Några saker att fundera på om du inte har ett stort startkapital…

Du har en bra affärsidé, eller vill bara göra dig fri från chefen. Du vill starta eget och göra verklighet av din affärsidé. Det är bara ett problem: Du har inte mycket pengar sparat.

Detta kanske verkar vara ett stort problem som totalt sätter stopp för dina planer, men så måste det inte vara. Det går faktiskt att starta och bygga upp ett företag utan mycket eget kapital, bara man vet vad man gör.

Vad pengarna behövs till

För att se vad man behöver kan man se vad det är man behöver pengarna till. Omkostnaderna beror mycket på typen av företag och dina behov. Ska du t.ex. sälja tjänster online är kanske dina enda utgifter en bra dator och några program, men ska du sälja produkter är det mer att tänka på. Först behöver du göra en uppskattning av hur mycket pengar som kommer att behövas. Gör en lista på alla dina omkostnader, här är några exempel på sådant som är bra att tänka på:

  • Uppstart. Att registrera en enskild firma på verksamt.se är helt gratis i Sverige. Vill du registrera ett företagsnamn, vilket inte är obligatoriskt, är det en låg engångsavgift på det. För att starta ett aktiebolag krävs dock minst 50 000 kr i aktiekapital.
  • Inköp. Ska du sälja varor? Då behöver du köpa in material. Tänk även på kostnaden för varor för eget bruk, som datorer, kontorsvaror och datorprogram.
  • Kontorslokaler. Här kan kostnaden skena iväg, med hög hyra och andra omkostnader.
  • Prenumerationer och medlemskap. Behöver du prenumerationer eller tjänster som för med sig månatliga eller årliga kostnader?
  • Driftkostnader. Det här kan vara allt möjligt, små som stora kostnader.
  • Anställda. Om du behöver hjälp av andra med ditt företag måste du såklart betala för det.

En del av ovanstående punkter kanske inte berör dig alls. Om det som gäller dig är för mycket för dig finns det två saker du kan göra: sänka kostnaderna eller öka ditt kapital från utomstående källor. För att hjälpa dig att se vad som blir bäst för just dig kan du ta hjälp av en kvalificerad revisor.

affärside

Anpassa kapitalet

Det finns några olika varianter för att göra att du kan starta ditt företag med låga tillgångar, eller en kombination av alla:

  • Minska utgifterna. Gå igenom din lista på utgifter och se vad som kan tas bort eller skäras ner på genom att du gör lite ändringar i din affärsplan. Få bort kontorshyra genom att jobba hemifrån eller hitta billigare återförsäljare.
  • Ha en uppvärmningsperiod. Tänk inte att ditt företag måste gå direkt från 0 till 100. Ha tålamod och börja med det grundläggande. Starta med en blogg eller en specifik vara eller tjänst, och bygg på allteftersom affärerna går igång eller du får in pengar från annat håll som du kan lägga på att utöka företaget.
  • Ta ett lån. Om du måste ha mer pengar kan du låna dem. Det kan vara från banken, från familj och vänner, eller så kan du få in dem genom crowdfunding.

Där har du det, några kvicka och kloka råd!

Föregående artikelEtt Otippat Datingtips Som Gör Dig Sexigare
Nästa artikel5 Tips För Dig Som Ska Söka Jobb – CV-Mallar, Nätverk Och Annat!
Manlighet är ett jäkligt intressant ämne, vad är manlighet? hur blir man manlig? vad är omanligt? Djupa frågor... Men jag är inte bara djup som en Kent-låt från 2001, andra saker som intresserar mig är öl, roliga Youtubeklipp och solglasögon. Mycket nöje!