Ett cyklop och ett par hörlurar, det är allt du behöver för att kunna uppleva virtuell verklighet

De senaste månaderna har man kunna läsa mycket om något som kallas Oculus Rift, den nya generationens Virtual Reality. Men vad är Oculus Rift egentligen?

Virtuell verklighet, på riktigt

Man har länge försökt skapa prylar som låter oss uppleva virtuell verklighet, men de har inte riktigt kommit något som varit speciellt lyckat, förrän nu. Oculus Rift verkar bli den första verkligt lyckade virtuella spelmaskinen.

Oculus Rift är som ett cyklop med inbyggda skärmar. När du tar på dig cyklopet och ett par hörlurar så skärmas du av från den verkliga världen och är helt omgiven av spelvärlden.

Sytet med Oculus Rift är alltså att ta spelande till en ny nivå. Alla typer av förstapersonsspel (spel där du ser spelvärlden från karaktärens ögon, t.ex. Call of Duty, Battlefield, Skyrim och Far Cry) kommer kunna spelas i Oculus Rift, förutsatt att utvecklarna gör en Oculus-version av spelet.

Hur styr man med Oculus Rift?

När man spelar med Oculus Rift så styr man de flesta spel precis som vanligt. Man sitter antingen med en handkontroll eller en mus och tangentbord.

Vissa spel kommer kunna styra var man tittar genom att man vrider på huvudet, men de spel som testats än så länge fungerar mindre bra på detta sätt och man rekommenderas att använda mus eller handkontroll till styrningen.

Facebook och Oculus Rift

Tidigare i år (Mars 2014) så köpte Facebook Oculus Rift för ca 2 miljarder dollar. En ganska udda affär med tanke på vad Facebook köpt tidigare.
Så fort Mojang (skaparna av Minecraft) fick höra nyheten om att Facebook köp Oculus så la de ner utevecklingen av Minecraft till systemet. Som motivering så sa Markus Persson

”Facebook Creeps me out”

I min mening bland det roligaste som hänt i teknikvärlden på länge.

På tal om VR, här kan du läsa mer om VR och hur det kan komma att användas i casinosfären.

Vad är fördelarna med Oculus Rift?

Virtuell verklighet låter oss uppleva spel på ett helt nytt sätt. Tänk dig att sitta med Oculus-cykolpet och riktigt bra hörlurar, du är helt avskärmad från den riktiga världen och i den sitsen skall du gå in i ett mörkt hus som du hör barnskrik inifrån. Huset knakar och det blåser ute, och när du öppnar dörren så står en spöklik flicka med blodiga kläder framför dig. Om du inte blir skrämd och i panik sliter av dig Oculus-cyklopet så kanske du bör gå till doktorn och kolla dina sinnen.

Här nedan är en video som ganska bra förklarar charmen med Oculus Rift:

Vad är Oculus Rift? Varför är det intressant?

Läs mer om Oculus Rift på deras officiella hemsida.

Föregående artikelBetala ditt SL-kort med Doge Coins
Nästa artikelHur fungerar Räntefonder? Kort om varför det är bra att spara pengar i fonder
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.