Har du koll på din mun och dina tänder???

Oavsett om du hör till dem som har tandläkaren som sin bästa vän eller om du lider av tandläkarskräck, kommer du säker att uppskatta lite roliga och kanske till och med överraskande fakta vi har hittat gällande tänder och vår munhälsa.

19 roliga fakta om tänder och tandvård

 1. Den första dokumenterade tandläkaren levde ca 3000 år f.Kr, och hans namn var Hesi-Re. Vi vet inte mycket om honom, förutom att han ansåg som en verklig expert när det kom till tänder.
 2. Tandläkare arbetar med kroppens absolut hårdaste beståndsdel – emaljen. Den är faktiskt hårdare än våra ben!
 3. Tandavtryck är som fingeravtryck – helt unika för varje individ. Detta gäller även för ditt tungavtryck!
 4. Ditt leende är ditt bästa visitkort. Undersökningar har visat att mer än 60 % av vuxna anser ett vackert leende vara en persons mest attraktiva tillgång. För att försäkra dig om att ditt leende alltid ser perfekt ut, boka din tid idag hos tandläkare halmstad.
 5. I en frisk mun finns cirka 600 olika typer av bakterier. Faktum är att det finns fler bakterier i din mun än det finns människor på jorden!
 6. En genomsnittlig person ägnar 38,5 dagar åt att borsta tänderna under sin livstid. Det är mycket tid med en tandborste i handen!
 7. Tandläkare har rekommendationer för hur ofta du bör borsta tänderna – två gånger om dagen i två minuter varje gång. Klarar du av utmaningen?
 8. Karies orsakas av bakterier som lever i din mun och producerar syra som angriper dina tänder. Det bästa sättet att förebygga karies är att borsta tänderna regelbundet och besöka tandläkaren för regelbundna kontroller.
 9. Tandtråd uppfanns 1815 av en läkare som försökte hitta ett sätt att ta bort mat från sina patienters tänder. Han kom på idén att använda silkestråd!
 10. Fluoriderat vatten bidrar till att minska karies. Faktum är att det kan minska karies med upp till 25 %. Så drick upp!
 11. Den första tandläkarutbildningen inrättades i Baltimore 1840. Sedan dess har tandläkarutbildningar dykt upp över hela världen!
 12. De äldsta kända tandvårdsverktygen går tillbaka till 7000 f.Kr. De hittades i Pakistan och är gjorda av flinta!
 13. Tänderna är den enda delen av människokroppen som inte kan reparera sig själv. Därför är det så viktigt att ta hand om dem!
 14. Din saliv är ett kraftfullt vapen mot karies. Den innehåller fluorid som hjälper till att skydda dina tänder från karies.
 15. Tandtråd tillverkades ursprungligen av silkestråd. Numera är det vanligtvis tillverkat av nylon eller teflon.
 16. Den första tandborsten uppfanns i Kina 1498. Den var tillverkad av svinborst!
 17. George Washington hade falska tänder gjorda av elfenben, guld och människotänder. Han var inte ensam – många kända personer har haft falska tänder, bland annat George Washington, Winston Churchill och Woody Allen.
 18. Den första tandkrämen tillverkades 1873 av Colgate. Det var en blandning av tvål och krita!
 19. I gamla tider brukade människor rengöra sina tänder med kvistar eller gnaga på ben för att få bort plack. Usch!

Hur många kunde du?

Föregående artikelLär Dig Mer Om Det Populära Kosttillskottet Nyponpulver
Nästa artikel4 Tips På Saker Att Göra På Första Dejten!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.