5 Klockor värda att ha i samlingen…

Piloter förlitar sig på Breitlings kronografer, men kalendrar, worldtimer-klockor och dykarklockor är också en del av märkets över 130-åriga historia. Dessa klockor var en gång i tiden riktiga dyrgripar, men är nu för tiden populära på andrahandsmarknaden. Låt oss ta en titt på fem viktiga Breitlingklockor som hjälpt till att forma märkets identitet från 1915 fram till dags datum.

Breitling Chronomat

Breitling Chronomat klocka herr

Breitling Chronomat lanserades 1941 och var baserad på ett patent som Breitling lämnade in 1940, vilket skyddade ett armbandsur i instrumentstil med cirkulärt så kallat slide rule. Detta smarta system gjorde det smart och ganska så lätt att utföra ett antal olika mätningar och matematiska uträkningar, till exempel konvertering av hastighet och avstånd mellan olika mätsystem, multiplikation och division. Denna nya klocka blev snabbt väldigt omtyckt av folk både inom sportvärlden och industrin och tekniker uppskattade de olika funktionerna som gjorde deras jobb lättare.

Senare versioner av Chronomat med olika etuier och urtavlor var de tidigaste förfäderna till Breitlings legendariska klocka Navitimer. En specialfunktion denna klockan hade var att den räknade ner 45 minuter, vilket många fotbollsentusiaster uppskattade.

Breitling Navitimer

Breitling Navitimer klocka herr

Det hade varit lätt att tro att denna klocka har något att göra med flottan (the navy), men det har den inte. Klockan såg först dagens ljus 1952 och var designad för att hjälpa piloter att koordinera tid och navigation och hade därför olika matematiska funktioner.

Reklamen beskrev denna mångfunktionella lilla apparat som ett personligt instrument att använda ombord. Den inbyggda slide rulen gjorde det lätt för piloter att göra uträkningar, konvertera sjömil till landmil och räkna ut bränsleförbrukning och så vidare.
Sedan den kom ut på marknaden så har Navitimer förändrats en hel del, men den cirkulära slide rulen hänger kvar!

Breitling Chrono-Matic

Breitling Chrono-Matic klocka herr

Under den andra halvan av 60-talet sjönk försäljningen av kronografer. Breitling och deras konkurrent Heuer bestämde sig för att gå samman och utveckla den första automatiska kronografen och hoppades att den skulle hjälpa till att motverka den tråkiga trenden. Äventyret började 1965 och de kallade det för Projekt 99.

Den officiella lanseringen av Breitling Chrono-Matic skedde samtidigt i Geneve och New York den tredje mars 1969. Då hade projektet redan kostat en halv miljon Schweiziska franc.

Breitling Emergency

Breitling Emergency klocka herr

Breitling Emergency som kom ut 1995 och designades i samarbete med professionella piloter för att rädda liv i nödsituationer. Klockan inkluderar en mikrosändare som är inställd på den internationella nödsignalen på frekvens 121.5 MHz. På så sätt kan den hjälpa ägaren om den behöver hjälp. Piloter från många olika länder valde att alltid ha på sig denna klocka.

Breitling Transocean Chronograph Unitime

Breitling Transocean Chronograph Unitime klocka herr

2012 års lansering följde i fotspåren på worldtimern Unitime, som släpptes 1951. Sett ur ett tekniskt och funktionellt perspektiv var Breitling Transocean Chronograph Unitime mycket, mycket mer avancerad än dess historiska föregångare.
Denna klocka kan göra allt möjligt, är självuppvridande, lätt att ändra mellan olika tidszoner och sommar- och vintertid, är vattentät upp till 100 meters djup och har flera olika städers tidszoner förinställda.

Sammanfattningsvis

Där har du dem, 5 Välkända Breitling-klockor värda att ha i sin klock-samling. Breitling har alltid legat i framkant gällande tekniska funktioner och finesser, samtidigt som de alltid strävat efter att ha en unik design i klassisk stil. Vilken av dessa är din favorit?

Föregående artikelDe 5 Bästa Stränderna I Sverige! Det Blir Lite Båtåkande
Nästa artikelBastard Burgers Recension – Makalöst Saftiga Burgare!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.