Vankas det en weekend i Paris?

Av någon outgrundlig anledning så finns det en form av hillbilly-inställning till män och väskor. Det antyds ibland att det skulle vara underligt och fjolligt att vara intresserad av väskor som man. Självklart är det idioti, och vi får gemensamt hoppas att de som känner så inför herrväskor försvinner ur genpolen innan de gjort för mycket skada. Med det sagt, låt oss hitta rätt weekend bag för dig!

Nej väskor är högst intressant även för män, och en riktigt snygg väska kan vara lika viktig för en outfit som armbandet eller klockan. Det tillhör visserligen inte vanligheterna att män använder väskor i samma utsträckning som kvinnor (tänk vardags-handväska), men till och från jobbet/gymmet och när det är dags att åka ut och resa, ja då är väskan en självklar accessoar.

Oavsett om du föredrar lite mer avslappnade väskor i canvas eller en tidlös variant i skinn så har Arket riktigt snygga väskor i alla stilar.

Rätt väska till rätt stil

Som vi nämnt så många gånger innan så är mode det du köper, och stil är vad du gör av dina inköp. Dyra fina plagg är ingenting om du inte kombinerar dem rätt. Detsamma gäller väskor. Vill du hitta den där perfekta väskan så är det kritiskt att du tar en modell som kompletterar din stil. Föredrar du en högst dressad stil så skall du undvika duffel bags. Och föredrar du hoodies, sneakers och jeans, ja då är det inte mockaväskan som kommer passa bäst.

I den här artikeln går vi igenom hur du väljer rätt weekend bag för just din stil!

Oavsett om du behöver ytterligare en weekend bag för att matcha dina nya skor eller funderar på att investera i din första så kan jag varmt rekommendera Gntl.se, de har ett stort utbud av weekend bags i både skinn, mocka och canvas.

Men nu till guiden!

Olika typer av Weekend Bags

När man pratar om weekend bags så är det generellt sett 3 typer av väskor man menar, Duffel, Klassisk och Canvas. Det de har gemensamt är att de rymmer tillräckligt för en helg i Paris men är tillräckligt små för att ta med på flyget (man vill inte hålla på och checka in som en mupp), och att de är stilrena.

1: Duffel bag

baron beige duffel bag herr

Namnet duffel kommer från staden Duffel i Belgien där väskan först började tillverkas. Idag tillverkas de över hela världen men namnet har bestått. Stilmässigt så är det tjocka tyget och alla skinndetaljer det som är signifikant för en duffel bag.

2: Klassisk Weekend Bag i skinn eller mocka

baron brun mocka weekend bag herr

När någon säger ”weekend bag” så är det oftast den här typen av väska man ser framför sig. En stilren och funktionell väska i skinn eller mocka. Oftast består den av ett huvudfack plus ett mindre sidofack. En bra weekend bag bör ha minst 2-3 avdelningar inne i huvudfacket, för att man enkelt skall kunna sortera sin packning någorlunda.

3: Canvas

baron svart canvas herr

Rent materialmässigt så är det ingen skillnad på vad man kallar en canvas-väska och en duffel. Båda görs i det grova canvastyget och båda har en del skinndetaljer på sig. Det som dock skiljer är formen. Duffeln är pösig och mer avlång, medan canvasväskan är högre, kortare och håller formen på ett helt annat sätt. Vissa canvasväskor påminner rätt mycket om portföljer i formen.

Vilken typ av weekend bag passar mig?

Kombinationen av plagg och accessoarer är vad som gör en outfit fantastisk eller hemsk. Man kan som sagt ha hur dyra plagg som helst, men kombinerar du dem helt fel så kommer du se hemsk ut.

Här är våra rekommendationer för vilken typ av väska som passar till de 3 vanligaste klädstilarna (vi skippar Goth, Trance och Punk i den här artikeln).

Dressad stil

weekend bag svart canvas
Dressad stil kräver dressad väska

Gillar du kostymer, monkstrap-skor och väljer helst en skjorta före en t-shirt? Då är tycker jag vi kan kalla din stil för dressad.

Här är det den klassiska weekend-bagen som gör sig bäst (du kan dock komma undan med en canvas i vissa lägen). Troligtvis kommer du trivas bäst i en mörkbrun eller svart väska i antingen mocka eller skinn.

Smart casual

weekend bag herr brun mocka
Till den mångsidiga stilen ”smart casual” funkar alla typer av väskor

Tänk mycket kavajer men ändå en hel del converse-skor. Du vet hur man kombinerar kläder för att få till den där outfiten som känns stilig, men ändå avslappnad.

Kör du smart casual så funkar alla tre väskorna alldeles utmärkt, det är bara att välja och vraka. Men tänk på att du fortfarande måste kombinera material, färg och dressighet korrekt, annars blir det inte smart casual, utan bara 90-talet.

Casual / Sport

weekend bag herr duffel beige
Mannen på bilden kör visserligen inte en casual eller sportig stil, men det är i alla fall en duffel bag på bilden

Kör du på den superavslappnade stilen med hoodies, sneakers och lite jeans. Ja då är det utan tvekan duffeln som passar dig bäst. Men även canvas kommer göra sig bra. Du bör dock undvika klassikern i skinn eller mocka, den kommer troligtvis bara se felplacerad ut.

Sammanfattningsvis – 4 Korta stiltips

Här är lite korta stiltips för dig som har svårt att välja vilken weekend bag du skall investera i.

  • Mocka är lite mindre dressat än rent skinn, men det är också högre stilpoäng
  • Vilken färg är det på de flesta av dina skinnprodukter? bälten, skor, klockarmband. Är majoriteten bruna så bör du satsa på en brun väska, är de svarta så kör du så klart på en svart väska
  • Dressighetsmässigt så är skalan ”Skinn -> Mocka -> Canvas -> Duffel
  • Om du gillar att resa så är det värt att investera lite i en weekend bag. Den kommer åldras med stil och du kommer älska den mer om 10 år än nu

Sugen på en ny weekend bag?

Är du ute efter att förgylla din garderob med en stilren weekend bag så rekommenderar jag dig att kolla in Arket, där hittar du massor av stilrena väskor i alla olika stilar.

Föregående artikelHur Smart Är Du? De Här 3 Frågorna Ger Dig Svaret
Nästa artikelFärger Som Passar Till Gult – Så Matchar Du Denna Glada Färg
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.