En bra man engagerar sig

Det blir säkerligen en del upprörda miner när man tar upp ett ett ämne som ”Vad får man inte äta när man är gravid?”, eller ja graviditet i allmänhet brukar röra upp en massa känslor och åsikter. Men istället för att bråka om det eller skapa förvirring gör vi här ett tappert försök att reda rätt på frågan om vad man får och inte får äta under graviditeten.

Som man ”slipper” du de allra flesta jobbiga sakerna med att vara gravid, smärtor, viktuppgång, illamående och alla de där andra sakerna. Det finns inte mycket du som man kan göra åt detta. Däremot kan du hjälpa din partner i frågan om kost (och inte bara choklad då), för här råder det stor förvirring om vad man får stoppa i sig och inte.
Så till alla blivande pappor, här är din snabbmanual för att hjälpa din partner i vad hon inte bör äta som gravid.

Ost

Undvik ”mogna” ostar såsom brie och camembert. Även mjuka blåmögelostar som Roquefort är inte säkert att äta under graviditeten. Undvik även opastöriserade mjuka ostar likt de som tillverkas av får- och getmjölk då dessa kan innehålla listeriabakterier. Dessa bakterier kan skapa en infektion som kallas listerios och skadar barnet. Undvik opastöriserad mjölk och dessertostar.
Det är däremot okej att äta parmesan och Pecorino även om dessa gjorts på opastöriserad mjölk.

Fisk

Ät inte rå fisk eller råa skaldjur såsom ostron när du är gravid eftersom det kan orsaka matförgiftning. Rökt lax anses säkert att äta under graviditeten eftersom härdningsprocessen förstör listeriabakterier.
Fet fisk är bra eftersom det är en bra källa av vitaminer, mineraler och protein. Fet fisk kan däremot innehålla miljöföroreningar (PCB) och det är onödigt att överkonsumera. Håll er till cirka 2 gånger per vecka max.
Undvik haj, svärdfisk eller blå marlin (hur ofta man nu äter det?). Dessa fiskar kan innehålla halter av kvicksilver vilket är direkt giftigt. Tonfisk kan ha en viss tendens av kvicksilver – undvik.

Vad Får Man Inte Äta När Man Är Gravid 1
Som du säkert känner till så skall man undvika viss fisk eftersom den innehåller på stora mängder föroreningar

Kött

Lever är inte säkert att äta under graviditeten eftersom det innehåller höga halter av retinol (vitamin A) vilket kan vara skadligt för ditt barn.
När du äter kött så tänk på att det ska vara genomstekt och undvik att äta blodigt kött. Undvik helst att äta grillat kött och micromat som innehåller kött.
Undvik också rökt kött såsom parmaskinka på grund av risken för listerios. Samma sak gäller för paté som är gjord på kött, fisk eller grönsaker.

Drycker

Begränsa ditt koffeinintag till 200 mg per dag. Det är två muggar av snabbkaffe, en mugg bryggkaffe, två muggar av te eller fem burkar cola. Att regelbundet dricka stora mängder koffein under graviditeten har kopplats till missfall och barn som har låg födelsevikt.
Du gör egentligen bäst i att avråda din partner från att helt dricka koffein. Kanske inte det lättaste om hon råkar vara en stor kaffedrickare på morgonen. Lättare sagt än gjort men barnets hälsa får sättas i första rummet.
Det är rekommenderat att undvika alkohol helt och hållet. Detta är kanske också ett av de kostråd som de allra flesta är överens om. Det är direkt skadligt och en fylla under graviditeten kan vara direkt livshotande. Det är möjligt att dricka ett litet glas vin en gång i veckan. Däremot säger vi håll er undan.
Om det är ett första barn tillsammans och ni lever ett uteliv med mycket vänner och bekanta så är bästa rådet att ni båda två helt slutar med alkohol. Du som man kan på bästa sätt stötta din partner genom att också ge upp alkohol.
För det första blir det enklare för båda. För det andra kan du lägga tiden på gymmet eller en hobby du har. Att vara utan alkohol under 9 månader kommer göra dig gott.

Vad Får Man Inte Äta När Man Är Gravid 2
Det är rekommenderat att hålla nere på kaffedrickandet under graviditeten

Ägg

Undvik att äta råa eller rinnande ägg eftersom de kan innehålla salmonellabakterier. Välj svenska ägg och för att vara på den säkra sidan bör du koka ägg tills de är genomkokta och fasta. Detta gör att de flesta salmonellabakterier dör.
Ät inte mousse, hemgjord glass eller färsk majonnäs från kiosker och restauranger eftersom dessa kan innehålla råa ägg.

Ni är två om graviditeten

Tänk på att du inte kan frossa i dig av alla godsaker som din partner måste avstå. Det är inte okej att supa ner sig varje gång ni är iväg bara för att ”du har en chaufför”. Det är otrevligt och direkt olämpligt. Föregå med gott exempel och ta ditt ansvar. Barnet behöver ju en pappa och inte en bror.

Föregående artikelOutfit För Strandparty – Fokus på festen, inte garderoben
Nästa artikel16 Roliga Semesterbilder – Eller ja, mer misslyckade egentligen
"If you need a friend, get a dog". Ibland citerar jag fiktiva personer, ibland skriver jag om dem. Men för det mesta är det en lögn. När jag inte unnar mig en India Ale från Nils Oscar på "bästkusten" läser jag om sådant som intresserar mig. Jag önskar jag kunde säga att jag alltid är objektiv. Men det vore två lögner i samma bio. Det värsta som finns? När personer säger "enligt min åsikt" - Jag vet att det är din åsikt, det är du som säger det."