På en intervju gäller det att göra många saker rätt, en av dem är att ha rätt klädsel!

Alla som skall på anställningsintervju är nervösa, det är rimligt och förståeligt. En intervju handlar i grund och botten om att sitta och bli bedömd av en annan människa. En person du inte känner skall helt öppet (och på kort tid) avfärda dig eller godkänna dig. Hade detta skett i något annat socialt sammanhang så hade det varit helt oacceptabelt.

Som du förstår så är det viktigt att göra allt man kan för att öka sina chanser att framstå som en härlig och kompetent person man kan lita på, för att bli godkänd.

Ditt yttre är extremt viktigt

Nu vet jag att detta självklart kan verka ytligt och ”förlegat” och att det är härligare att skriva en artikel om hur man inte skall bry sig om sitt yttre och att alla skall få vara som de är. Det håller jag med om till viss del, men det är inte så världen ser ut, och mitt jobb är att göra ditt liv lättare, inte lura i dig en massa lögner och dumheter.
Därför skriver jag hellre en artikel om hur du kan vända folks fördomar till något positivt för dig!

Kläder och färger säger mycket om dig, tyvärr

Kommer du till en anställningsintervju iklädd en hoodie och ett par jeans så symboliserar du klart och tydligt att du inte bryr dig om ditt arbete och att man inte kan lita på dig för fem öre. Det kanske låter hårt och, som sagt, ytligt, men vad skall man göra? Det är så folk tänker.
Det är alltid värt det att planera sin outfit noga inför en arbetsintervju.

Men det är inte bara kläderna i sig som är viktiga, olika färger symboliserar olika saker och inger olika känslor, därför är inte det bara viktigt att ha rätt typ av outfit, utan också att ha rätt kombination av färger!

Så vad ska man ha för kläder på arbetsintervju egentligen?

Bra kläder på arbetsintervju

kläder på arbetsintervju
Full kostym i marinblått och vitt, en tidlös kombination som funkar perfekt för anställningsintervjuer inom finans, juridik och liknande branscher.

Beroende på vilken typ av tjänst du söker så finns det en del oskrivna regler.

Grundregeln

Den första regeln, och den som är lättast att följa är den gyllene grundregeln:

Lägg dig alltid ett snäpp över företagets klädkod

Vet du att det är ett företag där man generellt sett har skjorta och kavaj som klädkod, kom i full kostym. Är det ett ställe där man har skjorta som klädkod, kom i skjorta och kavaj. Är det kostym som gäller? Ja, då har du inte så mycket mer att trumfa med, så välj ut en snygg kostym med matchande slips.

Följer du bara den här regeln så behöver du inte tänka så mycket. ”Men vad skall jag göra om jag inte vet vad de har för klädkod?” Slappna av, självklart har vi en guide för det också!

Finans & Juridik

Söker du jobb inom bank, finans, juridik och liknande områden så är det full kostym som gäller. Inga alternativ egentligen.

IT

Skall du på intervju för ett IT-jobb så bör du satsa på skjorta, chinos och skinnskor. Full kostym kan bli lite väl stelt och skjorta, kavaj och jeans kan bli lite för ”säljigt”.

kläder på arbetsintervju
Skjorta, chinos och ett par dressade skor, perfekt för IT-jobb, sälj eller media-intervjun.

Sälj

Här diffar det ganska mycket, men generellt sett kan man säga att om det handlar om B2B-försäljning så bör du åtminstone ha skjorta och kavaj. Handlar det om B2C-försäljning så klarar du dig bra med bara en skjorta.
Är det en högre tjänst inom försäljning (KAM, Säljande Konsult eller dyl.) så bör du redan ha erfarenhet av vilken typ av kläder man har.

Media/Reklam

Mediebranschen är lite knepig. Här kan du se folk glida omkring med hipstermössor på kontoret som om det vore en lekpark av något slag, men det betyder inte att det är OK för dig att ha det på din arbetsintervju.
Här skulle jag rekommendera chinos, kavaj och en enfärgad t-shirt, alternativt en skjorta kavaj och jeans. Du vill inte framstå som allt för stel, men samtidigt vill du inte framstå som att du inte har koll på omvärlden.

kläder på anställningsintervju
Blazer, t-shirt, jeans och dressade skor med en snyggt placerad bröstnäsduk, utmärkt kombo för mediaintervjun eller säljjobbet!

Färger att ha på arbetsintervju!

Det är som sagt inte bara din outfit som är viktig på en arbetsintervju, färgvalet kan vara helt avgörande. Olika färger inger olika känslor så det är viktigt att tänka på vad du vill utstråla.

Blått är lugnt och förtroendeingivande

En klassisk färg som passar så gott som alla, oavsett situation. Blått är en lugn basfärg som är känd för att inge förtroende. Varför tror du att typ 90% av alla företag har en blå logotype? Facebook, Twitter, Nordea, Handelsbanken, Samsung, American Express, HP, Intel etc.

Satsa på blått, oavsett vad du söker för jobb.

Vitt är enkelt och rent

En färg som säger väldigt lite, på ett positivt sätt. Den är ren, prydlig men ändå inte stel. De flesta passar i vitt när det kombineras med en annan färg. Bara vitt kan dock göra dig väldigt blek och energilös om du inte har ett lite mörkare pigment.

Vitt passar perfekt ihop med både brunt och blått.

Brunt är lugnande och inger pålitlighet

En lite otippad och sällsynt färg. Brunt precis som blått är lugnande och inger den närliggande känslan pålitlighet. (närliggande till förtroende)

En marinblå kostym/kavaj tillsammans en vit skjorta och bruna skor, skärp samt klocka är en utmärkt kombination om du vill inge maximalt förtroende och pålitlighet.

Vad ska man ha för kläder på arbetsintervju
By the book! Brunt, vitt och blått i kombo, medvetet men inte allt för dressat. Klockrent!

Färger att undvika på arbetsintervju!

Precis som det finns färger att föredra så finns det färger att undvika.

kläder på arbetsintervju
Undvik allt för skrikiga färger, de drar lätt uppmärksamheten ifrån dig och du riskerar att bli lite av en clown

Rött kan vara distraherande och för intensivt

Allt för mycket rött kan ta fokus från dig som person, något du självklart vill undvika i en arbetsintervju. Kom ihåg att det bara är en helt vanlig människa som sitter mitt emot dig, han/hon blir distraherad precis lika lätt som alla andra och kan då lätt missa detaljer hos dig som du gärna vill framhäva.

Gult inger en oseriöst känsla och kan vara lite mycket

Vill du framstå som solid och pålitlig så bör du undvika gult. Färgen är känd för att inge en känsla av jovalitet (barnslighet) och ungdomlig energi.

Energi är dock aldrig fel, så en gul detalj i din outfit skadar inte, men tar den gula färger över så kan det bli negativt.

Svart kan får dig att verka överlägsen

Självklart vill man verka självsäker och trygg i en arbetsintervju, men det får inte gå över i kaxighet och överlägsenhet. Svart kan lätt ingjuta de känslorna så svart kostym med svart skjorta är inte att rekommendera. Däremot kan det vara både snyggt och effektivt att väva in svarta detaljer i din outfit. En marinblå kostym med svart skjorta eller en svarta byxor till en marinblå blazer är klockrena exempel på hur du kan väva in svart.

Glöm inte att färgmatcha rätt!

Det räcker inte bara med att ha rätt sorts färger, de måste matcha också. Kolla in vår guide till perfekt färgmatchning av kläder så behöver du inte oroa dig för att du skall se ut som ett tuggummi.

Slutligen

Där har du det, en komplett guide till allt du behöver tänka på när det gäller klädsel och färgval inför en arbetsintervju. Lycka till och glöm inte att ha ett manligt handslag och att hela tiden ha ögonkontakt och le!

Föregående artikelHur knäcker man ägg utan att få med skalbitar?
Nästa artikelKör du Mac? Då skall du genast ladda ned Alfred!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.