Bröstnäsduken, den fantastiska accessoaren

Det finns en tid och en plats för allt, men när skall man ha näsduk egentligen? Skall man ha det så fort kavajen åker fram? Eller bara vid vissa tillfällen? Du är inte ensam om du undrar, och just därför tänkte vi besvara frågan så du slipper gå runt och grubbla över det, det värsta vi vet är när folk förlorar sömn över näsduksrelaterade frågor.

Behöver du köpa en näsduk så rekommenderar vi starkt Arket.

Lite historia om bröstnäsduken

Det äldsta som finns dokumenterat om bröstnäsduken är från Kung Richard den 2a som levde på 1300-talet. Han var beryktad för att ha en näsduk i sin vänstra ficka, visserligen använde han den som en klassisk näsduk, men trenden spred sig snabbt och näsduken växte i form och färg och blev till slut det vi har idag.

När Ska Man Ha Näsduk till kavaj 2
En vacker näsduk i siden, från Eton

Men när skall man ha den då?

Tillbaka till ursprungsfrågan, ”När skall man ha näsduk?”. Näsdukens syfte är att ge din outfit lite snyggt kontrast, ofta för att bryta av en i övrigt monokrom outfit. Den passar faktiskt i alla typer av sociala sammanhang men bör vara enfärgad och lågmäld vid extra högtidliga tillfällen, så som frackmiddagar, bröllop och begravningar.

På sommaren gör sig färgglada och extravaganta näsdukar bäst, gärna i kontrasterande färger så att den verkligen poppar.

När Ska Man Ha Näsduk 2
Syftet med en näsduk är att skapa ett snyggt kontrast i din outfit

Hur matchar man den bäst?

Bär du näsduken utan slips eller fluga så är det bara att köra på en färg som passar din outfit. Om du bär den tillsammans med slips eller fluga så bör den inte matcha slipsen/flugan, utan den skall då matcha skjortans färg. Matchar du slips och näsduk så blir det lätt att du ser ut som en cateringfirma.
Dock är helheten det viktigaste, så du behöver inte nödvändigtvis strunta i bröstnäsduken bara för att den inte matchar skjortan, utan försök istället komponera en snygg helhet rent färgmässigt.

Behöver du köpa en näsduk?

Kolla då in Arket, de är i särklass bäst i Sverige på accessoarer av alla slag. Allt från slipsar och näsdukar till hängslen och plastrong.

Sammanfattningsvis

Du kan, och bör, alltid använda en näsduk när du bär kavaj, oavsett tillfälle och stil. Svårare än så är det inte.

Föregående artikel5 Aktiviteter För Herrmidagen – Något Som Passar Alla
Nästa artikelVilka Färger Framhäver Ögonen? – En Guide För Alla Ögonfärger!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.