Hur löser man rubiks kub? Finns det verkligen en algoritm?

Du är inte ensam om du slitit dig i håret och skrikit ”Hur löser man rubiks kub!!!”, och diverse könsord så klart. Den här anrika gamla hjärn-gympa-leksaken har förvirrat och frustrerat miljontals människor sedan början av 80-talet då skaparen Ernő Rubik gjorde den kommersiell.

Anledningen till att kuben skapar så mycket frustration är för att den vid första anblick framstår som väldigt enkel att lösa. Men sätter man sig in i det hela så inser man snabbt att det är en extremt komplex liten rackare. Med sina 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner blir det snabbt ett oövervinerligt problem om man saknar en strategi. Men trots mängden möjliga kombinationer så är det bevisat att kuben går att lösa med endast 20 drag, oavsett utgångsläge.

Man kan lösa den med bara 20 drag!

Det låter sjukt, men det är faktiskt sant. I Juli 2010 så kunde matematikern Tomas Rokicki med hjälp av en av Sonys superdatorer räkna ut att alla rubiks kuber kan lösas med endast 20 drag. Problemet är bara att det till och med är svårt för en superdator att göra den här uträkningen, eftersom det inte finns någon specifik algoritm för att räkna ut en så kort lösnings-serie som möjligt. Man måste alltså göra uträkningen specifikt för varje kub, något som är mer eller mindre omöjligt för en människa.

Hur löser man rubiks kub då?

Eftersom kuben är så komplex så finns det tyvärr ingen guide på 2 meningar som kan ge lösningen. Det räcker heller inte med ett Youtube-klipp på 5 minuter, utan det kräver en hel del förklaring för att man skall förstå det grundläggande konceptet bakom hur man löser rubiks kub.

Här nedanför är en väldigt pedagogisk serie videor som verkligen ger dig det du behöver för att kunna lösa rubiks kub.
Kör hårt!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 1!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 2!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 3!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 4!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 5!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 6!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 7!

Louie lär dig lösa rubiks kub – Del 8!

Föregående artikelCaptain America kör så klart Audi – *Sponsrad Video*
Nästa artikelGift Dig Med En Smart Kvinna Så Lever Du Längre
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.