Uber fortsätter förnya taxivärlden genom att lansera uberPOP, helt vanlig samåkning, för helt vanliga människor, via Uber!

Igår lanserade Uber ett betatest av Uber Pop, sin nya samåkningstjänst. Låter det komplicerat? Jag förstår det, men håll i dig, det är sjukt enkelt.

Vad är uberPOP?

Syftet med uberPOP är att folk som har bil skall kunna ”hyra ut platser” i bilen till folk som också skall åka åt samma håll. Hela idén är alltså att koppla ihop folk utan bil, med folk som har bil och att alla skall spara pengar och utsläpp. En sjukt bra idé helt enkelt.

Min bästa liknelse är de klassiska Facebook-statusarna där folk frågar om någon skall till Kalmar, Göteborg eller Stockholm, och om de kan få följa med mot att de betalar en del av bensinen. uberPOP är alltså ett sätt att skicka ut samma förfrågan, fast till mängder med bilägare, inte bara sina Facebookvänner.

Så här beskriver Uber själva sin nya tjänst:

uberPOP är, enkelt förklarat, en samåkningstjänst där passagerare och förare finner varandra. Vi tillhandahåller tekniken för att de ska hitta varandra på ett tryggt, billigt, bekvämt och miljömedvetet sätt. På så sätt kan vi använda bilarna som redan producerats och som finns på våra vägar – mer effektivt. Samtidigt får bilägaren en möjlighet att täcka en del av sina kostnader för att äga sin bil.

Vem får köra folk genom uberPOP?

Så här säger Uber att valet av förare kommer gå till:

Förare måste kvalificera sig för att kunna erbjuda uberPOP. De intervjuas, genomgår utbildning, har haft körkort i minst tre år och har ett kontrollerat brottsregister. Bilarna är godkända och besiktigade, och förare och passagerare är försäkrade av förarens trafikförsäkring och Ubers försäkring.

Kortfattat, en jäkligt bra process.

En skön infographic

Uber har även passat på att slänga ihop en liten infographic som tydligt förklarar fördelarna med den nya tjänsten. Jag kan inte annat än applådera åt Ubers uppfinningsrikedom. Väldigt imponerande.

uberPOP
Uber hakar på infographic-trenden
Föregående artikel4 Djur som ser ut som något gud skapat på fyllan
Nästa artikel7 Myter om hjärnan – Saker du faktiskt trodde på
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.