktigt kaffe med måtta, faktum är att vi fullkomligt badar i kaffe hela dagarna. Allt detta kaffe är den absolut vanligaste orsaken till missfärgade tänder.

Svart te är även det en vanlig dryck i svea rike, dock inte riktigt lika överdrivet populär. Men precis som kaffe så missfärgar den dina tänder rätt rejält. Om du inte är noga med att skölja ur munnen direkt efter att du druckit klart teet.

Precis som kaffe och te så innehåller läsk en hel del färgämnen som gärna sätter sig på tändernas emalj och långsamt med säkert tar dem från vita till gulaktiga.

1.2: Tobak

Cigaretter, snus och tuggtobak (finns det fortfarande cowboys?) är precis som kaffe vanliga orsaker till missfärgade tänder. Vill du ha ett så vitt leende som möjligt så bör du skippa tobak helt. Det bör du göra oavsett vad i.o.f. eftersom vi inte längre lever på 1960-talet.

1.3: Dålig hygien

Självklart börjar allt med din hygien. Borstar du inte tänderna så kommer de först bli missfärgade, sen svinäckliga och sen ramlar de ur, och du står där och ser ut som en nedpundad pirat. Gör inte det, stå inte där som en pirat är du snäll. Borsta tänderna och använd tandtråd.

1.4: Inget jobb inom Amerikansk showbiz

Det här kan låta som en väldigt konstig punkt i listan, lite ”out of context” så att säga. Men det är en viktig detalj att ta upp eftersom de allra flesta människors tänder är mer eller mindre gula. Vad som klassas som gult är så klart en definitionsfråga, men så vita som de är på Amerikansk TV kan de inte bli på naturlig väg. De har helt enkelt blekt dem, allihopa, 100% av dem, ingen exkluderad. Så jämför inte dina tänder med deras, om du inte blekt dem förstås.

Missfärgade tänder läsk
Ge fan i att dricka läsk, du är inte en 4-årig pojke från USA med oengagerade föräldrar.

2: Så undviker du missfärgade tänder

I listan ovanför har du som sagt de vanligaste orsakerna till missfärgade tänder. Här är lite tips på hur du kan använda den informationen för att förebygga missfärgade tänder.

2.1: Skippa dryckerna

En enkel sak du kan göra för att förebygga missfärgade tänder är att ge upp dessa tre drycker:

 1. Kaffe
 2. Svart te
 3. Läsk

De är några av de absolut vanligaste orsakerna till gula tänder. Självklart kan det vara svårt att ge upp kaffet, speciellt när man tittar lite närmare på hur koffein påverkar hjärnan, så en förbättring du kan göra är att åtminstone skölja ur munnen ordentligt varje gång du druckit kaffe eller svart te. Skölj noga och ta gärna ett tuggummi efteråt.

Läsk däremot, ja det är bara konstigt, vem dricker läsk nu för tiden? Kan man ens köpa det längre? Hur som helst, drick inte läsk, du är inte en 4-årig pojke från USA med oengagerade föräldrar.

2.2: Väx upp och sluta snusa/röka, det är inte coolt längre

Jag vet inte vad mer man kan säga om den här punkten? För helvete, du är inte 14 år gammal längre, det är bara töntigt med vuxna som snusar/röker. Det räcker nu…

2.3: 60/40-regeln

Du har säkerligen fått skäll av tandläkaren både en och två gånger för att du inte använder tandtråd regelbundet, och med all rätt faktiskt. För frågar du vilken tandläkare som helst så kommer de förklara 60/40-regeln för dig.
60% av rengöringen av din mun är tandborstning, de övriga 40 är tandtråd. Så som du förstår så blir det inte helt rent om du inte använder tandtråd. Har du aldrig använt tandtråd så är det inte så konstigt att dina tänder inte är i toppskick.

vita tänder tobak och cigaretter

3: Så kan du få vita tänder igen!

Till att börja med så behöver vi lägga ut lite grundläggande fakta. Har tänderna väl blivit mer eller mindre gula (vilket de är på 99% av befolkningen) så kommer du aldrig att kunna få dem vita igen utan tandblekning. Du kan borsta tänderna 5 gånger om dagen med ”ultra-mega-super-duper-whitening-tandkräm” men de kommer ändå aldrig att bli vita, tyvärr.
Det enda sättet att få vita tänder ”igen” är att bleka dem med någon form av kemikalier. Detta kan göras på en rad olika sätt.

Det finns huvudsakligen 3 olika typer av tandblekning. Alla grundar sig i att du använder kemikalier för att få vita tänder.

 1. Tandblekning med skena
 2. Tandblekning med laser
 3. Tandblekningstejp
3.1: Tandblekning med skena

Detta är den vanligaste och mest effektiva metoden för att bleka tänderna. Proceduren går till så att du pratar med tandläkaren, gör en undersökning för att se om dina tänder är lämpade för behandlingen och sedan skapas en bettskena speciellt anpassad för dig.

Betskenan tar du sedan med dig hem och fyller med väteperoxid. Skenan sätter du på tänderna och låter kemikalierna verka ett par timmar. Det hela upprepas enligt tandläkarens rekommendation och sen är behandlingen klar och du står där med vita och fräscha tänder.

varför får man gula tänder orsak tandborstning
De allra flesta människors tänder är mer eller mindre gula. Så jämför dig inte med folk på Amerikansk TV, för de har blekt sina
3.2: Tandblekning med laser

Det här är egentligen samma behandling som med skenan, skillnaden är att den görs på en klinik och att man använder en stark laser för att aktivera blekningsgelen. Detta för att få snabbare resultat än om man bara använder gelen i kombination med bettskenan.

Många tandläkare hävdar dock att tandblekning med laser inte har någon starkare effekt än att bara använda bettskenan. Laserblekning är även betydligt mycket mer riskabel då det finns risk att tandkött och läppar utsätts för den mycket starka blekgelen.

3.3: Tandblekningstejp

Detta är faktiskt bara en lite mindre omfattande version av att bleka med skena och gel. Tandblekningstejpen innehåller samma ämne som du har i bettskenan men i mindre mängd och sitter endast på 20-30 minuter per gång.

Nackdelen med tandblekningstejpen är att den sitter betydligt sämre än en skräddarsydd bettskena och därför endast kommer åt vissa delar av tänderna. Gör man denna behandling ofta så resulterar det lätt i att tänderna blir ojämnt blekta.

Läs även vår artikel: ”Hur funkar tandblekningstejp?

Vilken metod rekommenderas?

Tandblekning med bettskena är det enda vettiga. Du skapar en bettskena tillsammans med din tandläkare och under ett par veckor så bleks tänderna långsamt men skonsamt. Att göra det med laser bara för att få ”snabba resultat” är sällan att rekommendera.

Sammanfattningsvis

Det är tyvärr inte möjligt att få vita tänder på naturlig väg. Har de väl blivit gula så är det kemikalier som gäller. Men det finns en hel del du kan göra för att förebygga missfärgade tänder, undvik kaffe, svart te, läsk och tobak så minimerar du risken för gula tänder.

Föregående artikelLong Island Iced Tea – Massvis Med Sprit Helt Enkelt
Nästa artikelVarför Får Man Skäggfinnar? En Guide Från Irritation Till Nice Skägg
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.