Lite härlig, upplysande fakta om orgasmer…

Hjärtat slår fortare och andningen blir tyngre och könet har fyllts med energi. När den sexuella upphetsningen når sin höjd med en rad rytmiska muskelsammandragningar i bäckenet har man fått en så kallad orgasm. Något som de flesta faktiskt har svårt att få, speciellt kvinnor. Durex, som är ett kondomvarumärke, genomförde en undersökning 2004 där de kom fram till att bara 33 procent av de svenska folket får en orgasm under varje sexakt.
Här kommer 10 fascinerande fakta om orgasmer som man kanske inte visste om.

Män har lättare att komma

Enligt Elisabeth Lloyd som forskat kring vad som får en människa att få orgasm, kom man fram till att ungefär 30 procent av männen tror att penetrationssex är det bästa sättet för att få en kvinna att komma. I en annan amerikansk studie kom man fram till att 95 procent av de heterosexuella männen nästan får orgasm vid varje sexakt. 65 procent av kvinnorna får orgasm vid nästan varje sextillfälle, vilket är en otroligt låg siffra jämfört med männens.

Det kan finnas många orsaker till varför det är så. Den största anledningen är troligtvis att män helt enkelt får orgasm snabbare, och efter att mannen har kommit kanske han inte orkar hjälpa till med hennes orgasm.

Lesbiska tjejer får mer orgasmer

När forskarna tog en titt på lesbiska par såg man att de får mer orgasmer än heterosexuella tjejer. Hela 86 procent av de lesbiska kvinnorna i studien uppgav att de nästan alltid får orgasm vid sex. Orsaken till det kan vara för att de har mer oralsex och njuter längre än 15 minuter vid varje sextillfälle eftersom de fokuserar mest på njutningen och inte på att skaffa barn. Dessutom fokuserar de mer på stimulering av klitoris, vilket är på det sätt de flesta kvinnor kan komma på. Det är vanligare att få en orgasm för en kvinna genom beröring av klitoris än genom penetrationssex.

Syfte med kvinnans orgasm

Elisabeth Lloyd menar att kvinnans orgasm är som en bonus eftersom att den egentligen inte har något syfte. Männen har ju sin orgasm till att skjuta in sina spermier in i kvinnan för att göra barn. Kvinnan kan skaffa barn utan sin orgasm. Dock finns det ändå en studie som visar på att kvinnans orgasm faktiskt kan hjälpa spermierna att glida upp till ägget fortare. Om kvinnan får en orgasm inom 1 – 45 minuter efter det att mannen fått utlösning inuti vaginan, ska mer sperma behållas än om kvinnan inte fått en orgasm enligt studien. Forskarna kallar detta för “uppsugningsteorin” och menar att detta kan vara ett sätt att förstärka sin fertilitet om man har svårt att skaffa barn.
Teorin är inte helt bekräftad men det vore ändå sannolikt att det är så det funkar i och med de rytmiska sammandragningar i livmodern man får vid en orgasm eftersom spermierna dras då uppåt.

fakta om orgasmer penetration

Orgasm i ett hälsoperspektiv

Alla som har fått en orgasm någon gång vet hur skönt det är. Oxytocin, som är ett slags kärlekshormon, frigörs vid beröring och extra mycket vid en orgasm. Det betyder att när hormonet frigörs blir banden starkare i relationen. Ett annat hormon som ökar vid orgasm är dopaminet som gör att man blir gladare. Vid intag av droger höjs samma hormon och det är därför man kan bli lika beroende av sex som av droger eftersom att man vill nå den där njutningen hela tiden. Ett annat hormon som frigörs är prolaktin, vilket är ett lugnande hormon som även frigörs vid amning. Brittiska forskare har kommit fram till att den lugnande effekten kan hålla i upp till 2 veckor. På grund av det är det alltså bra att få till en orgasm om man är stressad, eftersom att man blir lugn i kroppen efteråt. En studie som gjordes på 2632 kvinnor visade att 39 procent av dem onanerar innan sängdags för att kunna slappna av och somna enklare.

Vid en orgasm frigörs som sagt en hel del olika hormoner från hjärnan vilket gör oss lyckligare. Serotonin är ett annat hormon som också frigörs vid en orgasm. Detta hormon frigörs även när man äter antidepressiva läkemedel. Det innebär att en orgasm kan likställas med antidepressiva tabletter som man äter vid en depression bland annat. Därför kan det vara bra att försöka komma mycket när man är inne i en depression för att kunna må bättre på naturlig väg.

För någon med dåligt immunförsvar kan det vara dags att börja onanera eller ha sex oftare för att få en eller fler orgasmer. Det har nämligen visat sig ha effekt genom att man får högre nivåer av Immunglobulin A. Det är ett ämne som finns i munnen och näsan och hjälper till att bekämpa bakterier med immunförsvaret. Inte nog med att man blir gladare, lyckligare och får ett bättre immunförsvar. Man får även bättre hy. När man får en orgasm ökar blodflödet i huden vilket innebär att den får mer lyster. Det som händer när blodflödet i huden ökar är att det stimulerar nervsystemet och då öppnar blodkärlen i huden upp sig och ser mer hälsosamt ut. Artisten Lady Gaga har även uppgett att hemligheten bakom hennes fina hy är orgasmer.

fakta om orgasmer kvinnor

På tal om orgasmer…

Visste du att en man som är är sexuellt upphetsad allt för länge utan att få utlösning kan få en molande smärta i pungen, det kan faktiskt även vara så att pungen blir lite blå-aktig. Detta kallas Blue Balls, och är ett ganska välkänt fenomen.

Sammanfattning

Efter att ha läst dessa fascinerande fakta om orgasm har vi lärt oss mycket. Här kommer en sammanfattning på allt:

  • Män får orgasm lättare än kvinnor eftersom att det krävs oftare stimulans av klitoris än penetrationssex för att få kvinnan att komma.
  • En annan grupp av människor som får oftare orgasm än heterosexuella kvinnor är de lesbiska kvinnorna. Det beror på att lesbiska par har mer sex för njutningens skull eftersom att de inte kan göra barn som heterosexuella par. De fokuserar också mer på klitoris-stimulans och oralsex, vilket ofta inte männen gör i heterosexuella relationer.
  • Det finns även 2 olika teorier om varför kvinnans orgasm finns. Den ena säger att den bara är en bonus och har egentligen inget syfte. Den andra säger att det finns något som kallas “uppsugningsteorin”. Den fungerar på så sätt att kvinnans orgasm ska göra att spermierna åker upp snabbare in i livmodern för att sedan befrukta ett ägg.
  • Det finns många hormoner som frigörs vid en orgasm som har positiva fördelar. Därför finns det goda anledningar till att se på en orgasm ur ett hälsoperspektiv. För det första frigörs oxytocin vid en orgasm, vilket gör att man skapar ett starkare band till sin partner. Sedan frigörs dopaminet som gör en glad, precis som när man tar droger.
  • Prolaktin är ett annat hormon som frigörs. Det gör att man blir lugnare i kroppen om man till exempel är stressad. Serotonin frigörs även och gör att man blir lycklig och fungerar nästan som ett antidepressivt läkemedel.
  • Sedan höjs nivåerna av Immunglobulin A vilket bidrar till ett bättre immunförsvar. Till sist ökar blodflödet i huden av en orgasm och det gör att man får en bättre hy.

Med detta inser man nog att en orgasm har hur många fascinerande fördelar och positiva effekter som helst. Nu vill nog alla gå och ha sex och onanera för att komma åt dessa effekter.

Föregående artikelMacao, Las Vegas Och Monte Carlo – Vilken Spelstad Är Egentligen Bäst?
Nästa artikelShirtbyHand – Skräddarsydda Skjortor Utan Mätning!
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.