För att drömresan ska bli av så behöver du tänka på några grejer…

USA är ett drömresmålet för många resenärer. Det är inte bara besök i New York som står på topplistan utan även lite saker runt om i landet, ett exempel är Hollywood-skylten i Los Angeles. Om man orkar gå nästan två timmar uppför (och lika långt ner igen) så kan man ta sig nästan hela vägen fram till den, och få en hisnande panoramavy över La La Land. Väl i Los Angeles är Venice Beach nästan ett måste. Här kan vad som helst hända. Längs Ocean Front Walk finns allt möjligt, och man kan få gratis underhållning av alla de som spelar basket eller åker skateboard. Är man i den delen av landet så är det många som även passar på att besöka Golden Gate Bridge i San Francisco. Bron är 2.7 kilometer lång, och är en av världens längsta hängbroar, helt klart något man måste se någon gång i livet.

Vad ska man tänka på inför en resa till USA?

Men vad måste man tänka på innan man reser dit? För det första, du måste ha en biljett hem, eller i alla fall ut ur landet, och du måste ha antingen ett visum eller ett ESTA. ESTA är ett elektroniskt medgivande som de flesta svenska kan få. De slipper därmed ansöka om visum, något som är en mycket krångligare process. För att få medgivandet måste man fylla i ett formulär online. Men vilka är ESTA-frågorna? Vad vill de veta? Det viktigaste syftet är att få information som kan göra gränsmyndigheterna säkra på att en resenär inte utgör en risk i USA.

saker man måste göra i san francisco

Frågorna i ESTA-ansökan

Här är sammanfattad information om vilka frågor som man behöver svara på för att få ett godkänd ESTA.

Nationalitet, medborgarskap och kontaktinformation

Först och främst vill de ha full information om den sökandes namn, nationalitet och pass. Det är viktigt att det blir rätt, eftersom ESTA blir ogiltigt om du anger fel uppgifter. De vill även ha information om tidigare och nuvarande medborgarskap. Om man har dubbla medborgarskap måste man uppge hur man har fått det. Man måste även uppge information om sina föräldrar eller målsmän, samt din egen kontaktinformation.

Sociala medier och arbete

Om man vill får man ange sina social medier, men det är inte ett krav ännu. Det kan vara värdefull information när myndigheterna bedömer säkerhetsrisker. Ytterligare frågor handlar om vad man har för jobb. De vill ha namn och kontaktinformation till din arbetsgivare, mest för att få en snabb inblick i din arbetssituation. Avslutningsvis vill de ha information om den adress och det telefonnummer du kan nås på när du är i USA, oftast till ett hotell eller en vän eller släkting.

Kriminalitet, drogmissbruk och terrorism

Efter det grundläggande frågorna om vem man är och vad man gör, så kommer det 9 frågor om behörighet. Det är ja- eller nej-frågor om ämnen som avgör om resenärer potentiellt kan utgöra en risk eller inte.
Det är allt från frågor om personlig hälsa, kriminalitet, droghistorik, ambitioner att söka jobb i USA och immigrationshistorik till frågor om terrorismrelaterad verksamhet. Svarar man ja på någon av frågorna finns det en stor chans att man inte får något ESTA, och behöver ansöka om ett visum istället.

Till slut får man försäkra att man har läst och förstått alla frågor och all information, sedan är det dags att skicka in formuläret.
Ibland får man svar på några minuter, men det händer att det kan ta upp till 3 dagar. Sedan är det bara att resa, och njuta av allt vad USA har att erbjuda.

Sammanfattningsvis

Utöver det vanliga sakerna man bör tänka på vid resa till USA, så som biljett dit och hem, boende, kreditkort som funkar utomlands osv. så är det ett direkt krav att man i förväg ser till att ordna ett godkänt ESTA, annars får du helt enkelt inte komma in i USA.

Föregående artikel#Movember – Vi Skänker 5kr För Varje Ny Följare
Nästa artikelUppdatera Ditt Spelande Med Mobilt BankID
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.