Låt oss avmystifiera det här med penningtvätt…

Du känner säker till namnet Al Capone, ett namn som är högst relevant när man pratar penningtvätt. På 1920-talet utspelade sig en rätt udda historia, den om hur Al Capone till slut kunde fängslas. Men inte för mord, utpressning och smuggling, utan för skattesmitning och pengatvätt. Han var garanterat skyldig till oerhört mycket grövre brott, men eftersom åklagaren saknade bevis och vittnen, så var det enda de egentligen kunde koppla honom till skattebrott och pengatvätt. Ganska lustigt va?

1929 greps Al Capone och efter långa rättegångar så dömdes han till slut till 11 års fängelse för skattebrott. Trots att han förtjänade hundratals livstidsdomar för allt han gjort men inte kunde kopplas till.

I den här guiden kommer vi kolla lite närmare på det här med penningtvätt (eller pengatvätt, båda funkar). Hur funkar det? Vilka är de klassiska sätten att tvätta pengar? och varför funkar det? Men först, kanske den mest grundläggande frågan, vad är penningtvätt och var kommer namnet ifrån?

Vad är penningtvätt?

Ordet penningtvätt syftar på alla typer av aktiviteter som görs för att få olagliga pengar att bli lagliga.
Låt oss säga att någon utför ett bankrån och kommer undan med 100 miljoner kronor. Då kan de ju inte bara börja spendera dem dagen efter, detta eftersom Skatteverket vet exakt hur mycket pengar alla människor i landet tjänar och vilka tillgångar de har. Så om någon som drar in 20,000kr/mån och bor i en hyresrätt helt plötsligt köper en herrgård och en Porsche så skulle det vara väldigt uppenbart att personen i fråga har fått tag på väldigt mycket pengar väldigt snabbt. Det skulle leda till att de behöver titta närmare på personens ekonomi och om det då saknas lagliga bevis på vart pengarna kommer ifrån så blir det uppenbart att man fått dem på något olagligt sätt.

Så penningtvätt handlar alltså om att få de här 100 miljonerna att se lagliga ut så att de kan användas.

hur tvättar man pengar guide
Pizzerior och andra vardagliga verksamheter används ofta för att tvätta pengar

Men vad skulle ett lagligt bevis kunna vara?

Har du vunnit 100 miljoner på lotto så får du ett officiellt kvitto som intygar att du vunnit pengarna. Har du fått en bonus via jobbet så bokför löneavdelning allt och skatt dras korrekt. Har du sålt ett hus som du ärvt så finns det en köpare och en massa pappersarbete och kvitton. Du förstår poängen, det finns en massa olika exempel på lagliga aktiviteter som kan generera stora pengar snabbt.

Varför heter det penningtvätt?

Ordet penningtvätt kommer faktiskt ifrån de tvättomater som man så ofta ser folk använda i Amerikanska filmer – du vet de där ställena som är upplysta med billiga lysrör och har väggarna fulla med tvättmaskiner och torktumlare där folk stoppar i några mynt och sen sitter och väntar på sin tvätt.

Den här typen av tvättomater var en typ av verksamhet som Al Capone och hans gäng investerade sina olagliga pengar i för att tvätta dem. Så det heter alltså penningtvätt just eftersom 1920-talets gangsters gjorde just detta med hjälp av tvättomater.
Som du säkert vet så är det Engelska ordet för pengatvätt: ”money laundering”.

Men nu kanske du tänker, ”vadå investerade i? vad snackar du om?” Lugn bara lugn, om du scrollar ned till nästa stycke så pratar vi mer om det här med att investera i verksamheter.

De 3 vanliga stegen inom penningtvätt

Det finns väldigt många olika sätt att tvätta pengar på, men om man tittar närmare på dem så ser man att de allra flesta delar följande 3 steg:

1: Placera

Steg 1 handlar om att omvandla de olagliga pengarna till någon form av investering, ofta någon form av vardaglig verksamhet, som en pizzeria, en kemtvätt eller ett café.

Det här görs oftast genom att man sätter in pengarna på ett bankkonto som tillhör en anonym person eller ett företag. Det är i det här steget som de kriminella löper störst risk att åka fast, eftersom de ska försöka sätta in stora mängder pengar från ingenstans. Görs det inte på något smidigt sätt så blir det rätt uppenbart att något inte stämmer.

När pengarna väl är inne på ett bankkonto så är det svåraste steget avklarat. Om du någon gång satt in en större summa kontanter på en bank så minns du säkert att de ställde en massa kontrollfrågor, just för att de inte vill få in en massa svarta pengar i sitt system.

hur tvättar man pengar metod

2: Addera lager

Att addera lager handlar om att på ett effektivt sätt komma så långt bort från pengarna som möjligt för att göra det svårare att spåra dem tillbaka till dig som individ eller organisation.
Låt oss ta ett exempel: Du tar dina 100 miljoner kronor från bankrånet och lyckas få in dem på en bank. Nu investerar du dina pengar i en verksamhet, en pizzeria. Pengarna har nu kommit ett litet steg ifrån dig, speciellt om någon annan står som ägare av pizzerian.
Kort efter att du investerat i din nya pizzeria så säljer du den igen, detta för att få till en helt laglig transaktion mellan dig och personen eller organisationen som vill ta över din verksamhet. Går affären igenom så har du då ett kvitto och diverse dokument som styrker att pengarna du nu har kommer ifrån en fullt laglig affär där du sålde din pizzeria.

Att lyckas med detta är så klart mycket svårare i verkligheten, speciellt om du ska försöka sudda ut alla spår. Men exemplet ovanför förklarar i alla fall principen.

3: Integrera

Nu handlar det om att ta dina ”lagliga pengar” (notera citationstecknen) och återinföra dem i den lagliga ekonomin. Detta genom att investera i en ny verksamhet, eller starta en välgörenhetsorganisation där du sitter som ordförande i styrelsen och har en gigantisk lön som betalas ut genom de tillgångar som du tog med dig in i organisationen – tillgångarna som du fick när du sålde din pizzeria.

hur tvättar man pengar förklaring

Sen är det klart

Du har nu lyckats få in alla dina svarta pengar i den lagliga ekonomin.

Så går penningtvätt till – VIDEO

Här nedanför är en ca 4 minuter lång video som går igenom det vi skrivit om ovanför. Perfekt för dig som inte orkar läsa all text eller bara vill friska upp minnet.

Sammanfattningsvis

Att tvätta pengar handlar om att få olagliga pengar att försvinna in i det lagliga systemet så obemärkt som möjligt. Ett sätt som varit populärt sedan Al Capones tid är att investeringar i mindre verksamheter, t.ex. pizzerior.

I och med att vi i dagens samhälle har så gott som alla pengar digitalt så har det blivit ofantligt mycket svårare att tvätta pengar. Men vägen till lyckad pengatvätt är dock desamma som de alltid varit.

Föregående artikelVad Vill DU Läsa Mer Om?
Nästa artikelMumien Återvänder Igen, Fast Lite Annorlunda – *Reklam*
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.