Får man träningsvärk om man inte stretchar? Nya bevis pekar på att det faktiskt inte har någon betydelse

Varje år inträffar hundratusentals idrottsrelaterade skador, många gånger beror det på att personen i fråga inte känner till sina egna begränsningar och/eller utför övningen i fråga helt fel. Men många gånger så kan det faktiskt bero på överdriven stretching.

Värma upp innan träning

Att värma upp kroppen innan träning höjer temperaturen i kroppen, därav det uppenbara namnet. Med en uppvärmd kropp så expanderar blodkärlen och blodet kan ta sig fram snabbare och enklare, vilket ger dina muskler tillgång till mer syre. Ytterligare så kan dina muskler dra ihop sig mycket mer kraftfullt när de är uppvärmda än om de är kalla, vilket resulterar i att du kommer kunna springa snabbare, lyfta tyngre och slå hårdare. Det är med andra ord väldigt viktigt att värma upp innan träning.

Stretching innan och efter träning

I sporter där du behöver vara rörligt, t.ex. Konståkning, Snowboard och Parkour så finns det en uppenbar fördel med att vara extra rörlig, men tittar man på sporter där du behöver vara explosiv, så som CrossFit, Rugby eller Längdhopp så kan stretching faktiskt försvaga musklerna i upp till 30 minuter.
Nya undersökningar visar också att stretching faktiskt inte har något med träningsvärk att göra, du kan stretcha hur mycket du vill, men det kommer ändå inte att minska risken för träningsvärk.

Här är ännu en fantastisk video från AsapSCIENCE (vi är medvetna om att det börjar bli ett par stycken nu) som ger oss en komplett genomgång på ämnet, ”Är det viktigt att värma upp innan man tränar?

Hjälper det att värma upp innan Styrketräning?

Föregående artikelAmerikansk öl – Är den dålig eller bara smaklös?
Nästa artikelFilm vs Verklighet – Stackars John McClane & Jack Sparrow
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.