Hur överlever man en separation?

Scenario; efter en tids kraftansträngningar kantat av gräl, gråt och allt vad som hör till ett förhållande bestämmer ni er för att göra slut, en klassisk separation. Alternativet är att du har gjort slut. Bruden dumpade dig. Otrohet eller ny flört. Oavsett vilket blir ofta en massa snyfthistorier.

Polarna har en minst sagt lika jobbig tid framför sig där de extraknäcker som vardagsterapeuter när dina fyllekänslor väller ut likt lava från Eyjafjallajökull.

Smaka på ordet separation. Det lämnar nästan en bismak i munnen, en bitterhet. När vi tänker på separation för det tankarna till otrohet eller ensamhet. Fruktansvärt dåliga program som Ensam mamma söker eller separation med barn. Vi stoppar där, det blir en jobbig historia.

För det första, se till att ta itu med ouppklarade affärer och visa både respekt och mogenhet genom att ta tag i dina problem. Att göra slut innebär en uppsjö av känslor som kan hålla i sig i flera månader. Men det finns några absoluta råd du ska följa som kommer göra din tid efter separationen mycket enklare.

Många gånger handlar det om osäkerhet och du har tusen frågor som snurrar i skallen.  För det första, oavsett om du har dejtat en tjej i några månader eller separerar från ett flerårigt förhållande krävs det egen-tid. Nej, inte den sortens egen-tid. Speciellt män som kommer ur ett flerårigt förhållande måste bygga upp sitt sociala liv.

Släpp fram känslan

Som man har du blivit fostrad att inte visa dina känslor. Du har säkert hört uttrycket ”var en man”. Du ska visa dina känslor, det är nyttigt och gör att du lär känna dig själv.

Inse också att det finns andra känslor än bara sorg. En separation innebär en nystart, och du kan se det som ett projekt. En tid att bygga upp dig själv och göra saker du alltid tidigare drömt om men inte haft tid med. Varför ska du göra det nu? Jo, för att du kommer träffa en ny tjej och till dess vill du ha gjort dina ”måsten”.

Bjud exempelvis med dina två bästa polare på en road-trip till en annan stad och ta in på ett lyxigt hotell och gör något nytt. Det kommer generera ett lyckorus och känslorna kommer underlätta.

”Hon kommer tillbaka”

Nej. Egentligen skulle det bästa vara att bara lämna det här avsnittet vid ett nej. Den kanske mest återkommande tanken är; ”ska jag vinna henne tillbaka?”
Nej.

Det känns nästan som i en film. När huvudkaraktären gör något dumt och du vet att det är dumt så du sitter i soffan och skriker åt honom att vända tillbaka. Exakt så är det. Paranormal Activity, inte Notting Hill alltså.

Så vad ska du göra? Vi sa du skulle bygga upp ditt sociala nätverk igen. Detta innebär såklart inte att kasta dig i armarna på första bästa tjej du träffar (eller?) utan att istället satsa på ett regelbundet umgänge med gamla vänner. Dränk inte sorgen i alkohol, men att gå ut och träffa nya människor tillsammans med polare kan vara ett av de bästa botemedel du kan tänkas hitta.

hur överlever man en separation
Gör något av din extra fritid

Bryt vanor och rutiner

Du har sannolikt haft relativt fasta rutiner under ditt förhållande. Något du nu kan passa på att bryta. Detta har egentligen två fördelar. För det första kommer det få dig att snabbare bearbeta en separation, dvs. du gör inte alltid samma saker som du gjort med ditt, numera, ex. För det andra så är det ett ypperligt tillfälle att förbättra saker som tidigare legat på hyllan.

Du kan nu byta ut Let’s Dance och Pringles-rör mot gymmet och en lounge-kväll med polarna. Eller varför inte gå till ett klassiskt fik och ät en frukost med en bra bok. Du kan bjuda hem kompisarna en kväll och återuppliva gamla minnen med ett helg-LAN.

Njut av din frihet

Det kanske låter sjukt i början. Att vara fri. Även om ditt förhållande inte var ett fängelse har du ändå vart tvungen att kompromissa med vissa saker. Det kan vara saker du funnit dig i för stunden men vid närmare eftertanke kanske du hellre hade spelat TV-spel hela lördagen än fikat hos svärmor.

Du kan gå ut en kväll och inte behöva ringa hem och förklara att du kommer bli lite sen hem för polarna vill dra vidare. Du kan äta en kebabpizza i kalsongerna medan du kör ett Jason Statham-maraton på högsta volym.

hur överlever man en separation
Packa väskan och dra iväg med polarna. Dina nya upplevelser är det som kommer hjälpa dig mest

Öka Produktiviteten

Nu är en perfekt tid att plocka upp den där boken du alltid velat skriva, eller utforska en hobby som du länge vart intresserad av men aldrig hunnit med. Ett långvarigt förhållande bygger ofta på många rutiner, något som vi redan pratat om att bryta. Även om det i början kan upplevas ensamt kommer din produktivitet vara ditt bästa sätt att bearbeta en separation.

Dra till gymmet, lär dig mecka med motorcykeln, hjälp polaren måla om huset eller ta en kurs i ett ämne du är intresserad av. Vad du än väljer att skapa och fokusera din produktivitet på kommer det slutligen vara din personliga belöning för att du stod på dig. Du visade vem som bestämmer och kan slå dig för bröstet för det.

Föregående artikelDelta Airlines säkerhetsfilm – Världens internetigaste video
Nästa artikelKaraoke med Karim – *Sponsrad video*
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."