Ja hur är det egentligen? Bra eller anus?

Jag tycker personligen att jordnötssmör är äckel-gott. Jag ska förklara strax. För egentligen ska vi ta reda på om jordnötssmör är nyttigt?

Tittar man på innehållsförteckningen på jordnötssmör* hamnar man ungefär rätt på följande makrostruktur (protein/kolhydrater/fett):

• Protein 31g
• Kolhydrater 17g
• Fett 41g

*Innehållet gäller för 100g Kung Markatta Jordnötssmör.

Det har med andra ord en ganska hög halt av protein. Kleta på 100g jordnötssmör på mackan och du har fått i dig 570 kcal*.

Just jordnötssmör från Markatta både luktar gott och smakar gott. Konsistensen å andra sidan är något helt annat. Antingen älskar man eller hatar den. Jag hatar den.
För mig blir det torrt och suger upp allt saliv i munnen och det går knapp att äta. Det är ungefär som att ta en sked med icke smaksatt kvarg och tugga i sig. Ganska strävt.

Nog om vad jag tycker. Frågan är ”Är jordnötssmör nyttigt?”.

Oftast inte processat

För det första är jordnötssmör en relativt icke processad kost. Det innehåller till största delen endast mosade jordnötter. Dock finns det undantag med märken som stoppar i mängder av socker och andra tillsatser (läs på förpackningen).

Viktigt med protein

Jordnötssmör innehåller som sagt en hög halt av protein. Problemet är dock att det inte innehåller den stora mängden av essentiella aminosyror som vi behöver. För att ta vara på den höga halten protein i jordnötssmör behöver kroppen en aminosyra som kallas lysin och den hittas bland annat i kött och ost.

Vitaminer och mineraler

Jordnötssmör innehåller en ganska hög halt av vitaminer och mineraler. Bland annat vitamin E, B3, och B6. Du hittar även magnesium, koppar och mangan.
Dock är jordnötssmör inte lika nyttigt som tungviktarna broccoli och spenat.

Så är jordnötssmör nyttigt?

Det finns en hel del bra saker med jordnötssmör, men också några negativa.

Det är ganska rikt på näringsämnen och faktiskt en bra proteinkälla om du ser till att äta en lysinrik näringskälla tillsammans med jordnötssmöret. Det är laddat med fibrer, vitaminer och mineraler. Dock ska du tänka på att det är väldigt kaloririkt, så för dig som försöker tappa några kilon eller om du tränar och är mitt i en deff bör inte jordnötssmör vara din första källa till protein.

Även om jag inte skulle rekommendera jordnötssmör som en dominerande näringskälla i kosten så är det förmodligen ett ganska bra alternativ till mellanmål.

Precis som med många andra livsmedel är jordnötssmör bäst konsumerat i sin mest naturliga form och i måttliga mängder. Oavsett hur du väljer att inkludera jordnötssmör i din kostplan så var försiktig. Livsmedel som har potential till att kraftigt öka kroppsfett förlorar snabbt sina hälsofördelar.

Gör eget jordnötssmör

Minns du att vi sa att jordnötssmör är till största del endast jordnötter? Ja i alla fall om du köper en premium-vara.
Men istället för att köpa en dyr produkt kan du istället göra eget jordnötssmör. Du köper en påse jordnötter (helt naturella) och mixar dessa tills de blir smör (vilket de blir så småningom). När du mixat de tillräckligt kan du droppa i några droppar olivolja och en nypa flingsalt för smak. Mixa lite till och det är klart att ätas. Fungerar minst lika bra som att köpa på burk.

Vill du ha en lite tydligare beskrivning på hur du gör eget jordnötssmör så är det bara att klicka dig vidare till vår artikel: ”Hur gör man jordnötssmör?

Föregående artikelDet Här Är Den ENDA Videon Du Behöver Se
Nästa artikel5 Saker Man Måste Göra I London – Inte Ditt Vanliga Tjafs!
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."