Har du ett fickur???

Eftersom klädmode är just mode så är det väldigt nyckfullt. Många saker kan kännas helt tagna ur luften och andra helt rimliga.

I den här artikeln ska vi titta närmare på 7 förvirrande saker inom mode, och många gånger får vi lära oss att sånt som känns väldigt ologiskt faktiskt har en logisk bakgrund, men att den kanske gått förlorad med tiden.

1: Varför knäpper man inte alla knappar på kavajen?

vilken knapp ska vara knäppt på kavajen

Du har säkerligen hört att man inte bör knäppa den nedersta knappen på kavajen, du kanske till och med känner till regeln ”Sometimes, Always, Never”? Men varför är det så?

Faktum är att de flesta kavajer är sydda så att de ska sitta som bäst om du inte knäpper den nedersta knappen. Kortfattat så är de helt enkelt inte gjorda för det.

Du kan läsa mer om hur man bör knäppa en kavaj, och historien bakom den här udda mode-traditionen i vår stora guide: ”Vilken knapp ska vara knäppt på kavajen – Allt om kavajknäppning!”, det utlovas bland annat feta kungar.

2: Varför ska man inte matcha slipsen med näsduken?

Den här är lite knepig, för du har säkerligen sett båda delarna, och du har säkert tyckt att båda alternativen såg stiliga ut. Men faktum är att du allt som oftast kommer att se bäst ut om du matchar bröstnäsduken med skjortan, inte slipsen.

Om vi tittar på bilden nedanför så ser du att outfiten till vänster ser mer balanserad och mer genomtänkt ut, medan den tillhöger mer påminner om någon som jobbar i en hotellobby.

Du kan läsa mer om detta i vår stora guide: ”Ska bröstnäsduken matcha slipsen eller skjortan?

Skall Bröstnäsduken matcha Skjortan eller Slipsen

3: Varför är kavajens fickor ihopsydda när man köper den?

Man behöver inte sy fast knapparna på kavajen, så varför måste man då sprätta alla fickorna? Förklaringen är faktiskt ganska logisk om man tänker efter. Fickorna sys ihop för att kavajen ska falla så snyggt som möjligt. Så fort du sprättar fickorna så tappar den lite stabilitet, vilket påverkar kavajens fall.

Detta innebär alltså att du bör undvika att sprätta fickorna på sidan av kavajen om du inte absolut behöver. Har du behov av fickor så är innefickorna ditt bästa val, de påverkar kavajens egenskaper minst.

4: Varför är det nedersta hålet på skjortan horisontellt?

Förvirrande Saker Inom Mode

Här har vi något som är väldigt logiskt, även om det känns underligt vid första åtanke. Syftet med det horisontella knapphålet längst ned på skjortan är att det ska stå emot slitage bättre. När du stoppar ned skjortan i byxorna så blir det rätt ruffigt för den nedersta knappen. Det horisontella hålet låter knappen röra sig lite i sidled, vilket minskar risken för att tråden som den är fäst med ska skavas av.

5: Varför knäpps dam- och herrplagg olika?

Det finns 2 olika förklaringar på denna underliga tradition.

1800-talets lata kvinnor

Enligt diverse historieböcker så var det främst kvinnor som fick hjälp att klä på sig. En Vänsterknäppta plagg gjorde det då enklare för tjänarna att knäppa dem.

Jag tror däremot att de rika männen på 1800-talet var precis lika lata.

varför knäpps herr och damplagg olika

Jesus och allt det där vanliga

Enligt bibeln så stod mannen närmast gud, alltså på hans högra sida. Kvinnan som kom lite i andra hand (kanske för att hon var så klåfingrig när det gäller äpplen?) fick stå på hans vänstra sida. Vips så var det rimligt att man knäppte mäns- och kvinnors plagg olika.

Men hela den här grejen med knäppningen har faktiskt en smart funktion också. Männen och kvinnorna satt nämligen på olika sidor av kyrkan. De vänsterknäppta kläderna hjälpte kvinnor att skylla sig från nyfikna stirrande män när de ammade.

6: Varför är det ofta en trekantig söm vid halsen på sweatshirts?

varför är det en v formad söm på sweatshirts

Du har kanske lagt märke till att det är väldigt vanligt att sweatshirts har en trekantig söm och en bit elastiskt tyg framtill vid halsen. Vad är då funktionen med detta?

Från början var sweatshirten designad som ett träningsplagg (namnet är lite av en give away), och den där lilla biten tyg i halsen är till för att samla upp svett som rinner ned mot bröstet.

Att den lilla tygbiten är i ett elastiskt material gjorde den även enklare att ta på sig.

Numera är det inga problem att få på sig sin sweatshirt då alla har stretchtyg, men från börjar var alltså denna söm en funktionell design, i modern tid är det dock bara en designmässig kvarleva.

7: Den lilla fickan på jeans

Vad Är Den Lilla Fickan På Jeans Till För

Ja, vad är den till för egentligen, mynt? tändare? crack? Nej, underligt nog så är den ursprungligen till för ett fickur, alltså en sån där rund liten klocka som sitter fast i en kedja.
Du kan läsa mer om den där underliga lilla fickan i vår guide: ”Vad är den lilla fickan på jeans till för?”.

Sugen på lite okomplicerat mode?

Är du sugen på att utöka din garderob med lite nya och okomplicerade kläder och accessoarer? Då kan vi varmt rekommendera Oscar Jacobson, Stenströms och Arket. Där hittar du tidlöst och okomplicerat mode i hög kvalité.

Sammanfattningsvis

Som med det mesta så finns det ofta en logisk tanke bakom allt som känns ologiskt. Och ibland känns saker och ting extra ologiska eftersom det var några hundra år sedan den tanken kläcktes.

Föregående artikel18 Fantastiska Citat Om Tidlöst Herrmode
Nästa artikel5 Kloka Investeringstips För Män I 20-års Åldern
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.