Få saker slår ett hårt träningspass i snön!

Kyla, snö och regn, det är inget som bör stoppa dig när det är dags att träna. Vinterträning utomhus är inte på något sätt skadligt och även om det till en början kan vara lite ovant att fylla lungorna med iskall luft så är det bara att pressa på, du vänjer det efter ett tag.

Men den här guiden handlar inte om hur man står ut med att andas kall luft när man springer genom skogen eller öser på i utegymmet, utan om hur man väljer rätt kläder för vinterträning utomhus.

Mellan 0°c – 3°c

I de här vädret handlar det bara om att hålla dig lagom varm, men inte för varm eftersom du inom några minuter lätt blir överhettad om du bär för tjocka kläder.
Vi rekommenderar långa träningstights, en tunn vindjacka och ett par vattenavstötande tunna handskar om temperaturen närmar sig 0°c.

Mellan 0°c – 3°c och regn

Här vill du undvika lösa kläder i alla lägen. Lösa kläder blir oerhört tunga och obekväma när de blir fuktiga. Satsa på tights från topp till tå och en vattentät löparjacka som håller borta den värsta vätan. Vi rekommenderar även en ullbaserad överdel närmast kroppen eftersom den fortfarande håller dig varm när den blir blöt.

Kläder För Vinterträning
Skall du ut i slasket och träna så är vattentäta skor högst på priolistan

Mellan -3°c – 0°c

När temperaturen går ned under 0°c blir det understa lagret viktigt. Här vill du ha en kläder i ull, ullmix eller ett syntetiskt material som polypropen. Skillnaden mellan dessa och bomull är att bomull suger åt sig svetten och blir tungt och kallt. Ull och polypropen stöter bort fukten och håller dig varm i vinterrusket.

Över det kan du sedan fylla på med fler lager. Det är viktigt med lager när man väljer kläder för vinterträning, eftersom du förr eller senare blir väldigt varm, även om det är minusgrader. Lager ger dig möjligheten att ta av dig något och svalka dig, utan du näckar helt.

Mellan -3°c – 0°c och slask

Slask, fy fan för slask… Här vill du i möjligaste mån hålla dig torr, även om det kan kännas som en omöjlighet. Satsa på vattentäta träningsskor med bra grepp och ett par vattentäta handskar om du skall köra någon form av styrketräning.

Mellan -9°c – 3°c

När det blir riktigt jäkla kallt så väljer de flesta att hålla sig inne. Men lite kyla är inga som helst problem, det största problemet är att det till en början kan kännas jobbigt att andas. Men när du väl kommit över det så är det bara att köra på som vanligt. När det gäller klädsel så gäller samma sak som vid -3°c, tänk på ull eller polypropen närmast kroppen och lägg till ett par varma sockor, för om du börjar frysa ordentligt om fötterna så kan det vara svårt att fortsätta passet.

Mellan -9°c – 3°c och snö

Samma som ovan egentligen, men försäkra dig om att du har en vattentät vindjacka som översta lager, snön som träffar dig kommer nämligen smälta och tynga ned dig om du har ett bomullslager överst.

Alla är olika

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla reagerar olika på kylan. Känner du att du får svårt att andas så skall du självklart överväga att kolla upp dina lungor hos läkaren innan du ger dig på ett mördarpass i snön. Men sånt där säger sig självt, och jag förväntar mig att du inte är helt efterbliven.

Föregående artikelSpökskräck På Crimson Peak – *Sponsrad Video*
Nästa artikelSpelhösten 2015! – Guldäggen I Mörkret
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.