Betyder höga odds låg chans, eller tvärtom?

Ja verkligen, en riktig lågoddsare!<- Den meningen har vi hört (och sagt) många gånger, men den är ett enda gigantiskt syftningsfel.

Varför behöver jag veta det något om odds?

Odds är vedertaget och grundläggande i vardagen, vet du inte hur odds funkar så riskerar du att skämma ut dig och kanske till och med spela bort dina pengar. Planerar du tillexempel att betta på allsvenskan så kan det vara en bra idé att ha lite grundläggande koll på odds för fotboll. Eller om du skulle köra roulette någon gång, då är det jäkligt praktiskt att veta att det inte är 50% chans att vinna om du satsar på svart.

Så, nu när vi är överens om att det är rimligt att ha lite koll på odds så kan vi gå vidare.

Vad är odds?

Om vi tänker i bettingbanor här så är odds i grund och botten förhållandet mellan insatsen och vinsten. Med andra ord hur mycket du kan vinna om du lyckas gissa rätt.

Det absolut mest basic man måste förstå om odds är att lågt odds = stor sannolikhet att något inträffar, och högt odds = låg sannolikhet att något inträffar. Alltså är meningen ovanför (som man hört så många gånger när något osannolikt inträffar) helt felaktig.

När använder man odds?

Odds används inom allt från statistiska undersökningar till betting. Det är dock inte detsamma som sannolikhetsuträkning.

Men varför är högt odds osannolikt?

Odds är som sagt förhållandet mellan insats och vinst. Satsar du 1kr och har en chans att vinna 1000kr så är oddset 1.1000, du kan alltså vinna ett tusen gånger insatsen. Vilket är extremt osannolikt, annars skulle ju spelbolagen gå i konkurs.

Hur fungerar odds
Odds används inom allt från statistiska analyser till betting

Odds i decimalform vs Engelska odds

Det finns två vedertagna sätt att skriva ut odds på, Engelskt och i Decimalform.

  • Engelska odds skrivs ut på följande vis: ”4/1”, för att vinna 4kr så behöver du alltså satsa 1kr.
  • Odds i decimalform skrivs ut på följande sätt: ”1.4”, om insatsen är 1kr så kan du alltså vinna 4kr.

Fasta och Flytande Odds

I bettingsammanhang så ser man ibland termerna Fasta och Flytande Odds, men vad är då skillnaden?

  • Fasta odds är satta i förväg och ändras inte, varken innan eller under en match
  • Flytande odds ändras baserat på hur många som spelar på ett visst alternativ, de kan alltså komma att ändras efter att du placerat din insats

Odds är inte detsamma som sannolikhetsuträkning

Det är dock värt att komma ihåg att bara för att oddsen säger 1.1000 så betyder det inte att det är 1 på tusen att något inträffar. Osannolika saker inträffar varje dag, och ibland tätt inpå varandra. Men om oddsen är väldigt höga så bör du tänka efter både en och två gånger innan du satsar några pengar. För höga odds innebär att spelbolaget räknar med att det är extremt låg chans att något inträffar.

Nu vet du lite mer

Som vanligt så är ambitionen att du skall ha lärt dig lite mer här i livet. Vi vill ju ge dig en chans att kunna blir en bättre man helt enkelt.

KÄLLAWikipedia
Föregående artikel4 kostym-trender 2015 – Kostymen livas upp
Nästa artikelKan man träna när man är sjuk? Både ja och nej
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.