Att hitta nya vänner är inte alltid helt lätt…

Du kanske nyligen har flyttat och helt bytt stad, eller så insåg du att din gamla umgängeskrets inte var hälsosam för dig, och nu behöver du nya vänner.
Oavsett varför du nu behöver träffa nya vänner så är det lätt att det känns som en omöjlig uppgift, och att det kanske inte ens är någon idé?

Om det är din initiala tanke så tänker du tack och lov helt fel! De flesta här på jorden vill alltid träffa nya härliga människor. Så fastna inte i en negativ spiral, utan testa någon av de 4 tipsen så skall du se att du kommer hitta nya vänner inom kort. Förutsatt att du anstränger dig så klart.

Först och främst: Fundera på vilken sorts vänner du behöver

Innan du kastar dig ut och börjar skaka hand med allt du ser så bör du pausa, sätta dig i lotusställning och reflektera lite över dina tidigare vänskaper. Hur har de varit? Vad har varit bra? Vad har du saknat i dem?
Du kommer väldigt snabbt att få en bild av vilken typ av personer du vill ha som vänner, och det kommer hjälpa dig att hitta dem, eftersom du nu vet vad du skall leta efter.

Känner du att dina tidigare vänskaper har saknat en viss finess, en känsla av sofistikerat tänkande och lite mogna värderingar? Ja då skall du troligtvis inte leta efter nya vänner på den lokala pizzerian eller boxningsklubben. Nej gå en vinkurs eller åk på en träningsresa istället.

Nu är detta så klart grovt generaliserande, men det är ju trots allt så man får fram essensen i ett ämne.

Men låt oss nu inte fastna på det här med dina tidigare vänner. Här är 4 tips på hur du kan träffa nya vänner!

1: Tacka ja till ALLA inbjudningar

Det här tipset för tankarna till den halvroliga filmen ”Yes Man” med Jim Carrey. Även om den filmen så klart är en överdrift så har den rätt på väldigt många sätt.

Om du verkligen vill träffa nya vänner så bör du tacka ja till mer eller mindre alla inbjudningar du får. Allt från fester och resor till kalas, middagar och sportevenemang. Steg 1 i det hela är nämligen att träffa mer människor. Gör du det och är någorlunda öppen så kommer du per automatik att hitta nya vänner.

Träffa Nya Vänner

2: Glöm inte bort dina kollegor

Det kanske hade känts mer bekvämt med en grupp vänner som du hängt ihop med sedan barnsben. Men har du inte hållit kontakten med ett sånt gäng så är det lite sent nu, men det är faktiskt inget att hänga läpp över. Nej du har troligtvis ändå mer gemensamt med folk du träffar i vuxen ålder än personer du varit vän med bara för att ni bott nära varandra eller gått i samma klass.

Kollegor är för många en outforskad källa till fantastisk vänskap. Fördelen med kollegor är att eftersom ni båda gör ungefär samma sak på dagarna så blir det lätt att skapa den initiala kontakten, och det faktum att ni träffas regelbundet gör det enkelt att vårda relationen så att den kan växa.

Hur tar man första steget då?

Bjud hem hen på middag, eller på en ölkväll för att kolla någon match eller vad det nu är som är aktuellt. Eller gör det ännu enklare, ta en öl efter jobbet bara. Du kommer märka att de allra flesta vill knyta nya kontakter och helt enkelt ha trevligt med folk.

3: Var med folk som har mycket vänner

Det här kan så klart vara svårt om du är helt ensam. Men du har troligtvis några arbetskollegor som du kan hänga på. Visst kan det vara svårt att hitta ett naturligt tillfälle, men det bör ju vara sommarfest/julfest/kickoff eller något med jobbet, så det enda du behöver göra är att umgås med de som har mycket folk omkring sig.

Gör du det och lyckas vara någorlunda socialt kompetent så kommer du se att det finns hundratals öppningar för dig att knyta nya kontakter. Var inte blyg, ta för dig.

hitta nya vänner

4: Gå med i en organisation/klubb/sällskap

Det här är ett enkelt sätt att vara i närheten av mer människor, man kan nästa kalla det ett lifehack i sammanhanget.

Börjar du med en sport eller någon slags intresse (orkester, matlagningsgrupp etc.) så kommer du per automatik att träffa en hel del nytt folk, vilket ger dig massvis med möjligheter att träffa nya vänner.

Men det är inte över där! Du måste underhålla relationerna

När du väl lyckats knyta några nya kontakter är det lätt att tänka att jobbet är gjort. Men i själva verket är det först nu den riktiga utmaningen börjar – att förvandla dessa ytliga bekantskaper till genuina vänskapsband.

Här är några konkreta råd för hur du bäst gör detta:

  • Skapa regelbundna traditioner där ni umgås, som en återkommande filmkväll, promenad eller annan aktivitet ni båda tycker om. Rutiner hjälper till att cementera banden.
  • Visa uppskattning genom små, vänliga gester som att skicka ett kort på deras födelsedag (ja ett fysiskt kort, det är fortfarande en grej som alla älskar) eller bjuda på deras favoritfika.
  • Lyssna aktivt när de delar med sig och var närvarande i konversationen. Ställ följdfrågor som visar att du bryr dig om deras liv.
  • Planera in roliga aktiviteter och upplevelser tillsammans, som en weekend-resa eller att gå på en konsert. Gemensamma minnen skapar värdefulla inre references.
  • Öppna upp dig själv också och dela sårbara delar av ditt liv. Äkta vänskap bygger på ömsesidig tillit och öppenhet.
  • Var en god vän i både med- och motgångar. Erbjud stöd när de går igenom svåra perioder.
  • Fortsätt att vara nyfiken på deras intressen och drömmar. Äkta vänner inspirerar varandra att växa.

Med lite tålamod och konsekvent omsorg kommer du med tiden knyta ordentliga, starka vänskapsband för livet.

Att träffa nya vänner handlar om 3 saker

Som du förstått vid det här laget så handlar det hela i grund och botten om 3 saker:

  1. Var nära mycket folk
  2. Våga ta kontakt
  3. Underhåll relationen

Svårare än så är det faktiskt inte.

Lite hårda visdomsord

Kom ihåg att allt i slutändan är ditt ansvar. Om du inte vågar träffa nya människor eller inte ”orkar” börja med någon sport/aktivitet så är det ditt val. Men kom då inte och säg att du minsann aldrig får chansen att träffa nya vänner, för chanser tar man, det är inget man får.

Föregående artikelLetar Du Efter Ett Smycke Till Tjejen? Här Är Guiden Du Behöver!
Nästa artikelVilka Färger Framhäver Ögonen? – En Guide För Alla Ögonfärger!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.