Tyvärr är du oftast din egen största fiende…

Att dejta kan vara fantastiskt kul, eller oerhört stressande beroende på vart du är i livet och hur du känner dig.
Känner du att livet rinner ur händerna och tiden går alldeles för fort, ja då är dejtande troligtvis inte speciellt kul.
Är du däremot ung, bekymmersfri (det går över när du blir vuxen, jag lovar) och bara sugen på att se vad livet har att erbjuda, ja då kan det som sagt vara superkul.

Men att hjälpa folk som inte behöver hjälp är ju meningslöst, så i den här guiden tänkte vi fokusera på 4 vanliga misstag vid dejt, den typen av misstag som håller dig, som så gärna skulle vilja ha någon att dela livet med, ifrån det du vill nå.

1: Du showar för mycket

Vi förstår att det kan kännas viktigt och effektivt att verkligen visa upp sig från sin absolut bästa sida, och kanske vässa den lite också, bara för säkerhetsskull.

Men när du showar så kommer du dra till dig folk för något du kanske inte är. Även om en dejt som slutar i ett one night stand kan vara nice, så är det inte det du är ute efter om du läser det här. Du vill troligtvis hitta någon att leva med, och om du låtsas vara någon du inte är, så kommer du bara dra till dig folk som du inte passar ihop med.

misstag vid dejt tips fel man gör

2: Du är för ytlig

Den här punkten är ganska komplicerad. För vi vet alla att utan fysisk attraktion så kommer det aldrig att tändas någon gnista, vilket innebär att ett möte aldrig kommer att leda till ett potentiellt förhållande. För utan fysisk attraktion så är det så gott som omöjligt att ”komma igång”.

Men tyvärr så lägger vi ofta allt för stort fokus på det yttre och verkar ha som plan att man hoppas att man trivs ihop med en person, bara för att hon/han är ultrasnygg. Som du förstår så leder det sällan till ett lyckat förhållande i slutändan.
Det du behöver göra är att lära dig blicka framåt några steg och fundera på vilken typ av person du egentligen skulle passa bäst ihop med? Gör dig själv en tjänst och försök komma på vilken typ av personlighet du trivs bäst tillsammans med, och försök sedan hitta någon med den personligheten, och ett fysisk yttre som attraherar dig så klart. Lättare sagt än gjort så klart, men om du inte letar efter rätt personlighet så kommer det aldrig att funka.

misstag vid dejt fel man gör

3: Du ignorerar varningstecken

Den här hänger delvis ihop med punkt nummer 3. Du kanske är för fokuserad på ett vackert yttre för att vara lyhörd nog att inse att personen du är attraherad av är en katastrofal match för dig och din personlighet. Ignorerar vi de varningstecken vi får (konflikter som baseras på fundamentalt olika syn på viktiga frågor i livet etc.) så fördröjer vi bara det oundvikliga. Får du tydliga tecken på att ni är en missmatch redan på första dejten, ja då gör du nog bäst i att inte forcera fram något, hur snygg personen än är.

misstag vid dejt fel att undvika

4: Du fokuserar för mycket på ”kemin”

Kemi mellan 2 personer händer inte alltid omedelbart. Speciellt inte på en första dejt, eftersom båda är nervösa och väldigt mån om att vida upp sitt bästa jag. Kemi brukar ju uppstå först när man är avslappnade i varandras sällskap.

Så om du förväntar dig att det ska kännas perfekt på första dejten så har du tyvärr orealistiska förväntningar, vilket kommer skada chanserna du och den andra personen har.

Men vänta, det här med kemi är väldigt intressant, och vi bör dyka ned lite djupare i det:

De 4 stegen inom alla relationer

När man träffar nya människor, oavsett om det är i ett team på jobbet eller när du träffar en potentiell partner så påbörjar man automatiskt en resa i 4 steg:

  1. Forming – här lär ni känna varandra och er dynamik tar form
  2. Storming – här börjar ni upptäcka alla små saker ni stör er på, ni stormar och blir kanske stressade över att ni ska binda er. I det här stadiet är tydlig kommunikation extremt viktig, utan det kommer man nämligen aldrig till steg 3
  3. Norming – Ni börjar hitta era roller och gemensamma regler inom förhållandet sätts och accepteras. Ni börjar bli överens om hur ni ska leva
  4. Performing – När ni har kommit överens om hur ni ska leva tillsammans och stormat klart över allt det där ni inte kan påverka, ja då når ni det sista steget, där ni som grupp/par kan börja leva i harmoni och samförstånd

Att ta sig upp till steg 4 på den här stegen kan ta olika lång tid, så klart beroende på hur villiga de olika parterna är att anpassa sig – och kemin kan komma när som helst under dessa 4 steg. Även om den där magiska känslan av stabilitet och tillit först uppstår på steg 4.

Så bara för att du inte känner att du har magisk kemi tillsammans med någon från start så betyder inte det att ni inte kommer ha en fantastisk relation tillsammans när ni väl når steg 4; Performing.

misstag på dejt fel man gör

Sammanfattningsvis

Om du är dig själv, men lägger på en liten extra ansträngning (så att du är ditt bästa jag utan att det blir konstlat) och inte försöker för hårt eller dömmer för hårt, då kommer du märka att dina dejter kommer bli ofantligt mycket mer lyckade än om du försöker vara någon du inte är, eller lägger för mycket fokus på fel ställen.

Föregående artikelVarifrån Kommer Svenska Språket Och Hur Många Ord Har Det?
Nästa artikelMaximera Dina Chanser – Misstag Att Undvika För Lyckad Nätdejting
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.