Du är inte ensam om du tror att kemtvätt (dry cleaning) är en torr process

Kemtvätt är extremt smidigt, det är billigt, enkelt och du får kläderna vikta och färdiga. Personligen har jag inte tvättat och strukit en skjorta på 3 år, inte sedan jag upptäckte kemtvätt. Men trots att alla känner till kemtvätt, och väldigt många använt sig utav det, så är det väldigt få som faktiskt vet hur det går till. Här är en kort förklaring, så du kan veta mer än de flesta.

Så fungerar kemtvätt

Kemtvättar över hela världen fungerar i stort sett likadant. Det sker oftast i följande 3 steg:

1: Kläderna förbehandlas

Processen börjar med att kläderna förbehandlas i de fall det finns extra svåra fläckar.

2: Kläderna tvättas och torkas

De förbehandlade kläderna läggs i en enorm tvättmaskin där de både tvättas och torkas. Istället för vatten så används olika organiska lösningsmedel. Medlen är återvinningsbara och filtreras oftast inne på tvätten så de kan återanvändas. Det är alltså inte vatten som används för att kemtvätta kläder, men blöta blir de.

3: Kläderna pressas/stryks

När kläderna tvättats och torkats så pressas de i olika maskiner som är specialiserade på de olika plaggen. Det krävs inte mer än en enkel manöver för att få en skrynklig skjorta att bli perfekt struken.

Här nedan är även en video som förklarar det hela.

Hur fungerar kemtvätt?

Föregående artikelMordet på John F Kenedy, stabiliserat och i slow motion
Nästa artikelHur stor är risken att dö? Akta dig för godismaskinen!
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.