1, 2, 3 Hydrera!

För det mesta så behöver man inte dricka vätskeersättning. Vi får i oss tillräckligt med vatten via maten vi äter och de extra glasen vi dricker. Men ibland så är det nödvändigt att fylla på lite extra, antingen för att vi supit oss redlösa (alkohol driver ju som bekant vätska) eller för att vi hängt ute i solen en hel dag och glömt fylla på med vätska.

Oavsett varför du känner att du behöver vätskeersättning så skall du hålla dig borta från de svindyra brustabletterna som finns på olika apotek och affären, eftersom det är oerhört enkelt att göra egen vätskeersättning. Men innan vi hoppar till det allmänt erkända receptet på egen vätskeersättning så behöver vi prata lite om varför det är viktigt, och varför man ibland inte bara kan fylla på med vanligt vatten.

Varför är vätskeersättning viktigt, räcker det inte bara med att dricka mer vatten?

Det är lätt att missförstå konceptet ”vätskebrist”, men om vi tar Karolinska Institutet och all deras forskning som som ledstjärna så kan vi enkelt slå hål på de vanliga missuppfattningarna kring det här med vätskeersättning och vätskebrist.

Det handlar inte bara om vätskan

Vätskebrist handlar om en kombination av vätska och elektrolyter. Har du brist på ren vätska så får kroppen problem med att transportera runt fetter, salter och proteiner (för att nämna några saker som vattnet hjälper till att transportera) till rätt ställen i kroppen. Så självklart är vattnet i sig väldigt viktigt.
Men att bara fylla på med mängder med vatten kan i extrema fall leda till vattenförgiftning, vilket är när balansen av elektrolyter blir fel i kroppen, eftersom de späds ut för mycket. När detta händer så leder det till slut till att vissa av kroppens celler börjar absorbera det överdrivna vattnet, och det kan leda till att hjärnan sväller upp, vilket i sin tur kan leda till döden.

Detta innebär med andra ord att det är viktigt att inte bara fylla på med vatten om man jobbar i varma miljöer eller om man lever i ett mycket varmt klimat en längre tid. Nej, man behöver även fylla på med salter och mineraler för att hålla balansen rätt i kroppen.

När behöver man vätskeersättning?

Enligt Mats Rundgren, universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, så är det väldigt ovanligt att vuxna människor är undervätskade, alltså att de har brist på vätska.

Det enklaste sättet att testa om du är i riskzonen för att vara uttorkad, och därmed skulle kunna ha användning för vätskeersättning, är att kolla på färgen på ditt urin. Kissar du ett par gånger per dag och din urin är ljusgul, då dricker du lagom mycket vatten. Är den däremot mörkgul så bör du dricka mer. Är den helt transparent och du kissar mer än normalt, ja då dricker du troligtvis för mycket vatten.

Recept på egen vätskeersättning för både vuxna och barn

Här nedanför är ett synnerligen simpelt recept för både vuxna och barn. Det gör jobbet precis lika bra som resorb och liknande tabletter. Det mycket viktigt att du följer nedanstående recept exakt, använder du för mycket salt så kan det leda till att du blir uttorkad, alltså motsatt den effekt du är ute efter. Det finns en hel del recept ute på nätet som säger att vätskeersättning för vuxna ska innehålla 1 tsk salt, men detta är både felaktigt och farligt.

Du behöver:

  • 1 liter vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 6 tsk socker eller druvsocker

Så här gör du egen vätskeersättning:

  1. Koka upp vattnet
  2. Tillsätt salt och socker
  3. Smaksätt med citron, lime eller bär
  4. Kyl blandningen snabbt och ha den i kylskåpet

Där har du det, egen vätskeersättning på ett oerhört enkelt sätt. Så nu kan du spara in lite pengar på den där svindyra resorben.

Sammanfattningsvis

Det lättaste sättet att se om du är uttorkad är att undersöka färgen på ditt urin. Är ljusgult så dricker du helt enkelt tillräckligt. Är det mörkgult så bör du dricka mer, och är det transparent och du kissar mer än normalt, ja då bör du dricka lite mindre.

Men det är också viktigt att komma ihåg att du inte bara kan dricka mer vatten, för uttorkning handlar inte bara om vätskan i sig, du behöver även fylla på med salter och mineraler för att hålla vätskebalansen rätt i kroppen. Det är helt enkelt därför man ibland kan behöva vätskeersättning, vilket är enkelt att göra själv, enligt receptet ovanför.

Föregående artikelDe 10 Mest Hatade Ljuden, Och De 4 Vi Älskar Mest
Nästa artikelHur Gör Man Klockarmband? Ett Handgjort Armband Föds
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!