Tyvärr är det inte så att högt blodtryck är något som bara drabbar gamla feta gubbar…

Ja så ser sanningen tyvärr ut. 25% av alla vuxna i Sverige har vad som räknas som högt blodtryck, och i den gruppen finns alla möjliga åldrar representerade. Så bara för att du är 27 år gammal så betyder inte att du går säker. Lever du dock ett hälsosamt liv med mycket grönsaker och regelbunden motion, ja då behöver du med största sannolikhet inte oroa dig.

Gör du inte det, ja då kan det vara klokt att läsa på lite.

Vad är blodtryck?

Vi börjar med det grundläggande.
Blodtrycket är ett mått på det tryck inuti blodkärlen. Man mäter två olika värden, det övre och det undre trycket. Det övre mäts när hjärtat dras samman och blodet pumpas ut, det undre mäts när hjärtat slappnar av mellan slagen.

Hur mäts blodtryck?

Blodtrycket mäts genom att man fäster en manschett runt över armen. Manschetten pumpas sedan full med luft så att den sitter riktigt tight runt armen. Därefter mäter man vilket tryck som krävs för att hindra blodet att pumpas ut i armen, vilket motsvarar trycket inne i kärlen.

Mäta högt blodtryck
Blodtrycket mäts genom att man fäster en manschett runt överarmen

När räknas det som högt?

Ett normalt och bra blodtryck är max 120/80. Om man mäter 140/90 eller mer vid 3 separata tillfällen så klassas det som ett förhöjt blodtryck.

Vilka är i riskzonen för högt blodtryck?

Generellt sett så är det en rätt tydlig målgrupp som drabbas av högt blodtryck. Här är några klassiska gemensamma nämnare:

 • Överviktiga personer
 • Stressade personer
 • Personer med dåliga kostvanor

Självklart så kan någon som inte faller in i någon av de ovanstående kategorierna också drabbas, till exempel till följd av någon annan sjukdom, eller som en biverkning av en medicin.

Symptom vid högt blodtryck

Högt blodtryck sänka utan medicin
Ta hand om ditt hjärta och dina kärl

Ett stort problem med högt blodtryck är att symptomen är relativt osynlig i förhållande till hur skadligt det är med ett förhöjt blodtryck. De flesta märker inte av det mer än att de kanske blir lätt andfådda eller känner sig trötta.

Här nedanför är några vanliga symptom att hålla utkik efter om du är i riskzonen för högt blodtryck:

-Symptom vid lindrigt högt blodtryck
 • Huvudvärk
 • Trötthet
-Allvarliga symptom vid mycket högt blodtryck
 • Yrsel
 • Illamående
 • Trötthet
 • Grov huvudvärk
 • Andnöd (väldigt sällsynt och sker oftast endast vid akut livshotande högt blodtryck)

Orsaker till högt blodtryck

Som nämnt ovan så är det vanligaste orsakerna till högt blodtryck ett ohälsosamt liv. Är du överviktig, äter dåligt och stressar mycket, ja då är det mer sannolikt att du har högt blodtryck än inte.

Vanliga orsaker till högt blodtryck

 • Övervikt
 • Stress
 • Alkohol

Detta kallas ofta för den västerländska sjukan. En produkt av dålig kost, stillasittande arbeten och kronisk stress.
Om du har ett högt blodtryck så bör din högsta prioritet vara att bryta det mönster som gör att du lider av den västerländska sjukan. Gör du det så kommer du inte bara få ett normalt blodtryck, du kommer även vara piggare, sova bättre, ha ett jämnare humör och se betydligt bättre ut. Allt det är en välförtjänt belöning för att du inte trillar i fällan som den västerländska livsstilen gillrat för dig.

Vad är normalt blodtryck?

Ett normalt och bra blodtryck är max 120/80, vilket är det som unga och smala personer brukar ha.

Har du, eller har du någon gång diagnostiserats med, högt blodtryck?

View Results

Loading ... Loading ...

Så kan du sänka blodtrycket utan medicin

Högt blodtryck sänka blodtryck utan medicin
Kosten påverkar ditt blodtryck både direkt och indirekt

Pratar man med sin doktor om att sänka högt blodtryck så får man oftast några rekommendationer om att ändra sin livsstil, och att äta blodtryckssänkande medicin.
Men om man inte vill äta medicin i onödan då? och vad betyder ”ändra sin livsstil”?
Här nedanför är några konkreta saker du kan göra för att sänka blodtrycket utan medicin! (det är dock viktigt att poängtera att om din läkare ordinerat dig medicin så bör du ta den, men det är aldrig fel att ställa några skeptiska frågor till honom, det är därför han sitter där med sin dåliga handstil)

1: Gå ned i vikt!

Övervikt är den enskilt vanligaste och allvarligate orsaken till högt blodtryck. Har du högt blodtryck och är det minsta överviktig så bör du omedelbart rensa ur skafferiet och kylskåpet och börja med en vettig kost i från och med nu direkt.

Endast några få kilos viktnedgång har ofta mycket stor påverkan på blodtrycket. Så sitt inte där och samla vikt.

2: Motionera mot högt blodtryck

Regelbunden motion med fokus på uthållighet, alltså löpning, cykling simning etc. (inte tyngdlyftning) har visat sig sänka blodtrycket. (källa: Fyss.se). En viktig detalj här är att man behöver börja motionera regelbundet för att det skall ge önskad effekt. Att bara träna en eller två gånger sänker endast blodtrycket tillfälligt. Det du behöver göra är helt enkelt att börja motioner 3 gånger i veckan, resten av livet. Men det skall alla ändå göra, så det är ju inte mycket till livsomställning att prata om. För du tränar väl regelbundet människa?

3: Mat som sänker blodtrycket

Tyvärr finns det ingen mirakelmat som direkt sänker ditt blodtryck när du äter den. Däremot finns det vissa livsmedel som gör det direkt motsatta, alltså höjer ditt blodtryck. Håll dig borta från dem.

-Alkohol

Ett regelbundet högt alkoholintag är en extremt vanlig och tydlig orsak till högt blodtryck. Så lite som en vit månad kan göra enorm skillnad på blodrycket.
Har du högt blodtryck? Sluta hälla i dig sprit.

Högt blodtryck alkohol
Alkohol är en av de absolut vanligaste orsakerna till högt blodtryck
-Övrig kost

Det finns som sagt inga allmänt erkända studier som visar att kosten i sig påverkar blodtrycket märkvärt. Men om man säger så här. Personer med högt blodtryck följer sällan tallriksmodellen. Hälften av din tallrik skall vara grönsaker och frukt, vid alla måltider. Och då menar jag inte att du skall lägga på hälften grönsaker, och sen fylla på igen, men med bara kött och sås…

No-bullshit-förklarlingen på hur kost kan sänka blodtrycket kan enkelt sammanfattas i 3 punkter:

 1. Ät inte en massa skit!
 2. Sluta larva dig, du tycker visst om grönsaker och frukt!
 3. Vuxna människor äter inte halvfabrikat utom vid enskata tillfällen

4: Stressa ned

Det här är så klart lättare sagt än gjort, men det är extremt viktigt att nämna. Stress äter upp din kropp inifrån. Det är orsaken till en lång rad sjukdomar som främst drabbar oss i västvärlden, både fysiska och psykiska, däribland högt blodtryck.

Det bästa sättet att ta itu med kronisk stress är att sätt sig ned i lugn och ro och verkligen fundera på sin livssituation. Är du där du önskar att du vore i livet? Om svaret är nej så bör du ändra om i dina prioriteringar och se till att göra det som tar dig närmare dit där du egentligen vill vara.

Sammanfattningsvis

Om du är allvarlig med att vilja sänka ditt blodtryck utan medicin så bör inte några av de ovanstående tipsen verka speciellt jobbiga.
Har du ett för högt blodtryck under för lång period så kan du räkna med att hjärtkärl-sjukdomar kommer som ett brev på posten, och det är trots allt den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Sitt inte där och dö av högt blodtryck, bryt mönstret.

Föregående artikelSå Mycket Behövs För Att Du Skall Dö Av 9 Vanliga Saker
Nästa artikelNegroni – Född I Florens, Men Trivs Bäst I Din Strupe
Allt från personlig utveckling till sköna sneakers är intressant! Kvalitetstid för mig är en kall, ljus, amerikansk öl i solen på en uteservering, gärna "i goda vänners lag" om man nu skall slänga in något klyschigt också.