5 Typer av resor alla bör göra…

Världen är stor, och det finns massvis att se. Men alla resmål är inte av samma kaliber, och sen finns det vissa platser man bara måste ha sett, antingen för att de är extraordinärt vackra eller för att de är kulturellt viktiga platser som är utvecklande för dig som människa att besöka.

Vi satsar på teman istället för platser

När vi satte oss ned och skulle ta fram den här listan med resor man måste göra så var den första tanken att bara lista 5 specifika platser, och att det skulle räcka. Men det går inte att bara säga 5 specifika resmål, det blir för snävt. Därför har vi istället valt att lista 5 teman man måste ha upplevt. Ett bra exempel på hur vi tänker här är att vi listar ”någon av de klassiska städerna” istället för att specifikt säga Rom eller Paris. De erbjuder ju ungefär samma typ av upplevelse jämfört med att åka till New York, Tokyo eller Sidney.

Förhoppningsvis kan den här listan fungera som inspiration för din nästa resa, och förhoppningsvis kan vi inspirera dig att se mer av världen och kanske våga prova nya typer av resor. För det finns inget som är så värdefullt som att resa!

1: Någon av de klassiska städerna

viktiga resmål rom

Med klassiska städer menar vi historiskt och kulturellt viktiga städer. Städer som funnits mycket länge och har en oerhört lång och fascinerade historia bakom sig. Självklart finns ingen av dessa städer i USA, eftersom landet i sig bara funnits några år jämfört med till exempel Grekland, Italien och Egypten.

Av alla resor man måste göra så skulle vi säga att de klassiska städerna är de allra viktigaste att uppleva.

Vad du inte får missa

I dessa klassiska städer bör du besöka museum, teatrar, konstverk, byggnadsverk, slott, och äta den traditionella maten. Du vill helt enkelt insupa så mycket av platsens historia som möjligt. Du vill bli kulturellt upplyft!

Några städer som kan klassas som ”klassiska”

Rom

För över tusen år sedan hade man avloppssystem i Rom, det är ganska imponerande. I Rom hittar du monument, byggnader och kyrkor som alla har tusentals berättelser knuta till sig. Inte för att låta klyschig, men det är som att återuppleva historien när man går på Roms gator.

Paris

Få städer är så kulturellt fullspäckade som Paris. Mängder av vackra byggnader kantar stadens gator och är du intresserad av konst så är det få städer som kan slå Paris på fingrarna. Kolla in vår ”Paris-special” för mer inspiration!

Istanbul

Staden har alltid legat på gränsen mellan öst och väst, något som är lika tydligt nu som när dyrbara varor fraktades från Europa till Asien via den mytomspunna silkesvägen.

2: Det tropiska paradiset

resor man måste göra bora bora

Vita stränder, palmer, korallrev och turkost hav. Klassiska tropiska paradis är fantastiska platser som är helt omöjliga att jämföra med något annat. Du kan gå i badbyxor dygnet runt och se regnbågsfärgade fiskar i de grunda vattnen runt korallreven.

Har du aldrig besökt en sån här plats så är det hög tid att göra, för de är som sagt helt magnifika! Av alla resor man måste göra så tror vi att det tropiska paradiset är det du kommer minnas längst.

Vad du inte får missa

När du besöker platser som Maldiverna, Fiji eller Bora Bora så handlar det mesta om naturen. Du får inte missa att simma i de turkosa vattnen, hoppa på diverse båtturer ut till rev och avlägsna öar samt sitta vi en lägereld på stranden och se solen gå ned.

Några platser som kan klassas som tropiska paradis

Bora Bora

Bora Bora är det ärketypiska tropiska paradiset. På de här avlägsna öarna är det turkosa vattnet helt kristallklart och du bor i en bungalow som står på pålar i vattnet.

Bora Bora är däremot ett oerhört dyrt resmål, vi snackar över 100.000k för två personer en vecka. Så för att komma iväg till Bora Bora kan du behöva spara en hel del, eller sälja en njure. Skämt och sido, det är svindyrt.

Maldiverna

Vill du ha ungefär samma upplevelse som Bora Bora, men till ett mycket lägre pris så är Maldiverna ditt förstahandsval. I det stora hela är dessa platser väldigt lika varandra.

Fiji

Fiji är en ögrupp i stilla havet. Här kan du få mer än bara tropiskt paradis, på huvudön finns städer där kan uppleva den lokala kulturen, äta lokal mat och utforska djupa djungler. För att komma åt det riktigt paradisliknande platserna så behöver du besöka den lilla kedjan av vulkanöar nordväst om Fijis huvudö, här ser det ut exakt som i filmen Vaiana!

3: Någon av de moderna städerna

resor man måste göra new york

Till skillnad från de klassiska städerna nämnda ovanför så bjuder de moderna städerna på en chockdos av samtiden. Få saker får dig att känna dig så levande och som att du upplever det absoluta nuet som att gå omkring i centrala Tokyo, New York eller Hong Kong.

Vad du inte får missa

Ett besök i någon av de ”moderna städerna” bör innehålla en mix av uteliv, matkultur och att titta på fantastiska byggnader. Colosseum är fantastiskt på ett sätt och Chrysler building på ett annat.

Några städer som kan klassas som ”moderna”

New York

Skyskrapor, gula taxibilar, spektakulär mat, de bästa nattklubbarna och scener från hundratals filmer du växte upp med. Allt det och mycket mer hittar du i New York. Passa även på att beställa in en Manhattan på Manhattan, torrt, men kul.

Tokyo

Alla bilder du sett från Tokyo där gigantiska neonskyltar täcker ditt synfält från marken upp till himlen stämmer, exakt så är Tokyo. Men Tokyo är så oerhört mycket mer. Här finns fantastiska slott och parker, några av världens bästa restauranger och de absolut mest bisarra klubbarna på jorden. Det skulle troligtvis ta en livstid att uppleva allt som Tokyo har att erbjuda.

4: Safari i Afrika

spektakulara resor safari

Det är nog ingen överdrift att säga att en safari-resa i Afrika är med på de flestas bucket list. Att se alla dessa fantastiska djur i deras naturliga miljö, och känna doften av savannen ska vara en helt extraordinär upplevelse.

Vad du inte får missa

Djuren, naturen och känslan av att vara mitt ibland allt detta. Det sägs även att doften av en soluppgång på savannen är helt oförglömlig.

Av alla resor man måste göra så är denna troligtvis den som är svårast att få till. Dels för att det är kostsamt, men också för att den är tidskrävande.

Vart åker man för en klassisk safari-resa?

De mest klassiska resmålen för safari i Afrika är Tanzania och Kenya.

5: Ordentliga berg!

resmål man måste se alperna

Nu pratar vi inte om de Svenska fjällen, utan om ordentligt höga och spektakulära bergskedjor, som Alperna, Himalaya och Rocky Mountains.

Känslan av att stå på världens topp och se gigantiska bergstoppar stirra ned på dig är förundrande och kan göra även den mest narcissistiska personen ödmjuk.

Vad du inte får missa

Beroende på säsong och klimat i den bergskedja du tänkt åka till så är de mest klassiska aktiviteterna vandring eller skidåkning, eller båda så klart.

Några platser som kan klassas som ”ordentliga berg”

Alperna

När till hands för oss här i Sverige. Alperna uppfyller alla krav för att få klassas som ”ordentlig”. Här hittar du spetsiga toppar och djupa dalar. Besöker du alperna på vinterna så är skidåkningen fantastisk och är du där på sommaren så kan du se fram emot vandring i världsklass.

Rocky Mountains

Den gigantiska bergskedjan Rocky Mountains i nordvästra USA bjuder på fantastiska vyer, rikt djurliv och skidåkning och vandring på högsta nivå.

Hur många resor man måste göra har du gjort?

Hur många av dessa 5 teman kan du bocka av på din bucket list? Står du fortfarande på 0? Ingen fara, jag skulle inte se det som något negativt, snarare är det något positivt, eftersom du då har en mängd fantastiska upplevelser framför dig!

Hur många av dessa 5 teman kan du bocka av?

View Results

Loading ... Loading ...

Förhoppningsvis kan den här listan inspirera dig när du planerar din nästa resa!

Föregående artikelCBD-Olja – Vad Är Det? Hur Fungerar Det? Är Det Lagligt?
Nästa artikel3 Sätt Att Göra Livet Städat Och Prylfritt
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.