Shoppingens, romantikens och glamourens stad – Paris!

Tänk dig en solig eftermiddag, i en grön solstol med fötterna på en av fontänerna mitt i Paris. Du vilar ögonen på Champs Elysees med Triumfbågen som riktmärke. På din vänstra sida skymtar Eiffeltornet. Livet kan inte vara annat än perfekt i detta läge.

Klyschan om att fransmännen viftar med baguetter och äter Brieost hela dagarna stämmer till stor del. Att äta en endast en  baguett till lunch är inte ovanligt.

De gånger som jag besökt Paris har jag bott i olika områden, främst för att se mer. Första gången besöktes området i närheten av Luxemburg-parken. En bit från centrum, vid tunnelbanestationen 'Odeon', och jag måste säga att det är mitt favoritområde. Trots att det ligger en bit från smeten.

Det är väldigt lätt att ta sig från A till B med tunnelbanan i Paris. Man köper biljett i en automat som man sen stoppar in i spärren och hoppar på.

Frukosten intogs på ett klassisk franskt fik runt hörnet från hotellet, de serverade alldeles för sött kaffe och croissanter som smälter i munnen. Om inte detta vore nog så satt dessutom en fransk kompositör bordet bredvid och jobbade med sina handskrivna notblad. Småfåglarna pickade i sig smulor från golvet. Precis så som man vill att livet i Paris ska vara.

Buddha Bar

Ett favoritställe att inta middag på är utan tvivel (som alltid) 'Buddha bar'. I de städer där det finns så är det alltid värt ett besök!

Här kan du äta allt från franska delikatesser som grodlår (smakar kyckling) till klassisk asiatisk mat på nytt vis. Lokalen är helt fantastisk. Så länge man har synen i behåll dvs. Mycket mörker. 🙂

bra restauranger i paris
Atmosfären på Buddha bar gör det värt ett besök varje gång man har chansen!

Vad ska man se i Paris då?

Här följer en mini-guide till en av Europas vackraste städer, Paris!

Eiffeltornet

Inget känns mer självklart än Eiffeltornet när man talar om Paris och Frankrike. Fler än 200 miljoner människor har besökt Eiffeltornet sedan det byggdes. (1889)

Att besöka Eiffeltornet är såklart en klassisk turistfälla med många meter kö osv  Men man kan inte besöka Paris utan att ta sig upp detta! Det är onekligen en upplevelse utöver det vanliga. Att bara stå under denna gigantiska byggnad i sig känns smått overkligt. Tänkte er då hur det är att stå högst upp..!

Man kan ta trapporna halvvägs upp i tornet och resten av sträckan är det hiss som gäller. Hissen är öppnar 9.30, stänger vid midnatt och trapporna öppnar samma tid, men stängs 18.30. Priset för att ta sig upp är olika beroende på hur högt man vill samt om man tar hiss eller ej. Men personligen tycker jag att det är betydligt mycket mer givande att ta trapporna upp. Alla 670 trappsteg 🙂

Notre-Dame

En gotisk katedral med massvis av detaljerat arbete som tog extremt lång tid att bygga, över 200 år. Vilket man kan förstå när man besöker det. Alla dess statyer, Gargoyler och för att inte tala om fönster. När man står högst upp i ett av tornen så ser man, precis som från Eiffeltornet en stor del av Paris.

vad ska man göra i paris
Den enormt mäktiga Notre-Dame-katedralen

Sacre Coeur

Basilikan som invigdes i början av 1900-talet står på Paris högsta punkt mitt på Montmartre kullen. Bortsett från att byggnaden i sig är fantastisk så har du från denna kulle en otrolig utsikt över staden Montmartre nedanför. Staden Montmartre har vart hem för många kända konstnärer som tex Picasso, Dali och Monet. Det bästa sättet att utforska staden på är till fots.

Seine

Att promenera längst floden efter middagen när mörkret lagt sig kan vara något av det mest romantiska som finns. Korsa en bro eller två. Att ha Eiffeltornet som utsikt och en svag vind i ryggen. Kärlek.

vad ska man se i paris
Floden Seine rinner rakt igenom Paris, vackert
Bildkälla: Prodigy

Louvren

Museet är fortfarande en del av min ”to do” i Paris. Självklart har man sett den nya klassikern glaspyramiden och museets byggnad från alla vinklar och håll. Men tiden har inte räckt till att ta sig in för att beundra Mona Lisa och alla andra fantastiska konstverk som hänger på Louvren.

Champs Elysées

Troligtvis en av världens mest kända shopping-boulevarder och är beläget mitt i Paris. Den är ca två kilometer lång. Från Place de la Concorde till Place Charles-de-Gaulle där den välkända Triumfbågen stolt står.

På denna boulevard finner du många fantastiska butiker. Allt från Nike till Louis Vuitton och Ladurée (där finner underbara macarons). Att bo nära Champs Elysées när man besöker Paris är att föredra. Om man inte vill få många steg på sin stegräknare. Jag tror att man snittar på 2 mils promenad om dagen när man besöker Paris.
Det finns självklart tunnelbana och buss. Men det känns inte så spännande om man är turist. Jag vill se alla gränder, butiker och restauranger. Att få sätta mig med ett glas vin och en bit brie på en uteservering bara för att jag kan.

resa till paris saker att se
Champs Elysées kantas av prestigefulla modebutiker och restauranger av alla slag. Ett måste att besöka!

Versailles

Slottet ligger 17 km väster om Paris, uppfördes i slutet på 1600-talet. Här finns bland annat den välkända spegelsalen som nyligen restaurerades för löjligt mycket pengar. Allt för att turister ska ha möjlighet att beundra den i all sin prakt. Försök att ta er tid för att se er omkring i de franska trädgårdarna som är fylld av skulpturer, byster och marmorvaser. Alla från 1661.

Moulin Rouge

Ett måste att besöka, det är utan tvekan Paris mest kända nattklubb. De har till och med en röd väderkvarn på taket, exakt som man förväntar sig.

vad ska man se i paris
Moulin Rouge, precis som man vill ha det
Bildkälla: RTS

Shopping

Inte nog med att det finns ofantligt mycket att se i Paris så är shoppingen helt fantastisk! Att modets Mekka är Paris har nog inte undkommit någon vid det här laget. Att kunna besöka så gott som alla de stora modehusens butiker mitt i stan känns otroligt lyxigt.

Man borde klämma in en titt på Louis Vuittons flaggskeppsbutik på Camps Elyéees och man får inte glömma att besöka Nespressos enorma butik ett stenkast från LV-butiken.

Slutligen

Slutsatsen av mina Parisbesök är att staden alltid levererar! Oavsett om du besöker den för romantiken, shoppingen eller maten. Unna dig en julklapp eller en födelsedagspresent och boka genast in ett besök i en av Europas vackraste städer!

Föregående artikelRitz Fizz – En Lite Glammig Champagnedrink
Nästa artikel3 Sorters pannkakor – Något för alla!
Jag skriver mest om drinkar och resor, men gästspelar även lite här och där med min kvinnliga vinkel på diverse manliga ämnen. Utöver det så är ligger fokus på ett sorglöst och härligt liv!