Vi är vad vi äter…

På sociala medier idag ser man oftast det samma hela tiden – stora och biffiga kroppar, proteinpulver och jättemycket kyckling med ris, men hur hälsosamt är det egentligen? De flesta av oss har en ganska bra förståelse för hur man lever ett hyfsat hälsosamt liv, men har du tänkt hela varvet runt?

Här får du tips och inspiration på hälsosamma vanor som är bra att inkorporera in i vardagen. Vi ger dig snabba och effektiva tips men också större förändringar i vardagen som är värda ett försök.

Garantera en hälsosam och balanserad middag hela veckan

Det är inte alltid lätt tänka ut vad man ska äta varje dag, tre gånger om dagen. Om man har en stressig vardag blir det ännu svårare och det händer tyvärr att man blir lite oinspirerad och äter det samma alldeles för ofta. För visst är mat gott, men det är framförallt näring till kroppen och vi måste ge den rätt bränsle för våra krävande liv.

Ett enkelt och prisvärt sätt att vara säker på att man får i sig rätt mat är att låta professionella sköta recepten. Låter det dyrt? Det behöver det inte vara, det finns massor av matkasse-företag som erbjuder färdigpackade påsar med välkomponerade måltider som är anpassade efter olika livsstilar.

En matkasse är ett väldigt effektivt sätt att få i sig alla de grönsaker, proteiner och kolhydrater som krävs för en hälsosam balans, och du slipper till att handla.

varierad kost grönsaker

Inkorporera viktiga vitaminer i din kost

Du behöver inte säga farväl till proteinpulvret än, så länge det ger dig den energi och näring du behöver för ett aktivt liv, men det kan vara en bra idé att lägga till några andra tillskott också. Ett vitamin som de flesta av oss i norden saknar är såklart D-vitamin, och det påverkar oss väldigt mycket.

Du kan antingen få D-vitamin genom solens strålar men du kan också reglera din kost så att den jobbar för din kropp och inte emot den. Testa att äta mer fisk, mejeriprodukter, ägg och kött för att få en naturlig mängd D-vitamin.

Man kan också få D-vitamin som kosttillskott men som med allt annat är lagom bäst. För mycket D-vitamin är nämligen inte hälsosamt så börja med en balanserad kost innan du testar kosttillskott.

balanserad mat laga

Mat som är bra för hjärnan

Det är lite knäppt, men en av de bästa grönsaker för hjärnan liknar faktisk en riktig hjärna och det är såklart broccoli. Denna supergrönsaken är full av fibrer och proteiner som våra kroppar älskar, men är även bra för så mycket mer.

Broccoli innehåller en rad olika vitaminer som A-, C-, E- och K-vitamin samt flera viktiga B-vitaminer. Det innehåller även järn, kalium, kalcium, selen och magnesium och viktiga folsyra. Så om du ska äta bara en hälsosam grönsak idag så bör det vara broccoli. Och som tur kan man äta broccoli på flera olika sätt, så att man aldrig tröttnar.

En gammal klassiker som alltid är bra är att skära broccolin upp i mindre delar, inklusive stjälken, och koka det i saltat vatten. Om du lägger i din broccoli i kokande vatten behöver den bara 3 minuter, men det kan vara en bra idé att låta stjälken och de större delarna ligga i lite längre. Därefter kan du lägga lite smör eller parmesan på och njuta av din superhälsosamma snack.

Föregående artikelCraps eller Sic Bo? Lär dig skillnaderna mellan två populära tärningsspel
Nästa artikel4 Episka Råd Som Hjälper Dig Kliva Ur Bekvämlighetszonen
Glad Londonbo med ett stort intresse för hälsa, relationer, träning, och kost. På helgen händer det dock att en drink (eller 10) slinker ner.