Nyttigt och klassiskt bra, men varför blir man så snabbt hungrig?

Gröt är en maträtt som egentligen inte är speciellt god. Du äter det för att det är nyttig, mestadels. Även om havregrynsgröt med mjölk och någon sylt eller ett äppelmos blir en ganska bra kombination är det inte allas favorit. Vi kan i alla fall vara överens om att det skulle sitta bra mycket bättre med en tallrik pannkakor och sylt på morgonen är en skål med grå gröt.

Men frågan är inte varför vi äter gröt. Vi vet redan varför. Frågan är varför blir man snabbt hungrig efter gröt? Det vill säga, du äter gröt till frukost och blir väldigt snabbt hungrig igen.

Speciellt havregrynsgröt har nästan blivit synonymt med träning och en hälsosam livsstil. Fördelarna med havregrynsgröt verkar sakna begränsning. Det talas ofta om havrgrynsgrötens förmåga att stilla aptiten och hungern. Men är det verkligen så?

42 Tillfrågade kvinnor

En studie gjordes på 42 kvinnor där varje deltagare fick en specifik diet bestående av bars. Antingen havregryns-, havrekli- eller låg-fiberbar. Därefter mättes hungern ett flertal gånger efter att baren hade ätits.

Sammanfattningsvis visade studien att det fanns ingen skillnad i de olika dieterna (dvs. att äta havregryn eller inte). Istället visade det sig att både havregryn och havrekli, med sin förhöjda fibermängd, inte hade någon påverkan på att sänka hunger.

Vad betyder då detta?

Det betyder att havre inte har den sagda effekten att det skulle sänka aptiten eller hungern. Däremot kommer havre med en stor mängd kolhydrater som istället kan öka blodsocker nivån i kroppen. De som är känsliga för en förändring i blodsockernivå kan istället känna en ökad hunger efter att ha konsumerat havregryn.

I USA godtog livsmedelsverket (Food and Drug Administration) 1997 att havre kunde minska risken för hjärtsjukdomar. Studien som då slog fast att så var fallet har dock väldigt begränsad data att stödja sina teorier mot.

Antioxidanter-är-nyttigt
Äter du redan en balanserad och näringsrik kost så kommer gröt bara att höja ditt blodsocker

Balanserad kost? Då behöver du inte mer havre

Om du redan äter en balanserad diet kommer ett tillskott av havre endast orsaka en ökning av ditt blodsocker. När sedan kroppen utsöndrar insulin för att sänka blodsockernivåerna kommer även hungern tillbaka snabbt.

I övrigt är havre, relativt andra liknande livsmedel, ganska fattigt på vitaminer och biotillgängligheten av dess näringsämnen är tveksam. När man jämför livsmedel som havre emot ”riktig” mat är det ingen tävling när det gäller hälsofördelar och hunger. Verkliga livsmedel kommer inte i en kartong. Verkliga livsmedel är färska och har inte genomgått en process innan de når din tallrik.

Om du söker efter nyckeln till hälsa ska du istället satsa på kvalitativt kött, fisk och grönsaker.

Too long, didn't read?

—Gröt består mestadels av kolhydrater, dessa kolhydrater ökar blodsockernivåerna i kroppen och när kroppen börjar producera insulin för för att sänka blodsockret så kommer hungern som ett brev på posten.

—En annan orsak kan också vara att eftersom gröt är ganska kalorisnålt, men samtidigt svårt att äta mycket av så blir man lite lurad. Man tror att man ätit massvis, men egentligen har man kanske bara fått i sig ca 150 kalorier till frukost.

Föregående artikelLyxa Till Festen Med En Unik Fluga
Nästa artikel12 Saker Alla Män Bör Ha I Sin Necessär
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."