Man kan inte bara strimla sönder en bra köttbit…

…Nej, att bara hacka sönder den är nästan helgerån, köttsaften rinner ut på skärbrädan och hela härligheten med att tugga på en saftig bit biff liksom försvinner ned i slasken med de där smakrika juicerna. Usch och fy vilket slöseri.

Nej, skall du kalla dig man så får du fan ta och lära dig den enormt simpla konsten att skära upp kött på rätt sätt.

Grundregeln är att skära av fibrerna – Men varför?

Köttet är uppbyggt av långa trådar, muskelfibrer. Skär man längs med dessa fibrer så kan man säga att de behåller sin styrka, vilket gör att köttet blir segt. Därför skär man tvärs emot fibrerna, man skär alltså av dem. gör man det så försäkrar man sig om att få det så mört som möjligt. Det är dock inte bara hur man skär det som avgör, kvalitén på köttet, vilket bit samt även vilket djur det är spelar också väldigt stor roll.

Här är några klassisk köttbitar som är viktiga att skära på rätt sätt:

  • Oxfilé
  • Rostas
  • Lammytterfilé
  • Biff
  • Fläskfilé
  • Kotlettrad

Hur skär man kött då? Svenskt Kött lär oss!

Det här kanske inte är världens mest hypnotiserande och medryckande video, men den förklarar hur man skär kött på ett väldigt pedagogiskt sätt, och ibland är det precis vad som behövs.

 

Föregående artikel3 Tips På Hur Du Kan Maximera Din Träning
Nästa artikel8 Bilder Som Visar Att Vinkeln Är Allt(!)
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.